Αποσύρθηκε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης έπειτα από την αντίδραση τόσο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη τροπολογία συμπληρώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 758) και παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης οριστικής απόφασης εκουσίας δικαιοδοσίας και μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως η απόσυρση του νομοσχεδίου έγινε σε συνδυασμό με την αναβολή της συζήτησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κ. Περάκη, ότι αναβλήθηκε η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων – αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε επισπεύσει αυτή την τροπολογία», είπε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε πως «δίνεται εκείνο το χρονικό περιθώριο και στα κόμματα της συγκυβέρνησης και στα άλλα κόμματα, να ενημερωθούν καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη».

«Γελειότητες από τους φασίστες»

Ο κ. Κοντονής επίσης χαρακτήρισε «γελοιότητες όσα ακούστηκαν από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ότι έτσι επιβάλουμε την αναγνώριση τουρκικών σωματείων στην Θράκη» και διευκρίνισε ότι η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα εθνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν.

«Το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει εκδώσει και άλλες αποφάσεις. Να σας θυμίσω την απόφαση Λοϊζίδου; – τις οποίες αποφάσεις, η χώρα μας τις κάνει σημαία. Και λέμε τώρα σε εσάς τους πολύ Ευρωπαίους, αυτές τις αποφάσεις που μπορεί να μην μας βολεύουν, τι θα τις κάνουμε; Θα συμπεριφερθούμε όπως η χούντα που αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης; Λέμε λοιπόν, ότι η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της, να σέβεται τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και να δίνει τη δυνατότητα στους έλληνες πολίτες, επανάκρισης της υπόθεσής τους, όταν έχουν πετύχει θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προς τι λοιπόν όλη η συνωμοσιολογία περί σωματείων της Θράκης;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επίσης, για μεν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφερε ότι δεν ψηφίζει τις διατάξεις διότι προτάσσει τη δημιουργία προβλήματος στην κυβέρνηση, για τη δε ΝΔ πως «πρέπει να μας πουν ξεκάθαρα τι λένε επί της τροπολογίας οι ‘μένουμε Ευρώπη’».

Και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είχε νομοθετήσει για τις ποινικές υποθέσεις το ίδιο ακριβώς πράγμα που νομοθετεί σήμερα η κυβέρνηση και άρα πρέπει να εξηγήσει καθαρά ποια είναι η θέση της.

Η ΝΔ

«Η κυβέρνηση νομοθετεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας για την τροπολογία με την οποία δεν συμφωνούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και συμπληρώνει διατάξεις του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο κ. Τζαβάρας έσπευσε να επισημάνει ότι ενώ υπάρχει ειδική μόνιμη επιτροπή στη Βουλή για την παρακολούθηση της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου, μέχρι σήμερα δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.

«Γιατί λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση έδειξε τέτοια βιασύνη για την μεταβολή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και δεν το άφησε να ωριμάσει ώστε να μην υπάρχει και καχυποψία με προεκτάσεις στα εθνικά θέματα;» αναρωτήθηκε ο Κώστας Τζαβάρας, σημειώνοντας πως ο υπουργός είναι βιαστικός και αυτή η βιασύνη είναι για τη ΝΔ ύποπτη.

Είπε δε ότι αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση φέρνει στο ίδιο νομοσχέδιο άλλη τροπολογία με την οποία αναβάλλονται οι εκλογές στους ιατρικούς συλλόγους.

«Αυτή η τροπολογία δεν παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα που προβλέπονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου; Το ό,τι δηλαδή η πολιτεία επεμβαίνει με έναν τέτοιο τρόπο χωρίς τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Ιατρικών Συλλόγων και παρατείνει τη διάρκεια της θητείας διοικήσεων που έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Νομοθετείτε με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Στη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή την αρνητική θέση των ΑΝΕΛ απέναντι στην τροπολογία για τη συμπλήρωση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

«Προφανώς εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Προφανώς η τροπολογία αυτή αφορά την ευαίσθητη περίπτωση στην Ξάνθη. Είναι υπόθεση που έφτασε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο το οποίο αποφάσισε. Το 2012 η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν συγκεκριμένη οργάνωση και άλλες οργανώσεις, το Δεκέμβριο του 2014 κοινοποιήθηκε η απόφαση στην Ελλάδα και σε συνέχεια των παραπάνω θα πρέπει η χώρα να προσαρμοστεί», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Το ΚΚΕ

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέρος του οποίου αποτελεί και το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρόλο που κατά καιρούς έχει πάρει κάποιες θετικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα για την υπόθεση της Μανωλάδας, στην πράξη αντιδραστικοποιείται όλο και πιο πολύ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, αναφερόμενος στην τροπολογία που αποσύρθηκε απόψε από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο κ. Συντυχάκης ανέφερε ειδικότερα ότι υπάρχουν μια σειρά αποφάσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες και πρόσθεσε ότι από την άποψη αυτή το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για το που θα μπορούσαν να οδηγηθούν τα πράγματα και για το λόγο αυτό θα ψήφιζε «παρών» στην τροπολογία.

Το Ποτάμι

«Υπάρχει μια χρόνια εκκρεμότητα υιοθέτησης και αποδοχής τελεσίδικων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαχρονικά εκθέτει τη χώρα μας σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επιβάλλεται να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα μας», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

«Υπάρχουν, όμως, ζητήματα ανοιχτά, για τα οποία απαιτούνται κάποιες εξηγήσεις και γι’ αυτό τη στάση μας θα την εξαρτήσουμε από τη συνέχεια της συζήτησης, κύριε υπουργέ», δήλωσε επίσης ο βουλευτής του Ποταμιού.

Η Ενωση Κεντρώων

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας είχε ζητήσει και ο Ιωάννης Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων και είχε ξεκαθαρίσει ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να τη θέσει σε ψηφοφορία, θα αποχωρούσε. Είπε ότι η τροπολογία εμπεριέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει κανείς να παίζει παιχνίδια με τη Θράκη» ή να κάνει πως αγνοεί τη δράση του Τουρκικού Προξενείου.