Η εμπλοκή παραμένει, η κυβέρνηση δείχνει εντελώςβραχυκυκλωμένη, ο χρόνος λιγοστεύει, και ακόμη και στο καλό σενάριοθεωρείται πρακτικά αδύνατο να αρχίσουν τα πρώτα χωματουργικά έργα στις αρχές του 2018.

Το επονομαζόμενο «δάσος» του Ελληνικού δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο, ωστόσο συγκεντρώνει συμβολισμούς που το καθιστούν ισχυρότατο χαρτί στα χέρια των πολεμίων της επένδυσης. Βλέπουν σε αυτό, όπως η «πασιονάρια» του Ελληνικού Νάντια Βαλαβάνη και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, τη μάχη κατά της στυγνής αντικαταπιταλιστικής ανάπτυξης, και κατά του συνθηκολογημένου ΣΥΡΙΖΑ, άρα και κατά των τέως συντρόφων τους.

Τυχαίο δεν είναι ότι η ομάδα αυτή των 56 τάσσεται υπέρ του χαρακτηρισμού ως δασικής, έκτασης 423 στρεμμάτων, και όχι μόνο των 37 όπως έχει αποφανθεί ο δασάρχης.

Αρκετοί χαρακτηρίζουν την ομάδα σαν άλλους «λουδίτες», που με τη στάση τους στέκονται απέναντι στη ρεαλιστική ανάπτυξη των σύγχρονων πόλεων. Αλλού όμως βρίσκεται το πρόβλημα: στο ότι οι 56 είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο εφόσον η Επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων απορρίψει το αίτημά τους. Οχι περιμένοντας να δικαιωθούν, αλλά προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να εμποδίσουν περαιτέρω τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ στον επενδυτή.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί συμπεριφέρονται σαν παγιδευμένοι. Περιμένουν από την Επιτροπή να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, προκειμένου να μην πάρουν την πολιτική ευθύνη και δεν φαίνεται να διαθέτουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο εφόσον αυτή δικαιώσει το δασάρχη, κι ας έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την απόφασή του να χαρακτηρίσει τα 37 στρέμματα δασικά.

Σε αυτήν ακριβώς τη μετέωρη κατάσταση βρίσκεται το θέμα. Κλιμάκιο της Επιτροπής επισκέφθηκε την Πέμπτη τον χώρο, διεξάγοντας αυτοψία σε πάνω από δέκα σημεία, κίνηση απαραίτητη πριν εκδοθεί η τελική απόφαση.

Η έκτασηβρίσκεται επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, γειτνιάζει με το πρώην Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων – Pierce College, που σήμερα στεγάζει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και παλαιότερα το υπουργείο Πολιτισμού είχε επιχειρήσει να το χαρακτηρίσει «νεώτερο μνημείο», αλλά κατόπιν των αντιδράσεων ανέκρουσε πρύμναν.

Συμπτωματικά το κτίριο του Κολεγίου, πριν αυτό μεταφερθεί το 1965 στην Αγία Παρασκευή, είναι το σημείο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί πολυώροφο ξενοδοχειακό συγκρότημα όπου θα λειτουργήσει και το καζίνο. Τα 37 στρέμματα αποτελούν τη φυσική συνέχεια του πρώην κτιρίου του Κολλεγίου, καθώς κατευθυνόμαστε προς τη Γλυφάδα. Εμπλέκονται επομένως άμεσα με το project του πολυτελούς resort. «Δεν πρόκειται για Legoland», είχε δηλώσει παλαιότερα από τη πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, υπονοώντας ότι το master plan του επενδυτικού σχήματοςδεν μπορεί να αλλάξει έτσι εύκολα.

Τα δέντρα είχαν φυτευτεί πολλές δεκαετίες πριν, και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1932-1965, έχουν ωστόσο χαρακτηριστεί εδώ και μήνες από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) «τεχνητή φυτεία». Τη γνώμη του ΝΣΚ είχε ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος προφανώς για να απεκδυθεί την ευθύνη. Είναι ακριβώςη ίδια γνωμοδότηση την οποία επικαλούνται η Ελληνικόν ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ που προσέβαλαν την απόφαση του Δασάρχη Πειραιά να χαρακτηρίσει τα 37 στρέμματα δασικά.

Κατά την προ ημερών αυτοψία στην περιοχή από τα μέλη της Επιτροπής αμφισβητήσεων πάντως, οι δύο πλευρές διασταύρωσαν και πάλι τα ξίφη τους. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικόν ΑΕ επικαλέστηκε και πάλι τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, μαζί με δασολόγους, υποστήριξαν ότι ανεξάρτητα του αν η έκταση φυτεύτηκε τεχνητά, δεν παύει να θεωρείται δασική. Το ίδιο υποστηρίζουν και για αρκετά ακόμη διάσπαρτα –στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά και όχι μόνο –τμήματα.

Σίριαλ με πολλά επεισόδια. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά ακόμη και αν δικαιώσει τους ενάγοντες, δηλαδή ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό, το σίριαλ θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Τόσο δικαστικά, αφού η Επιτροπή Αγώνα θα προσφύγει στο Εφετείο, έως πιθανότατα και δασικά, καθώς εκκρεμεί η δημοσίευση των νέων δασικών χαρτών, τους οποίους περιμένουν πώς και πώς οι πολέμιοι του έργου, για να οπλιστούν με νέα επιχειρήματα.

Η προ ημερών τετρασέλιδη ανακοίνωση της Νάντιας Βαλαβάνη αναδεικνύει ακριβώς αυτήν την πτυχή. Κατηγορεί τους αρμοδίους ότι αποκρύπτουν τα επίμαχα ντοκουμέντα, παρ’ ότι «η συζήτηση των ενστάσεων γίνεται σε γραφείο που το χωρίζει μεσοτοιχία από τον χώρο φύλαξης των θεωρημένων, αλλά όχι ακόμη αναρτημένων, νέων δασικών χαρτών για ολόκληρη την Αττική». Οι χάρτες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης και οφείλει να τους αναρτήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Οπως και να έχει, τα 56 ή περισσότερα, μέλη της Επιτροπής Αγώνα δηλώνουν αποφασισμένα να εμποδίσουν το έργο. Σαν άλλοι θεματοφύλακες του αγώνα κατά των επενδύσεων, όλοι μέλη της ΛΑΕ, όπως η πρώην βουλευτής β’ Πειραιά Νάντια Βαλαβάνη, η Ελένη Πορτάλιου (ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ, και πρώην δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων), ο Χρήστος Κορτζίδης (πρώην δήμαρχος Ελληνικού), θα συνεχίσουν να πολιτεύονται με ατζέντα την ακύρωση της επένδυσης, όχι μόνο για ιδεολογικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους. Το μήνυμα απευθύνεται και προς τον «προσκυνημένο» ΣΥΡΙΖΑ ότι «εσείς συνθηκολογήσατε, εμείς παραμένουμε πιστοί και συνεπείς στην ιδεολογία μας».

Το θέμα δεν είναι τι κάνουν εκείνοι, αλλά πώς χειρίζεται την υπόθεση η κυβέρνηση.