Με χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου μοιάζει και για τις δύο πλευρές η (διαφαινόμενη) αποχώρηση του Κώστα Χρυσόγονου και της Σοσιαλιστικής Τάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα θα ξεκαθαρίσουν έως την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς τότε θα έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό δημοψήφισμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης, με μοναδικό ερώτημα την παραμονή ή αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μανιφέστο, ωστόσο, που έδωσαν στη δημοσιότητα, όπως και το γενικότερο κλίμα από τις αιχμηρές τοποθετήσεις του Κώστα Χρυσόγονου το τελευταίο διάστημα, μαρτυρούν πως έχουν ήδη ανοίξει την πόρτα. Κάτι που παραδέχονται, άλλωστε, και στην Κουμουνδούρου, αποφεύγοντας οποιοδήποτε άλλο σχόλιο μέχρι τις οριστικές ανακοινώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβίωση των δύο πλευρών φαντάζει αδύνατη μετά την κριτική που ασκεί σε κυβέρνηση και κόμμα η Σοσιαλιστική Τάση και αποτέλεσε, άλλωστε, την αφορμή για τη διαφοροποίηση δύο κορυφαίων στελεχών της: του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Αντώνη Κοτσακά. Τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας όσο και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό στον Κώστα Χρυσόγονο ότι διαφωνούν με την προοπτική ρήξης και αποχώρησης και έτσι επέλεξαν την παραμονή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλαισιωμένος από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της τάσης, ο μέχρι σήμερα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτό είναι αδύνατο να συμβεί διότι εάν παραιτηθεί, όπως είπε, η έδρα θα πάει στον Γιάννη Μηλιό, ο οποίος είναι από τους πρώτους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το κολασμένο καλοκαίρι του 2015. Ο ίδιος τόνισε πως εάν η απόφαση των στελεχών της Σοσιαλιστικής Τάσης είναι η φυγή από την Κουμουνδούρου, θα εκπροσωπεί στο Ευρωκοινοβούλιο τον νέο πολιτικό σχηματισμό που θα δημιουργηθεί, αφού αποκάλυψε πως η Σοσιαλιστική Τάση θα μετεξελιχθεί σε φορέα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τον Νίκο Χουντή, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, ενώ και η Σοφία Σακοράφα έχει ανεξαρτητοποιηθεί, με αποτέλεσμα η αποχώρηση Χρυσόγονου να σημαίνει πλέον ότι οι μισοί από τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (3 από 6) κατέβηκαν από το τρένο. Ο Χρυσόγονος υπαινίχθηκε, ωστόσο, ότι εάν η ετυμηγορία του εσωτερικού δημοψηφίσματος είναι η παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε εκείνος θα σεβαστεί την απόφαση και δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν απέκλεισε τη σύμπραξη με την Κεντροαριστερά, στον χώρο της οποίας οι ζυμώσεις ούτως ή άλλως κορυφώνονται λόγω της επικείμενης εκλογής επικεφαλής του ενιαίου φορέα. Ο Κώστας Χρυσόγονος, άλλωστε, έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος του ΠΑΣΟΚ, «χωρίς να έχω διεκδικήσει ποτέ εκλογή σε αξιώματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στελέχη της Σοσιαλιστικής Τάσης, ωστόσο, εκτιμούσαν ότι η αυτονόμησή της μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση, εάν εισακούσει τις παρατηρήσεις τους.

Στο μανιφέστο τους ασκούν αναλυτικά κριτική για τον τρόπο της εσωκομματικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν πραγματοποίησε άνοιγμα στην κοινωνία. «Σταδιακά αποστερείται από κάθε προοδευτική και ανανεωτική δυναμική», αναφέρουν χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για μικροοφειλές, ενώ γίνεται επίσης λόγος για μια πρόσφατη συνάντηση με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Ρήγα, η οποία απέβη άκαρπη.

«Ακόμα και η κορυφαία –θεωρητικά –διαδικασία του συνεδρίου τον Οκτώβριο του 2016 κατέληξε σε απλή ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς να ληφθεί καμία δεσμευτική απόφαση για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το κόμμα», καταλήγουν, προσθέτοντας ότι «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας, τα οποία καταγγέλλαμε το 2013».