Εναν «έντιμο συμβιβασμό» πρότεινε στους υποψήφιους αρχηγούς ο Νίκος Αλιβιζάτος μετά τις αντιδράσεις της Χαριλάου Τρικούπη στην πρότασή του για σύγκληση συμβουλίου υποψήφιων αρχηγών μέσα στην εβδομάδα. Ο συνταγματολόγος, ο οποίος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του στην Επιτροπή Διαλόγου και Δεοντολογίας, με νέα επιστολή του στους υποψηφίους ξεκαθάρισε τη θέση του, διαχωρίζοντας την πιθανότητα της αναβολής της ημερομηνίας εκλογής από τη συζήτηση για την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, για την οποία επιμένει πως «εκφεύγει των αρμοδιοτήτων» της επιτροπής.

«Εχουμε αναλάβει ένα σημαντικό, αλλά δύσκολο έργο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα το φέρουμε εις πέρας. Με σοβαρότητα, χωρίς βιασύνες και χωρίς να θυσιάζουμε την ουσία στις εντυπώσεις. Αυτό περιμένουν από μας οι πολίτες. Το επιδιώκουμε, θα το πετύχουμε» ανέφερε ο καθηγητής, βάζοντας εμμέσως τελεία στις όποιες συζητήσεις για την παραμονή του στη διεύθυνση της διαδικασίας εκλογής. Ο Αλιβιζάτος εξήγησε πως οι απαντήσεις που έλαβε για την πρότασή του περί σύγκλησης συμβουλίου υποψήφιων αρχηγών τον οδήγησαν στο συμπέρασμα πως χρειάζονται πιο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων και δεσμεύτηκε να τις παρουσιάσει εντός της εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη ή την Παρασκευή, σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα της επιτροπής.

Το μεγάλο αγκάθι. Για το θέμα τής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, η επιστολή αναφέρει πως «παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες». Ο Αλιβιζάτος θεωρεί πως το συγκεκριμένο ζήτημα, αν και τεχνικής φύσεως, είναι πολιτικό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή. Γι’ αυτό, επιμένει πως οι υποψήφιοι αρχηγοί πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους ή να προτείνουν άλλο τρόπο με τον οποίο θα προκύψει μια κοινή απόφαση.

Ο Αλιβιζάτος αναφέρεται στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της πλειονότητας των υπόλοιπων υποψηφίων –η πλευρά Γεννηματά θεωρεί πως οι τεχνικοί δεν μπορούν να εγγυηθούν το αδιάβλητο της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, ενώ Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης είναι υποστηρικτές της διαδικασίας. Με δήλωσή του, μάλιστα, ο Καμίνης ανέφερε πως είναι έτοιμος να συμμετάσχει «οποτεδήποτε χρειαστεί σε συζήτηση οποιασδήποτε σύνθεσης υποψηφίων ή και πολιτικών κομμάτων και κινήσεων πολιτών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα εκκρεμή διαδικαστικά θέματα των εκλογών και ιδιαιτέρως για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Δισταγμοί και καθυστερήσεις δεν είναι πλέον ανεκτά». Σε συνέντευξή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε πως «στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν διακυβεύεται αυτό το ζήτημα γιατί δεν την αναλαμβάνει καμία εταιρεία», ενώ η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να διατηρεί τις ενστάσεις της για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Χαμηλοί τόνοι. Τις τελευταίες ώρες διευρευνάται η πιθανότητα σύγκλησης ενός υβριδικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετάσχουν τόσο οι υποψήφιοι αρχηγοί όσο και οι επικεφαλής των σχημάτων που συγκροτούν τη ΔΗΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, οι τόνοι από όλες τις πλευρές κρατούνται χαμηλοί, καθώς κανείς δεν θέλει να πυροδοτηθεί η διαδικασία. Παράλληλα, οι περιοδείες συνεχίζονται: η Φώφη Γεννηματά θα βρεθεί σήμερα στη Δράμα και στην Καβάλα, όπου το απόγευμα θα δώσει ομιλία. Την Τετάρτη ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει στην εκδήλωση «Η θέση της Ελλάδας στο μέλλον της Ευρώπης», ενώ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν και τον πρόεδρο Τζιάνι Πιτέλα.