Το νέο πρόσωπο της ΝΔ για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές θα επιχειρήσει να διαμορφώσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που το κόμμα δείχνει εγκλωβισμένο στις συζητήσεις για την οικογενειοκρατία και την αντίσταση της παλαιάς φρουράς και των γαλάζιων γόνων. Εχοντας ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη χώρα σε Μνημόνια για αρκετά χρόνια, μέλημα του επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κοιτάξει το μέλλον και να εξηγήσει στους πολίτες πώς θα επιστρέψει η ανάπτυξη. Ετσι, απόψε στο Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους βασικούς πυλώνες του επεξεργασμένου και εφαρμόσιμου σχεδίου του για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, που είναι οι δουλειές για τους πολλούς, η μείωση των φόρων και η προστασία των αδυνάμων.
Το παραπάνω τρίπτυχο στο οποίο θα εστιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ με την ομιλία του στη ΔΕΘ –όπως επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς –αποτελεί ουσιαστικά το δικό του όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Στόχος του είναι να καταδειχθεί δηλαδή η συντριπτική ποιοτική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρόθεσή του είναι να αποφύγει με κάθε τρόπο την παρελθοντολογία και να δώσει βάρος στους τρόπους και στις πολιτικές που απαιτούνται για να επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει σε αρκετά σημεία της ομιλίας του είναι «κοιτάζουμε μπροστά». Αλλωστε, με τις επαφές και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα έδωσε το στίγμα για το πού θέλει να επικεντρωθεί, και στην ομιλία του αλλά και όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολλές συζητήσεις που είχε με νέους –φοιτητές, αποφοίτους, επιστήμονες –σηματοδότησαν ακριβώς αυτό το ενδιαφέρον του για το πώς η νέα γενιά θα έχει στη χώρα καλύτερες προοπτικές, σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ.
Με το σχέδιο που θα παρουσιάσει στην ομιλία του –τονίζεται από την Πειραιώς –θα εξηγήσει πώς η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, ιδιαίτερα στους αδύναμους. «Θα περιγράψει την Ελλάδα που αξίζουμε, τη χώρα όπου οι άξιοι επιβραβεύονται και οι πιο αδύναμοι υποστηρίζονται». Γι’ αυτό άλλωστε επελέγη και ως κεντρικό μότο της ΝΔ στη ΔΕΘ «οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα».

Μετά την ομιλία και τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ –την οποία στην Πειραιώς αντιμετωπίζουν ως «αοριστολογίες» και «λόγια του αέρα» -, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εκθεση είναι να γίνει αντιληπτό πως η ΝΔ έχει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις και πάρα πολλή ουσία στον λόγο της. Ούτως ή άλλως, η αξιωματική αντιπολίτευση στόχευε στο να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο σχέδιο, τώρα όμως –λένε –είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση στο κοντράστ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζοντας το επεξεργασμένο σχέδιό του πρόκειται να αναδείξει τρεις προτεραιότητες και να περιγράψει αρκετά από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να υλοποιηθούν.

Η πρώτη είναι η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Οπως προεξοφλείται, θα επισημάνει –καθώς έκανε και τις προηγούμενες ημέρες –ότι για να έρθουν επενδύσεις είναι απαραίτητες η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, η τόνωση της ρευστότητας με την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων καθώς και η ύπαρξη καλού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η μείωση των φοροεπιβαρύνσεων που καθηλώνουν την κοινωνία είναι η δεύτερη προτεραιότητα στην οποία θα αναφερθεί διεξοδικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην περσινή εμφάνισή του στη ΔΕΘ είχε δεσμευτεί για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, αναφέροντας μάλιστα και μείωση συντελεστών. Δεν αποκλείεται και φέτος ο πρόεδρος της ΝΔ να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα.

Η φροντίδα για τους αδύναμους πολίτες και το ενδιαφέρον για τη νεολαία και την παιδεία είναι ο τρίτος άξονας στον οποίο θα δώσει έμφαση στην ομιλία του. Πρόσφατα είχε δεσμευτεί πως όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών. Εκτιμάται επίσης ότι θα περιγράψει τις θέσεις της ΝΔ για την ανώτατη εκπαίδευση και τις αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες για να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.