Το ρολόι άρχισε πλέον να γυρίζει αντίστροφα. Στις επόμενες τέσσερις ημέρες με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου οι επίδοξοι αρχηγοί θα πρέπει να έχουν παραδώσει στον Νίκο Αλιβιζάτο τις 1.000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς τους. Οι διαφωνίες, ωστόσο, που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού επί της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής μπαίνουν σε πρώτο πλάνο τουλάχιστον έως την Τετάρτη που θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή Αλιβιζάτου.

Η Χαριλάου Τρικούπη περιγράφει τις εννέα θέσεις της Φώφης Γεννηματά. Αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν το χρονοδιάγραμμα της εκλογής (5 και 12 Νοεμβρίου), το οποίο «δεν ανατρέπεται ή τροποποιείται», το στήσιμο καλπών σε 1.400 εκλογικά κέντρα μέσα στην χώρα –περισσότερα απ’ όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής την περασμένη Πέμπτη -, την ηλεκτρονική διασύνδεση των καλπών (ζήτημα στο οποίο υπήρξε συμφωνία), και τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. Για το επίμαχο θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά αμφισβητεί την εγκυρότητα του ηλεκτρονικού συστήματος χωρίς προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία, καθώς και το εγκεκριμένο από το Harvard σύστημα Ζευς, το οποίο έχει προταθεί, «γιατί ο server αυτού του συστήματος βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας». Πιο σημαντικά, ωστόσο, επισημαίνεται πως η διαφωνία σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των στοιχείων του ψηφοφόρου για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία είναι κατά βάση πολιτική. «Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι πράξη ύψιστης πολιτικής ευθύνης. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση και απόδειξη αυτής της ευθύνης», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΠΟΤΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Οι πληροφορίες από την πλευρά του Ποταμιού αναφέρουν πως πριν την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να συμμετάσχει στη διαδικασία ο ίδιος και η Φώφη Γεννηματά ως αρχηγοί των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων του χώρου συμφώνησαν σε τέσσερις αρχές: οι δύο αφορούσαν την ηλεκτρονική, εξ αποστάσεως, ψηφοφορία και τη δημιουργία μητρώου μελών του νέου φορέα. Η πρώτη είχε στόχο «να ενθαρρύνει την συμμετοχή στην ψηφοφορία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκλογέων της νεότερης ιδίως γενιάς». «Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία. Οπως αποφάνθηκαν οι επαΐοντες, το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως», ανέφερε ο επικεφαλής του επιτελείου Δημήτρης Τσιόδρας. Η δεύτερη συμπυκνώνεται στην ανακοίνωση του Νίκου Αλιβιζάτου για δύο εκλογικούς καταλόγους, έναν για τα μέλη και έναν για τους φίλους –ο ένας θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για το μητρώο και ο άλλος θα καταστραφεί. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξάλλου, επαναλαμβάνει πως ο προγραμματισμός για τον δεύτερο γύρο έχει γίνει λάθος καθώς στις 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα διεξάγεται ο Κλασικός Μαραθώνιος.

Στη διαμάχη τοποθετήθηκε και η πλευρά του Γιώργου Καμίνη που επισημαίνει πως «τo να προκαταβάλλεται με ημιεπίσημες ανακοινώσεις η αποτυχία της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας δεν ταιριάζει στις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνευθύνης των υποψηφίων», καταλήγοντας πως «η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη, που για το εγχείρημα έχει ως εγγύηση το κύρος της επιτροπής Αλιβιζάτου αλλά και την ίδια την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Παράλληλα, πριν ακόμα την εκπνοή της προθεσμίας για τη συλλογή υπογραφών, οι υποψήφιοι αρχηγοί ξεκινούν περιοδείες στην περιφέρεια. Η Φώφη Γεννηματά πέρασε το Σαββατοκύριακο στην Πρέβεζα, στην Αρτα και τη Λευκάδα. Στην ουσία αυτό ήταν το πρώτο προεκλογικό ταξίδι της Γεννηματά, η οποία ζήτησε «καθαρή εντολή και ψήφο εμπιστοσύνης» (συνέντευξη στο «Βήμα»). Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται από χθες στην Καλαμάτα όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ενώ σήμερα συνεχίζει τις επαφές του με τοπικούς φορείς. Στην Καλαμάτα θα μεταβεί την Τετάρτη και ο Γιώργος Καμίνης, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψή του στην Πελοπόννησο, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανηφορίσει προς την Κεντρική Μακεδονία. Σήμερα, ο Αργείτης Γιάννης Μανιάτης πραγματοποιεί την κεντρική πολιτική του συγκέντρωση στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας.