Με την παράδοση των υπογραφών ξεκινά από αύριο και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων αρχηγών του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η συλλογή αποδείχθηκε μάλλον ευκολότερη απ’ ό,τι αναμενόταν, ακόμα και για τους υποψηφίους χαμηλότερου βεληνεκούς. Αυτό όμως ήταν, παράλληλα, μια πρώτη ευκαιρία για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να καταγράψουν ποιες περιφέρειες και νομοί αποτελούν τα δυνατά τους σημεία.

Η Φώφη Γεννηματά, που έχει ήδη καταθέσει τις απαιτούμενες 1.000 υπογραφές και αναμένεται να στείλει κι άλλες, αποφάσισε οι πρώτες αυτές υπογραφές να δώσουν το στίγμα της «Νέας Αλλαγής» και έτσι, κινητοποιώντας την ΠΑΣΠ, βρήκε γρήγορα στήριξη από νέους γεννημένους μετά το 1981 από όλη την Ελλάδα. Η Γεννηματά είναι επίσης δυνατή στα αστικά κέντρα: σχεδόν το 1/3 των υπογραφών προέρχεται από την Αττική, ενώ θερμή υποστήριξη βρήκε επίσης στην Κεντρική Μακεδονία, την Κρήτη και την Αχαΐα. Το επιτελείο της, μάλιστα, έχει αρχίσει να κινητοποιεί και τον απόδημο Ελληνισμό, δημιουργώντας δίκτυο και στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει επίσης περιοχές που τον στηρίζουν –κυρίως η Θεσσαλονίκη, για την οποία και ο ίδιος είχε κάποια στιγμή δηλώσει πως «αν η υπόλοιπη Ελλάδα ψήφιζε όπως η Θεσσαλονίκη, θα ήμουν πρωθυπουργός», τα πατρογονικά Χανιά, η Πάτρα και τα Γιάννινα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού γνωρίζει ότι είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στις περιθωριοποιημένες ομάδες και στις γυναίκες, κυρίως λόγω της επιμονής του σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως έχει φίλους και στον αττικό αστικό ιστό, που τον στηρίζουν δυναμικά μέσα από το δίκτυο εθελοντών.

Ο Γιώργος Καμίνης, ως δήμαρχος Αθηναίων, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική που του προσφέρουν οι Αθηναίοι, ενώ βρίσκει σημαντικό έρεισμα και στην υπόλοιπη Αττική. Για χάρη του, στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη κινητοποιηθεί ένα δίκτυο νέων ανθρώπων που στήριξε δυναμικά τον Γιάννη Μπουτάρη στις τοπικές εκλογές, όμως τον τελευταίο καιρό είχε αποστασιοποιηθεί από τα κοινά. Ο Καμίνης βρήκε επίσης πολύ θετική ανταπόκριση στην Κρήτη, αλλά και στην Πελοπόννησο, ειδικά στη Μεσσηνία. Στην Καλαμάτα, άλλωστε, επέλεξε να πραγματοποιήσει και την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση. Σημαντική υποστήριξη βρίσκει επίσης εκτός συνόρων, όπως στην παροικία του Λονδίνου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να δημιουργήσει μικρούς, αλλά δυναμικούς πυρήνες σε όλη την Ελλάδα –με την ανταπόκριση να είναι ιδιαίτερα θερμή. Μπορεί στο επιτελείο του να μην ξεχωρίζουν συγκεκριμένες περιοχές, ωστόσο διακρίνεται ιδιαίτερα η στήριξη που βρήκε στην Κρήτη –την ιδιαίτερη πατρίδα του -, στη Β’ Αθήνας και στα Δωδεκάνησα.

Ο Γιάννης Μανιάτης μετρά στα δυνατά του σημεία την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, περιοχές στις οποίες οι κάτοικοι τον γνωρίζουν από την υπουργική θητεία του και το έργο του αγωγού. Η υποψηφιότητά του βρίσκει επίσης θετικό αντίκρισμα στην Αττική, στην Πελοπόννησο –ειδικά στη βορειοανατολική πλευρά της, στην Αργολίδα -, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία τον στηρίζει μεγάλο ποσοστό της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο Γιάννης Ραγκούσης στις υπογραφές, όπως αναφέρει το επιτελείο του, έχει ιδιαίτερα «άρωμα γυναίκας». Ο πρώην υπουργός είναι ιδιαίτερα ισχυρός στη νησιωτική Ελλάδα –διετέλεσε, άλλωστε, επί χρόνια δήμαρχος Πάρου –και στην Πελοπόννησο. Ο Ραγκούσης, επίσης, χρησιμοποίησε τους συνδέσμους του από τα χρόνια που ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και κέρδισε σημαντική στήριξη στην Ηπειρο, ειδικά στα Γιάννινα και την Αρτα.

Αυτή η πρώτη μάχη για τις υπογραφές θα αποδειχθεί κλειδί για τη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Πελοπόννησος και η Κρήτη εμφανίζονται ξανά και ξανά στις λίστες των επιτελείων, μιας και αποτελούν ιστορικά σημαντικές δεξαμενές για τον χώρο. Οποιος εκ των υποψηφίων καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία εκεί, πιθανώς κρατάει στα χέρια του και την ηγεσία του νέου φορέα.