Η φειδώ στα σχόλια που εκπορεύονταν χθες το βράδυ από το Μαξίμου και την Πειραιώς έκρυβε περισσότερο τον προβληματισμό που επικρατεί στο άξονα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, παρά σχετιζόταν με την προσπάθεια να μη φανεί ότι η Αθήνα επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές διεργασίες μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Η μεγάλη άνοδος της γερμανικής Ακροδεξιάς ήταν ένα κοινό σημείο αξιολόγησης, αλλά στα επιτελεία του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν προφανές ότι όλοι περιμένουν τις κινήσεις της Ανγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος αποτελεί σταθερά και στο νέο σκηνικό, στο Μαξίμου ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ακόμη ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η σχέση της Αθήνας με το Βερολίνο θα συνεχίσει να κινείται στις ίδιες ράγες. Οι εκτιμήσεις εστίαζαν χθες στο τέλος του μεγάλου γερμανικού συνασπισμού και στην ισχυρότερη πίεση που θα ασκεί η Ακροδεξιά.

Τη βούληση της ΝΔ να υπάρχει στενή συνεργασία με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στο Βερολίνο μετά το χθεσινό αποτέλεσμα τόνιζαν την ίδια ώρα από την Πειραιώς. Παράλληλα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφραζαν την ανησυχία για μια αλλαγή συσχετισμών που μπορεί να μην αποδειχθεί ευνοϊκή για την Ελλάδα. Το υπονόησε ως εξέλιξη και η Ντόρα Μπακογιάννη (στον Σκάι) με παραστατικό τρόπο: «Σόιμπλε θα λέμε και θα κλαίμε!..».