Τσίπρας στο ΙΤΕ: «Μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι και πρωτοπόροι»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2017 19:41 |
Τσίπρας στο ΙΤΕ: «Μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι και πρωτοπόροι»

Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με νέους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία, επέλεξε να ενισχύσει την έρευνα και τους νέους επιστήμονες, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση αρχικά κατά 200 εκατομμύρια και διαμορφώνοντας ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά, οι δαπάνες για την έρευνα έφθασαν το 1% του ΑΕΠ, θεσπίστηκε θέση αναπληρωτή υπουργού με αρμοδιότητα την έρευνα και την τεχνολογία, δημιουργήθηκε το ΕΛΙΔΕΚ και βρέθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Υπερταμείο Συμμετοχών για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, πρέπει να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους και τις υποδομές» και επισήμανε ότι «ο εθνικός στόχος για την επόμενη πενταετία είναι το brain gain, βήμα-βήμα μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας νωρίτερα είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί, από τον πρόεδρο του ΙΤΕ, Νεκτάριο Ταβερναράκη και επικεφαλής ερευνητές, στα εργαστήρια του ιδρύματος, όπου όπως τονίστηκε, συντελείται σημαντική δουλειά και παράγεται αποτέλεσμα που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.

«Μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι, πρωτοπόροι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους ερευνητές των εργαστηρίων του ιδρύματος και με επιστήμονες που επέλεξαν να επιστρέψουν στη χώρα προκειμένου να συνεχίσουν την υψηλού επιπέδου έρευνά τους.

«Ορισμένες φορές αδικούμε τον εαυτό μας όταν και στο δημόσιο διάλογο ακούγεται ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί προηγμένες τεχνολογικά χώρες. Υπάρχουν κορυφαία ιδρύματα στη χώρα μας τα οποία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης και του κόσμου», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον καθηγητή Ζαν Πιερ Μπουργκινιόν, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των επισκέψεων σε εργαστήρια και δραστηριότητες ερευνητών που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο καθηγητής είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σχετικά με την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και για κοινές δράσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Ελλήνων ερευνητών.

1
Τομές και κενώσεις
21/09/2017 20:53
Χα, χα! Ο Τσίπρας υπέρ της ... κενοτομίας, ασφαλώς! Τέμνει το κενόν οριζοντίως και καθέτως. Με στρατηγικούς συμβούλους "στα τσακίδια", με βαρβάτους πανεπιστημιακούς "η αριστεία είναι ρετσινιά" είναι βέβαιον ότι θα κενοτομήσει άλλη μία φορά. Ο Πολάκης θα εισηγείται paper στα συνέδρια για το πως αντιμετωπίζεται στη χώρα μας το "ΧΙΒ-ΧΙΒ" ούρα! αν και δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι "κόπι-παστε" από τίποτα "πάστες" αγελαδινές, φρέσκες-φρέσκες. Καρμίρη, θα καταλάβεις ότι το λαδάκι σου τελείωσε. Όσα ψέματα είχες να πεις τα είπες, "τώρα οι εξέδρες σου πετούν πλήθος νομίσματα". Τρέχα να φύγεις να κρυφτείς, πριν κάνεις κι άλλο κακό.