Την κολοκυθιά παίζουν για μία ακόμη φορά με τα νέα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του. Παρά την εμφανή προσπάθεια να καλλιεργηθεί από τον Πρωθυπουργό η αίσθηση πορείας εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, η φωτιά που έχει ανάψει μετά τις πρόσφατες διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να έχει σβήσει. Αντιθέτως, παρά τη σιγουριά που επέδειξε –τουλάχιστον στην on camera τοποθέτησή του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου –ο Πρωθυπουργός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε ξανά πιο προσγειωμένος. Μολονότι επιχείρησε να λειάνει τις γωνίες στην κόντρα του με το Μαξίμου, αποδίδοντας ευθύνες στους… συνήθεις υπόπτους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων» και ότι «όλοι θέλουν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση». Το κλείσιμο της οποίας, ωστόσο, εξαρτάται από τις βουλές της ίδιας της κυβέρνησης –συνεπακόλουθα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Περιγράφοντας μια ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομία –την οποία δεν αντιλαμβάνονται οι πολίτες –ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μείωση της ανεργίας, επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, θετική πορεία για τα δημόσια έσοδα που επιτρέπει, όπως είπε, την αισιοδοξία για υπέρβαση του στόχου, ενώ έταξε και φέτος 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, αναφέρθηκε σε θετική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ και επιτέθηκε ξανά στα Μέσα Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας πως «εκτίθενται όσοι μιλούν για νέα μέτρα το 2018, όπως πέρυσι μιλούσαν για κόφτη» και πως «υπάρχει ένα όριο που όταν το ξεπερνάς, η προκατειλημμένη προπαγάνδα γυρνά μπούμερανγκ». Ακόμη και παράγοντες του Μαξίμου, ωστόσο, ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως υπάρχει ανησυχία για την πορεία των εσόδων και το κατά πόσον τυχόν υστέρηση από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ μπορεί να καλυφθεί από άλλες πηγές, ενώ διέγνωσαν και ένα «καρφί» από την πλευρά του Πρωθυπουργού για τις πρόσφατες διαρροές του υπουργείου Οικονομικών που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων το 2018.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, συνέστησε σε όλους τους υπουργούς του «να αποφύγουν τις αρρυθμίες» και «να τρέξουν γρήγορα» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, έθεσε deadline για την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων το τέλος του Νοεμβρίου, αναθέτοντας την ευθύνη για την παρακολούθηση της πορείας τήρησής τους στο υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Λιάκο.

Τον λόγο πήραν σχεδόν όλοι οι υπουργοί, με διάθεση απολογισμού του έργου τους, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε τους υπουργούς για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικό, έχοντας ακούσει λίγο νωρίτερα τον Πρωθυπουργό να τον… σφάζει με το γάντι. Ο Τσίπρας είπε συγκεκριμένα πως «έχουμε κάνει πολλά βήματα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια» και πως «η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων», επιρρίπτοντας και σ’ αυτό το σημείο ευθύνες για την εικόνα που βγήκε προς τα έξω. Το ανώτατο κυβερνητικό όργανο ενέκρινε επίσης τέσσερα νομοσχέδια: αυτό για την ταυτότητα φύλου (σ.σ.: κατατέθηκε στη Βουλή), για το Ινστιτούτο Βενετίας, για τη διαχείριση των νωπών προϊόντων και για τις συμφωνίες ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων.

ΝΔ: «ΘΛΙΒΕΡΟ ΘΕΑΜΑ». Εντονα, όπως αναμενόταν, αντέδρασε στην ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο η ΝΔ. «Οι πολίτες δεν ακούν τον κ. Τσίπρα και οι υπουργοί του δεν τον πιστεύουν. Φιλότιμο για τις ευθύνες τους δεν διαθέτουν. Το θέαμα θλιβερό. Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα», ήταν το βασικό σχόλιο της Πειραιώς.