Μια ενδιαφέρουσα ιστορία εξελίσσεται αυτές τις μέρες στην Ιταλία: το Κίνημα 5 Αστέρων του Πέπε Γκρίλο διεξάγει εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού και υποψήφιου πρωθυπουργού αν λάβουμε υπόψη ότι το κόμμα ηγείται των δημοσκοπήσεων. Οι εκλογές έγιναν εξ αποστάσεως, αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, και ψήφισαν πάνω από 140.000 Ιταλοί. Μπορεί το κόμμα να μη χαίρει ευρείας εκτίμησης λόγω των λαϊκιστικών θέσεών του, όμως έχει παράδοση στο να παντρεύει τη δημοκρατία και την τεχνολογία. Το στήσιμο του συστήματος εκλογής δεν ήταν εύκολο καθώς στα μέσα Αυγούστου δέχτηκε χτύπημα από χάκερ, όμως πλέον θεωρείται αδιάβλητο –αν και οι τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων ανάγκασαν τους υπευθύνους να παρατείνουν την ψηφοφορία για μία ακόμη μέρα.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό θα μπορούσε να είναι το μέλλον τού υπό διαμόρφωση νέου φορέα της εγχώριας Κεντροαριστεράς –άλλωστε, η εκλογική διαδικασία στο κόμμα του Γκρίλο συζητήθηκε και μεταξύ των μελών της επιτροπής Αλιβιζάτου. Ομως η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία και παρά την παρέμβαση των 48 κατοίκων του εξωτερικού τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν από μια τέτοια διαδικασία περισσότερο τρομάζουν παρά ενθουσιάζουν τους ιθύνοντες.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο η παράλληλη εξ αποστάσεως ψηφοφορία είναι το τελευταίο που απασχολεί την επιτροπή καθώς η ημερομηνία εκλογής είναι στον αέρα μετά την πρόταση της Vodafone για εκλογές τον Φεβρουάριο, οι οποίες θα φτάνουν σε κόστος σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Η απάντηση της Wind θα ήταν η τελευταία ευκαιρία για ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τις αρχικές ημερομηνίες διεξαγωγής (5 και 12 Νοεμβρίου), με κοστολόγηση που επιτρέπει την αυτοχρηματοδότηση της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίσθηση που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και την Επιτροπή είναι πως η Wind θα απαντήσει θετικά, τουλάχιστον για ένα μεγάλο κομμάτι του εγχειρήματος, προτείνοντας και άλλους συνεργάτες για να αναλάβουν επιμέρους τμήματα της διαδικασίας.

Είναι σαφές πως ιδανικά η Χαριλάου Τρικούπη θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή εκλογών τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ομως αν μια αξιόπιστη λύση ηλεκτρονικής διασύνδεσης προκύψει με σχετικά μικρή καθυστέρηση, κατά πάσα πιθανότητα θα προτιμηθεί. Ολοι οι υποψήφιοι θεωρούν την ηλεκτρονική διασύνδεση επιπλέον δικλίδα ασφαλείας ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας –για κάποιους υποψηφίους είναι όρος απαράβατος. Στο θέμα παρενέβη και ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος δήλωσε: «Δεν ξέρω αν θα είναι 5, αν θα είναι 12 ή αν θα είναι 17 (Νοεμβρίου), αλλά προφανώς δεν θα γίνουν τον Φεβρουάριο, φαντάζομαι, θα γίνουν πολύ νωρίτερα, όσο γίνεται γρηγορότερα. Πιστεύω ότι και τώρα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και να γίνουν στις καθορισμένες προθεσμίες ή έστω λίγο αργότερα». Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης πως «αδυνατεί να κατανοήσει γιατί τείνουμε να μετατρέψουμε ένα θέμα κατά βάση τεχνικό σε πολιτικό (…). Υπάρχουν δοκιμασμένες πρακτικές και διαδικασίες που έχουν φέρει σε πέρας με απόλυτη επιτυχία παρόμοιες εκλογικές αναμετρήσεις. Υπάρχει η επιτροπή, υπάρχει ο κ. Αλιβιζάτος, ο οποίος εγγυάται απολύτως τη διαδικασία».

Μάζεψαν όλοι τις υπογραφές. Στο μεταξύ, χθες κατατέθηκαν και οι υπογραφές στήριξης όλων των υποψηφιοτήτων, ακόμη και εκείνων που καταθέτοντας την υποψηφιότητά τους την τελευταία στιγμή δεν φαινόταν να έχουν πολλές ελπίδες. Η επιτροπή θα διεξαγάγει δειγματοληπτικό έλεγχο και αναμένεται να ανακοινώσει τον οριστικό πίνακα των υποψηφίων εντός της εβδομάδας. Οι περισσότεροι επέλεξαν να κινηθούν κοντά στις απαιτούμενες 1.000 υπογραφές, όμως η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έκαναν επίδειξη δύναμης –η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε 1.250 ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού 5.000, με επιπλέον 300 από Ελληνες του εξωτερικού.

Ανεξάρτητα από την τελική ημερομηνία των εκλογών, τα επιτελεία συνεχίζουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες. «Φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε στην παράταξη. Να φέρουμε στην παράταξη. Κρατάμε απλωμένο το χέρι σε όσους παραπλανήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι σε όσους βρήκαν στασίδι εξουσίας σε αυτόν», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά στη σημερινή της συνάντηση με στελέχη της Ανατολικής Αττικής. Την Κυριακή θα επισκεφθεί την Ηλεία όπου προγραμματίζει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στον Πύργο ενώ ο Γιάννης Μανιάτης βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για συναντήσεις με φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Διάσταση απόψεων. Πέραν των διαδικαστικών, ωστόσο, ΔΗΣΥ και Ποτάμι διαφωνούν και για τον τρόπο που θα ασκήσουν από εδώ και πέρα αντιπολίτευση. Η ΔΗΣΥ έχει αποφασίσει να μην υπερψηφίζει εφεξής κανένα νομοσχέδιο που δεν θα έχει την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή που δεν θα στηρίζουν οι ΑΝΕΛ. Το Ποτάμι, ωστόσο, έχει δηλώσει εξαρχής πως τα ανθρώπινα δικαιώματα «δεν μπαίνουν στην μικροκομματική ζυγαριά» και πως προτίθεται να ψηφίσει τη νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου. Την ίδια πορεία ακολουθεί και η ΔΗΜΑΡ, της οποίας η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει ποιον θα στηρίξει.