Διαφορετικό δρόμο από τη Φώφη Γεννηματά ακολούθησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί και οι δυο να έκλεισαν το δικό τους ραντεβού στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, αλλά ενώ η επικεφαλής της ΔΗΣΥ ποντάρισε στην κεντρική ομιλία της στο Βελλίδειο και, συνακόλουθα, σε μια ηγετική εμφάνιση, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεδίωξε να προβάλει τη δική του ατζέντα μέσω της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ –που απέφυγε η Γεννηματά. Ο Θεοδωράκης εκμεταλλεύτηκε αυτό το βήμα για να εκφράσει την πίστη του στις μεταρρυθμίσεις και στη δημιουργία ενός κινήματος, όπως το παρουσίασε, που θα ξαναφέρει τον χώρο του Κέντρου στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής.

Ηταν αναμενόμενο ο επικεφαλής του Ποταμιού να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη πρωτίστως ως υποψήφιος ηγέτης του νέου φορέα που κινητοποιεί τη λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη. Και με αυτόν τον οδηγό, επεδίωξε να ενεργοποιήσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, στους οποίους απηύθυνε ουσιαστικά έκκληση να κατέβουν μαζικά στις κάλπες του Νοεμβρίου. Η μαζικότητα της συμμετοχής στην κάλπη, άλλωστε, είναι αυτή που μπορεί να αυξήσει και τις δεξαμενές ψηφοφόρων για τον Θεοδωράκη, όπως αναγνωρίζουν στελέχη της Σεβαστουπόλεως. «Ενας είναι ο κριτής αυτής της διαδικασίας, ένας μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία του, οι κεντρώοι πολίτες» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «απευθύνεται σε εκείνους που φλερτάρουν με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πει ότι η κυβέρνηση είναι το μέσον και όχι ο σκοπός. Αυτό που μας απασχολεί είναι να συζητήσουμε με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», ήταν ακόμη το δικό του μήνυμα, απαντώντας στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τις μετεκλογικές συνεργασίες που προκρίνει ο νέος φορέας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αν και επισήμανε πως «υπάρχει χρόνος για τις πολιτικές αποφάσεις», κατέστησε σαφές πως «δεν είναι στον ορίζοντά μας μια συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που είναι πλέον ένα σώμα, μια ψυχή». Επέμεινε δε πως ο νέος φορέας θα πρέπει να εκφράζει ολόκληρο το πολιτικό κέντρο και όχι μόνο την Κεντροαριστερά («η συνύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών θέσεων θα φέρει τις απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών»), ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει την ανάγκη διεύρυνσης της συμμετοχής στις εκλογές μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Παράλληλα, ο Θεοδωράκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της σχετικά με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, επισημαίνοντας τη «χαλαρότητα των κυβερνητικών στελεχών» σε θέματα περιβάλλοντος, όπως η διαρροή στη Σαλαμίνα, όταν δεν συνοδεύονται από «κομματικές και γραφειοκρατικές επιταγές», ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργικό σύμβουλο Νίκο Καρανίκα, απορώντας πώς παραμένει στη θέση του.

Πυρά για επενδύσεις – περιβάλλον. Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν χθες και οι συνυποψήφιοί του, που επίσης καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα των επενδύσεων και την αδράνεια για το περιβάλλον. «Φοβάμαι πως η κυβέρνηση έπεσε η ίδια στον λάκκο που έσκαβε. Οι αποφάσεις είναι όλες δικές τους. Αν όμως φύγουν όλες οι μεγάλες επενδύσεις από τη χώρα, αυτό θα οδηγήσει στην ανεργία και σε νέα δυσβάσταχτη φορολογία» σχολίασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία κοινοτικής χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό, ενώ τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επισκεφθούν αύριο τις πληγείσες περιοχές.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Ολοι οι υποψήφιοι, εξάλλου, προετοιμάζονταν χθες για την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, η οποία θα επιδιώξει να λάβει σήμερα οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα της εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.