Ακόμη κι αν κάποιος είχε στοιχηματίσει ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα εμφανιζόταν χθες στη Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη δριμεία επίθεση που θα εξαπέλυε και τις βαριές εκφράσεις που θα εκτόξευε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πεποίθηση της Πειραιώς είναι πως ο υπουργός Ναυτιλίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό και αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης την παρούσα χρονική στιγμή. Γι’ αυτόν τον λόγο η απόφαση του επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να βγει μπροστά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τον πιο εμφατικό τρόπο να ζητήσει την παραίτηση Κουρουμπλή.

Οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε στην ομιλία του υπηρετούσαν ακριβώς αυτήν τη στόχευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ήταν τόσο σφοδρή που παρέπεμπε στις κόντρες με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

«Ψεύδεστε, κ. υπουργέ». Ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε ανοικτά τον υπουργό πως ψεύδεται όταν λέει ότι ενημέρωσε εγκαίρως την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA) και το πλοίο «Ακταία» προκειμένου να συνδράμουν για το ναυάγιο στον Σαρωνικό. Το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου και ο ΕMSA έλαβε μήνυμα για συνδρομή στις 13 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε. «Λοιπόν, κάποιος λέει ψέματα, κ. υπουργέ. Ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς. Ψεύδεστε, κ. υπουργέ». Σ’ αυτό το σημείο μάλιστα η αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο. Ο Παναγιώτης Kουρουμπλής από το έδρανό του φώναζε πως «αυτό είναι μητσοτακαίικο ψέμα», για να πάρει την απάντηση: «Μαζευτείτε, κ. υπουργέ!». Με τον ίδιο οργίλο τρόπο αντιδρούσε, εξάλλου, όποτε επιχειρούσε να τον διακόψει ο υπουργός: «Δεν ντρέπεστε λίγο; Κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος. Υπόλογος είστε εδώ».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε ότι ενημέρωσε τον EMSA στις 13 Σεπτεμβρίου διότι το πλοίο ήταν σε εμπορική αποστολή. Ωστόσο, χθες η εκπρόσωπος Τύπου του EMSA Ραντίνα Ρούσεβα με δηλώσεις της ουσιαστικά «άδειασε» τον υπουργό. Επεσήμανε πως η Υπηρεσία έχει πάντα 16 πλοία διαθέσιμα και ότι το αίτημα του ελληνικού υπουργείου έφτασε αργά το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου. Μετά την παρέμβαση της εκπροσώπου του EMSA, η ΝΔ επανήλθε, τονίζοντας πως «ο κ. Κουρουμπλής είναι ψεύτης με σφραγίδα» και ότι αναμένει «την παραίτησή του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία –όπως η καθυστερημένη ενημέρωση των δημάρχων –που αποδεικνύουν ότι ο υπουργός έχει τεράστιες ευθύνες. Και το μόνιμο συμπέρασμά του έπειτα από κάθε ερώτηση που υπέβαλλε στον Κουρουμπλή ήταν πως ο υπουργός «θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί, αν είχε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια». Ετσι, δε, έκλεισε και την ομιλία του: «Οφείλετε, εδώ και τώρα, να υποβάλετε την παραίτησή σας».

Πίεση στο Μαξίμου. Η σφοδρή επίθεση της ΝΔ στον υπουργό Ναυτιλίας με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της αλλά και η επιμονή της να διατηρεί μία εβδομάδα τώρα το θέμα της ρύπανσης στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας φανερώνουν ότι βασική επιδίωξή της είναι να πιέσει όσο μπορεί το Μαξίμου μέσω του «πολιτικά ευάλωτου Κουρουμπλή», όπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Πειραιώς θεωρούν πως μια υπουργική παραίτηση αυτή την περίοδο θα έφερνε σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την κυβέρνηση –μετά και την «κενή περιεχομένου εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ», όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι η παραμονή Κουρουμπλή στο υπουργείο και η συνεχής κάλυψή του από το Μαξίμου ανοίγουν άλλες πληγές στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό προφίλ, επιτρέποντας στη ΝΔ να επιτεθεί με κατηγορίες για έλλειψη «φιλοτίμου».

Το κοντράστ. Με τη χθεσινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, εξάλλου, η Πειραιώς επιδιώκει –σε σχέση με τον Τσίπρα –να αναδείξει και το ακόλουθο κοντράστ: από τη μια, λένε, είναι ο εξαφανισμένος Πρωθυπουργός που αδιαφορεί για μια οικολογική καταστροφή και προχθές περιορίστηκε σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο και από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δείχνει εμπράκτως την περιβαλλοντική ευαισθησία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.