Τσίπρας: Οι λαοί του νότου της Ευρώπης δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017 08:22 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14/09/2017 17:32 |
Τσίπρας: Οι λαοί του νότου της Ευρώπης δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο

Ταύτιση απόψεων στο σύνολο των θεμάτων της ατζέντας που ανέπτυξαν, κατέληξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας -Ιταλίας, που διεξάγεται στην Κέρκυρα.

Στις συνομιλίες των δυο ανδρών υπήρξε συμφωνία για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης και την νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, στη γραμμή Γιούνκερ μάλιστα οι δυο πρωθυπουργοί τάχθηκαν υπέρ της θεσμοθέτησης υπουργού Οικονομικών.

Επίσης διαπιστώθηκε η αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να ευνοείται και το επενδυτικό κλίμα. Ο κ. Τζεντιλόνι αναφερθείς μάλιστα στο θέμα των επενδύσεων, υπογράμμισε πως η Ιταλία είναι ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και πως ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά επενδύσεων σε πολλούς τομείς, με επενδυτές, όπως είπε, που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία και η συμφωνία που υπεγράφη με τις κρατικές σιδηροδρομικές γραμμές και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για επένδυση, ύψους 500 εκατομμυρίων, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάολο Τζεντιλόνι συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο ανάπτυξης και απασχόλησης.

Εστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στηρίζοντας πάντως τις προσπάθειες της στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων.

Τέλος ο Ιταλός Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη του στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.
Αλ. Τσίπρας: Οι λαοί του Νότου πρωταγωνιστές και όχι στο περιθώριο της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δυο χωρών, οι οποίες συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά, λέγοντας πως αυτές οι σχέσεις που κράτησαν στην πάροδο του χρόνου, σήμερα που ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Οι δυο λαοί μας είναι πυρήνες σε αυτό το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τώρα καλούμαστε να τοποθετηθούμε, βάζοντας μια άλλη οπτική. Την οπτική των χωρών του Νότου, που δεν πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν», σημείωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσιπρας.
Περιγράφοντας την κρίση, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φράση του Αντόνιο Γκράμσι «ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα είναι η εποχή των τεράτων», λέγοντας «νομίζω ότι κάπου εδώ βρισκόμαστε και τώρα».

Και επανέλαβε φράση του Αντόνιο Γκράμσι τονίζοντας ότι «το να ζεις σημαίνει ότι παίρνεις θέση, και εμείς παίρνουμε θέση για το μέλλον της Ευρώπης. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία παίρνουμε θέση στη συζήτηση που ανοίγεται μπροστά μας».

Συμπλήρωσε πως συμφωνεί σε πολλά ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και είπε πως οι Ευρωπαϊκές Χώρες του Νότου, στη Σύνοδο στην Κύπρο, θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα παρέμβουν στις αλλαγές.

«Έχουμε θέσεις», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόκρινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία υπερεθνικών θεσμών που θα ενισχύουν τη λογοδοσία και υπογράμμισε πως εκτός από υπουργό Οικονομικών η Ευρώπη χρειάζεται και έναν υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, ενώ αναφέρθηκε και στις καταρτήσεις των προϋπολογισμών ώστε να αποκτήσουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και αν είναι ισορροπημένοι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και επανέλαβε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει δικό της νομισματικό ταμείο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως επικροτεί τη θέση της Ιταλίας, οι θέσεις των ευρωβουλευτών που μένουν κενές μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας να μοιραστούν στη βάση μιας υπερεθνικής λίστας «για να ενισχύσουμε την ιδέα των ευρωπαϊκών κομμάτων».

Για το σκέλος της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και χρειάζεται επενδύσεις, η Ιταλία είναι σημαντικός εταίρος και ένας κορυφαίος επενδυτής στην Ελλάδα (…) Συζητήσαμε με τον Πάολο να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση».

Και ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής κρατικής εταιρείας Ferrovie και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μια επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, προσέθεσε πως «υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που προχωρούμε, και θέλουμε να τις διπλασιάσουμε, όπως στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, τις νέες τεχνολογίες και την ενέργεια».


Είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστούμε αυτός ο χώρος συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην Κέρκυρα.

Είπε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, και άλλες επενδύσεις. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία». Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ είναι πολύ πιο αξιόπιστη απέναντι στους πολίτες της. Υπογράμμισε πως τα οικονομικά αποτελέσματα μοιάζουν να είναι καλύτερα και για την Ιταλία και για την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα γιατί επλήγη από τη λιτότητα και την κρίση όσο καμία άλλη, και οδεύει προς το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης».

Σημείωσε ότι το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με ικανοποιητικό τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων. 

Τόνισε ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί. 

Με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνκερ σε σχέση με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και την αισιοδοξία που, όπως είπε, αποπνέει για το μέλλον, ο Πάολο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι είχε εκφραστεί αυτό το κλίμα αισιοδοξίας και κατά την υπογραφή των συνθηκών της Ρώμης - «εκείνη την περίοδο είχε διαφανεί η αλλαγή του κλίματος», είπε. 11
Helene
14/09/2017 23:37
Βεβαια , το τιμημα εξαγορας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , των 45 εκατ. € , …γελοιο !!!
Αλλά , ο εκσυγχρονισμος , … εγγυημενος !!!
Η κρατικη Ferrovie dello Stato Italiane ειναι …ηγετιδα βιομηχανια της Ιταλιας ! Σιγουρα , το Σχεδιο αναπτυξης , εξαιρετικά μοναδικό !!!
Εξαλλου , οι Ιταλοι τρελαίνονται για εμας !!! Οι καλυτεροι συνεργατες !!!

Φανταστειτε μια γραμμη … alta velocita Αθηνα - Θεσσαλονικη , σε … δυο ( 2! ) ωρες , μονο !!!
Ή Αθηνα - Ηγουμενιτσα - Ancona …
Ή ελκυστικες ευρωπαϊκες διαδρομες , με τρενο , …Παρισι , Μιλανο , Ζυριχη , Φρανκφουρτη , Μαδριτη …με φοβερες υπηρεσιες για τους επιβατες …

Και αδιαμφισβητητα πολλα πολλα άλλα … Δε βλεπω την ωρα …
Byzantine
14/09/2017 23:15
Αει σιχτηρ αναγωγε, ανιστορητε, λαικιστη προβοκατορα. Τους ρωτησες, ας πουμε, τους Ισπανους η τους Ιταλους εαν νοιωθουν οτι ανηκουν στο 'περιθωριο' της Ευρωπης; Νομιζεις το οτι βλεπεις γυρω σου εκει που εισαι ισχυει και για αλλους. Αχρηστε ζαμανφουτιστη καφεποτη των καταληψεων, σε εχουν μηπως πληροφορησει ολοι αυτοι οι αλλοι αχρηστοι αγκυλωμενοι ιδεολογοι που σε περιβαλλουν οτι χωρες με πανω κατω τις ιδιες οικονομικες/παραγωγικες δυνατοτητες με αυτες τις Ελλαδας (Πορτογαλλια, Ιρλανδια) εχουν βγει εδω και χρονια απο τα δικα τους Μνημονια; Εδω ακομα και η Κυπρος, με το 40% του εδαφους της υπο ξενη κατοχη, και διπλα στη καυτη ανασα του νεο-Οθωμανικου 'δρακου' (περισσοτερο απ οτι η Ελλαδα) σημειωνει, ακουσον ακουσον, μικρη αναπτυξη της ταξεως του 1%, τεσσερα μολις χρονια μετα την ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ της επανεξοδο στις αγορες. Ημαρτον πια με μια ακομα ατακα, αυτη περι του 'νοτιο-Ευρωπαικου μετωπου' εναντιον των τραπεζιτων! ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ!
Φακ
14/09/2017 22:03
Αλεξη δεν ξερω σε τι δουλεια θα ησουν καλος ,αλλα στη πολιτικη εισαι σκατα φιλε. Σοβαρα!
ΒοΛή
14/09/2017 16:02
Όσοι νομίζουν, πως πολιτική μπορεί να είναι μπαρούφες, ατάκες, και χαζά χαμόγελα, μέσα στα οποία, οι σημερινοί καταληψίες της εξουσίας, προσπαθούν να κρύψουν την κραυγαλέα ανικανότητα τους, και τις γελοίες ενέργειες τους, τότε μπορούν να συνεχίσουν να τους στηρίζουν, μέχρι να αφανιστούν και οι ίδιοι μέσα στον μακάβριο λάκκο, που ανοίγουν ανυποψίαστα με τα δικά τους χέρια...
Γιώργος
14/09/2017 20:59
Περίμενε στα ακουστικό σου σε λίγο θα έρθουν τα τάγματα εφόδου να σε ψηφίσουν για να κερδίσεις τον χρυσό αγών φίλε Ουγκ
Μνημόσυνο για σκισμένα μνημόνια
15/09/2017 03:31
Κι άλλα τάγματα εφόδου; Δεν μας έφταναν οι αφρισμένοι συριζοφασίστες παρέα με τους χρυσαυγίτες στις πλατείες; Άσε Ουγκ, πάει η δουλειά, ξέφτισε, κανείς δεν υπάρχει πια, όσοι ήταν να διοριστούν διορίστηκαν. Τώρα άδειες πλατείες και γυρισμένες με περιφρόνηση πλάτες. Θλίψη. Δεν είναι κόμμα αυτό, αυτό είναι μνημόσυνο.
Byzantine
15/09/2017 00:17
Ναι ναι νταξει οποιος διαφωνει μαζι σας ειναι 'φασιστας' το ξερουμε καλα το τροπαριο. Εσεις ξερετε οτι εκροσωπειτε το 15%; Αλλα φορας κι εσυ φαινεται τα μυωπικα γυαλια της ιδεολογιας. Ενα κλασσικο δειγμα πολιτικου νεποτισμου (που συμβαλλει στο φασισμο) ειναι ο περιθωριοποιημενος μειοψηφικος να νομιζει οτι αντιπροσωπευει το ευρυτερο συμφερον. Με αυτο το σκεπτικο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απεχει και πολυ απο ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΕΚΚΕ, ΜΛ-ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΚΚΕ, ΠΕ, η οποιοδηποτε αλλο μορφωμα το οποιο θεωρει οτι μια αυτοπροσδιοριζομενη ιδεολογικη 'πρωτοπορια', η 'καθαροτητα' του δινει το δικαιωμα να προβαινει σε πρακτικες πολιτικου ολοκληρωτισμου. Η (αυτοπροσδιοριζομενη) αυτη ιδεολογικη ανωτεροτητα σχετιζετα με μια νεφελωδη και συνηθως αντιεπιστημονικη ιδεα περι 'εθνικης' η 'λαικης' παλιγεννεσιας, εναντιον καποιου κατασκευασμενου 'εχθρου', στις περισσοτερες περιπτωσεις την αστικη δημοκρατια, και τους 'ξενους'. Εγω ειμαι πεπεισμενος οτι το μελλον της χωρας βρισκεται σε μια κοινωνια που ενστερνιζεται ΠΡΑΚΤΙΚΑ τις αξιες του δυτικου πολιτισμου (οι οποιες, αλλωστε, εμφανιστηκαν για πρωτη φορα στην Ελλαδα). Μια ουμανιστικη, αξιοκρατικη κοινωνια, με σεβασμο στο Νομο και στους θεσμους, οπου το κρατος λειτουργει παραγωγικα εις οφελος της οικονομιας και του πολιτη. Φαινεται πως πολλοι Ελληνες δεν εχουν ακομα αποφασισει τι ειδους κρατους θελουν. Δυστυχως τα καταλοιπα, τα νεφελωματα, οι αγκυλωσεις, προκαταληψεις, δεισιδαιμονιες, και διαφοροι αλλοι ιστοι αραχνης που διακρινουν πολλους απο τους μεσους Ελληνες συνιστουν στην δυσοιωνη προπτικη του να μην περιλαμβανεται, πλεον, η Ελλαδα αναμεσα στις αναπτυγμενες χωρες. τα περισσοτερα στοιχεια που ερχονται απο παγκοσμιους οργανισμους ειναι ΤΡΑΓΙΚΑ. Χαμηλοτερη σε ποσοστα ευτυχιας απο την Μποτσουανα, χαμηλοτερη σε παραγωγικοτητα απο το Τσαντ, πατωμενα Πανεπιστημια, ολεθρος Χριστιανοι! Κρουουν οι κωδωνες! ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΛΕΤΕ;
ΣΥΡΙΖΑ: Η πετρελαιοκηλίδα της χώρας.
14/09/2017 14:50
Αυτός ο περιθωριακός κομπάρσος της πολιτικής, "το παιδί για τα θελήματα" όπως τον ονομάζει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο πρωθυπουργός που "δεν είναι παντός καιρού" αλλά μόνον για καταλήψεις, άραγμα και αφασία με Καρανίκες και Πολάκες, αυτός ο κυνικός απατεώνας, που εξαπάτησε τους πάντες και είναι τόσο περήφανος γι αυτό που λέει ότι εξαπάτησε και τον εαυτό του (αυταπάτη), νομίζει ότι υπάρχει κανείς που να δίνει έστω και ελάχιστη σημασία σε ό,τι λέει; Εκτός απ' τα 100 δισ. που μας έχωσε μέσα με το "σκίσιμο των μνημονίων" και την "περήφανη διαπραγμάτευση" σε στάση "στα τέσσερα", ξοδεύει τώρα και τον πολύτιμο χρόνο μας να διορθώσουμε ότι ο ίδιος και οι Καραμανλο Σαμαράδες κατάφεραν, ο ένας με την "επανίδρυση" των 100000 διορισμών στο δημόσιο, κι ο άλλος με τον "αντιμνημονιακό" αγώνα που άρχισε, όταν έπρεπε να βοηθήσει την πατρίδα να ορθοποδίσει, κι έστρωσε το χαλί στον πολτό των εθνικολαϊκιστών συριζοψεκασμένων. Ξοδεύει τον πολίτιμο χρόνο μας, περιμένοντας να φάει τον κλότσο στις εκλογές, και να αγωνίζεται να κατακτήσει ένα 3% για να σιτίζεται στο Πρυτανείο της Βουλής. Αυτά τα σκουπίδια καταστρέφουν την πατρίδα μας κάθε μέρα. Κηλιδώνουν τη χώρα μεταφορικά και κυριολεκτικά με την ανικανότητά τους.
ΒοΛή
14/09/2017 17:22
Σχόλιο με πολύ ουσία, που αξίζει να διαβαστεί.
Ι.Καλφας.Σουηδια
14/09/2017 11:03
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. και οι διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν στον τομέα των επενδύσεων. //Θεός και δαίμονας//. Στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής θα συμπεριληφθεί το θέμα Eldorado. Ο Τσίπρας, καταστρέφει μέσα σε δύο μέρες να δυσφημήσει τις δύο μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα» Το κατόρθωμα του Τσίπρα κάνει τον γύρο του επενδυτικού κόσμου για τους κίνδυνους που διατρέχουν οι Επενδυτές αν επιλέξουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην Eldorado και τις Σκουριές, καθώς και στο Ελληνικό. Τα Μ.Μ.Ε. του αναπτυγμένου κόσμου αναφέρουν στα κείμενα τους πως αν μια εταιρία ένας όμιλος θα επιλέξει να επενδύσει στην Ελλάδα πρέπει αναπόφευκτα στην μελέτη αποδόσεων κεφαλαίων στη Ελλάδα να συμπεριλάβει και το κόστος που αναγκαστικά θα επιβαρυνθεί να παρασύρεται στα Ελληνικά Δικαστήρια κάθε λίγο και λιγάκι. Αυτό το αρνητικό κλήμα επενδύσεων στην Ελλάδα που κατάφερε ο Τσίπρας και το συνδικάτο του δεν θα μπορούσε να το επιτυχή η ποιο ακριβοπληρωμένη εταιρία αρνητικής διαφήμισης στον κόσμο. Ο απόδημος Ελληνισμός που παρακολουθεί την κατάρρευση του Ελληνικού Έθνους δεν μας απομένει ποια τίποτε άλλο παρά να συγχαρούμε για τα κατορθώματα τις αυτοκαταστροφής στους κυβερνόντες μπολσεβίκους και τους ευχόμαστε και εις ανώτερα του χρόνου..
Γιώργος
14/09/2017 21:00
Δεν θα πας να πολεμήσεις φασιστόκε;