Χαμηλώνουν τους τόνους στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μετά τις διαστάσεις που πήρε η αντιπαράθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Τα επιτελεία των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων αντιλήφθηκαν πως η δημόσια αντιπαράθεση όχι μόνο δημιουργεί προβλήματα στην ενότητα του χώρου και στον υπό σύσταση ενιαίο φορέα, αλλά παράλληλα παράγει αρνητική δημοσιότητα η οποία αποδυναμώνει τη διαδικασία στη συνείδηση των ψηφοφόρων και καταστρέφει τις πιθανότητες του χώρου να ορθοποδήσει. Η ανταλλαγή ανακοινώσεων είχε τροφοδοτήσει εκ νέου το κλίμα καχυποψίας. Η αντιπαράθεση έφτασε μέχρι την επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου, καθώς έγινε εμφανές πως οι δύο πλευρές ερμηνεύουν τις ανακοινώσεις του συνταγματολόγου με τον δικό τους τρόπο. Ωστόσο, μιας και το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας θα έχει λυθεί σε λίγα εικοσιτετράωρα, με την αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής και την απάντηση της εταιρείας παροχής του συστήματος αποφασίστηκε η εκτόνωση της υπόθεσης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει. «Δεν υπάρχει διαφωνία. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο κ. Αλιβιζάτος δεν δίδονται εγγυήσεις μέχρι σήμερα», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, συμπληρώνοντας: «Είναι πολύ σοβαρό το εγχείρημα που κάνουμε για να το θέσουμε σε αμφισβήτηση και να πάρουμε τόσο σημαντικό ρίσκο χωρίς εγγυήσεις (…), αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο και νοθεία». Το Ποτάμι, από την άλλη, σχολίασε πως «όλοι ενδιαφερόμαστε για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Και στον ίδιο βαθμό. Οι τεχνικοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει τρόπος διασφάλισής του». «Σε τελική ανάλυση, ας αφήσουμε την υπόθεση στα χέρια της επιτροπής υπό τον καθηγητή Αλιβιζάτο, που είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβει τις αποφάσεις σταθμίζοντας με προσοχή όλα τα τεχνικά δεδομένα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για το θέμα της εξ αποστάσεως τοποθετήθηκαν και οι άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι επίσης κράτησαν χαμηλούς τόνους. «Πρέπει να διασφαλιστεί από τους τεχνικούς η διαφάνεια της διαδικασίας. Αυτό δεν είναι δουλειά δική μας. Δουλειά των τεχνικών είναι να διασφαλίσουν διαφάνεια διαδικασίας αλλά, προς Θεού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουμε να βρούμε προσκόμματα για να μην πάμε σε μία πραγματική μαζική διαδικασία», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης, σχολιάζοντας τις αψιμαχίες, ανέφερε πως «δεν δικαιολογείται εξαιτίας αυτών των αντιπαραθέσεων να καθυστερεί κι άλλο ο πολιτικός διάλογος (…). Είμαστε η παράταξη της Διαύγειας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, γι’ αυτό πρέπει να γίνουμε και η παράταξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οποιοι αναλάβουν την ιστορική και πολιτική ευθύνη να οδηγήσουν την Ανεξάρτητη Επιτροπή Αλιβιζάτου σε αδιέξοδο καθώς και αδυναμία λήψης αποφάσεων, τότε θα έχουν «ρίξει ατομική βόμβα» στον προοδευτικό χώρο για πολλές δεκαετίες». Υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας έχει ήδη τοποθετηθεί τόσο ο Γιώργος Καμίνης όσο και ο Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας, ωστόσο, πως την τελική έγκριση θα δώσει ο Νίκος Αλιβιζάτος.

ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ. Η ανάγκη να μην επιβαρυνθεί η διαδικασία από εσωτερικές διαμάχες γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά τη δημοσκόπηση της Kappa Research (vima.gr), στην οποία φαίνεται για πρώτη φορά η δυναμική που θα μπορούσε να έχει ο νέος φορέας. Ενώ η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι συγκεντρώνουν ως αυτόνομα κόμματα 6,9% και 1,5% αντίστοιχα, ο ενιαίος φορέας συγκεντρώνει το 10,4% στην πρόθεση ψήφου και αυτόματα γίνεται το τρίτο κόμμα με διψήφιο αριθμό. Τα στοιχεία για τους ψηφοφόρους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: 27,5% δηλώνουν πως θα μπορούσε δυνητικά να ψηφίσει το υπό διαμόρφωση κόμμα στις βουλευτικές εκλογές ενώ 52% εκείνων που σίγουρα θα ψηφίσουν στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας δηλώνουν πως το κάνουν για την ενίσχυση του χώρου.