Φάμελλος: Η Eldorado εκβιάζει εργαζόμενους και δημιουργεί πολιτικά γεγονότα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2017 11:33 |
Φάμελλος: Η Eldorado εκβιάζει εργαζόμενους και δημιουργεί πολιτικά γεγονότα

«Αν η Eldorado Gold προσπαθεί με τον τρόπο της δημόσιας πίεσης και εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της αγωνίας τους για δουλειά, να τροποποιήσουμε τους κανόνες αδειοδότησης και να έχει χατιρικές σχέσεις με την Πολιτεία, κάτι τέτοιο δε θα γίνει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Δεν ξέρω αν η εταιρεία έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο ή αν την είχαν συνηθίσει προηγούμενες κυβερνήσεις, εγώ λέω ότι αυτή η κυβέρνηση δε θα κάνει χατίρια σε κανέναν και δεν κάνει ούτε στον εαυτό της» επισήμανε ο κ. Φάμελλος, καλώντας οποιονδήποτε «έχει συνηθίσει να συνεννοείται με πολιτικούς αρχηγούς, να δημιουργεί πολιτικά γεγονότα, να εκβιάζει εργαζόμενους, να παίζει πολιτικά παιχνίδια και όχι επιχειρηματικά, να ασχοληθεί πάλι με την τίμια, ισότιμη επιχειρηματικότητα και με τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό Δημόσιο».

«Δεν υπάρχει δυνατότητα και καμία πιθανότητα να υποχωρήσουμε από τις περιβαλλοντικές συνθήκες μιας περιοχής, η οποία είναι πολύτιμη και για τον τουρισμό της» διαβεβαίωσε ο αν. υπουργός, εξηγώντας ότι «μπορεί κάποιοι να λένε "κάντε τα στραβά μάτια και δώστε άδειες, για να δουλεύουν, χωρίς να έχει κατατεθεί μελέτη μεταλλουργίας", όμως όταν θα συζητούν με την ξενοδοχειακή κοινότητα της Χαλκιδικής και τον κλάδο εργασίας του τουρισμού στην Χαλκιδική που είναι από τους πιο δυναμικούς στην Ελλάδα, θα λένε άλλα, γιατί δεν αναλαμβάνουν τώρα την ευθύνη των αποφάσεων και ουσιαστικά λένε στον καθένα αυτό που τον συμφέρει να ακούσει».

Για τους εργαζόμενους της Eldorado Gold, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από του υπουργείο Περιβάλλοντος, διαμαρτυρόμενοι για την προαναγγελία αναστολής της επένδυσης, ο κ.Φάμελλος σημείωσε πως «έχουν γίνει θύματα της επικοινωνιακής στρατηγικής της εταιρείας, η οποία δυστυχώς έχει επιλέξει, αντί να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα, να ασχολείται με την πολιτική και την επικοινωνία».

«Πρώτη φορά ακούμε επιχείρηση να ζητάει επίσημα σε δελτίο Τύπου να έχει μία πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση, να επιλέγει τον χρόνο που θα δημοσιοποιήσει την τρίτη τουλάχιστον επίσημη αναστολή εργασιών και όλα αυτά για να χρησιμοποιήσει και να πιέσει εργαζόμενους» διευκρίνισε, ενώ αναφερόμενος σε εξώδικο της εταιρείας που κοινοποιήθηκε και στον ίδιο και δημοσιοποιήθηκε σε καθημερινή εφημερίδα διευκρίνισε ότι «εμείς δεν είχαμε επιλέξει να δημοσιοποιήσουμε τίποτε από όλα αυτά».

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην επένδυση στις Σκουριές ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι «έχουμε μία εταιρεία που έξι χρόνια δραστηριοποιείται με άδεια περιβαλλοντικών όρων στη χώρα μας και δεν έχει καταθέσει ακόμη τη μελέτη χρυσού». «Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένουμε για να παραχθεί ένα ευγενές μέταλλο, από το οποίο προκύπτει και έσοδο για την Πολιτεία;», διερωτήθηκε, εξηγώντας ότι «αμφισβητεί η ίδια η επιχείρηση της σύμβασή της, όταν δεν έχει καταθέσει τη μελέτη χρυσού τροποποιημένη, ως οφείλει, για να πάρει άδεια και να κάνει το εργοστάσιο, ασχέτως οποιασδήποτε άποψης έχω εγώ ή οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης για τις τεχνολογίες ή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Σχετικά με τη διαδικασία της διαιτησίας, ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε πως η Eldorado Gold την έχει αποδεχθεί και εγγράφως. «Τι πιο σοβαρό από μία διαιτησία, που τον διαιτητή τον συμφωνούν και τα δύο μέρη και μπορεί αυτός να είναι σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο. Θα είναι με κοινή αποδοχή η διαιτησία αυτή, δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος να ανησυχεί», είπε, παρατηρώντας, ωστόσο, πως «αν η επιχείρηση επέλεξε να διαμορφώσει συσχετισμούς, λόγω της επερχόμενης διαιτησίας, δεν είναι συνήθης επιχειρηματική τακτική να ζητάει μία εταιρεία λίγο πριν τη διαιτησία μία πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση». «Νομίζω ότι πρέπει να επανέλθει στους κανόνες επιχειρηματικότητας και της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής συνθήκης. Έχουμε αρκετά θέματα που συζητάμε, μπορεί να υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις, που πρέπει να τις επιλύσουμε εμείς, αν και τις δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» επισήμανε.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που ασκεί στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως «αν η αντιπολίτευση είχε οποιαδήποτε άποψη υπέρ της επιχειρηματικότητας και ήθελε να την εφαρμόσει, από το 2011 έως το 2015 που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης, μπορούσαν να να προχωρήσουν τις αδειοδοτήσεις και στο Ελληνικό και στον Χρυσό, δεν το έκαναν, όμως».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε πως την επόμενη εβδομάδα θα περάσουν από τη Βουλή ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν 10 μέρες μετά από τη λήξη της προθεσμίας τα παράβολα πληρωμής της αντίρρησης, όπως και την απόδειξη του έννομου συμφέροντος. Σε ό,τι αφορά τους δήμους, στους οποίους υπάρχουν καθυστερήσεις, διευκρίνισε πως σε αυτούς περιλαμβάνονται το Νότιο Πήλιο, η Σιθωνία, η Γορτυνία, η Μήλος, η Κίμωλος.

5
Vagelis
13/09/2017 22:41
ΒΑΓΓΕΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ;;;;
13/09/2017 22:32
Εσείς που εκβιασατε έναν ολόκληρο λαό με τις ψευτιές σας και δεν ζητήσατε ένα συγνώμη για τις αυταπάτες σας με τι θράσος κατηγορείτε οποιονδήποτε άλλον για εκβιασμό; Νομίζετε ότι θα ξεχάσουμε; Μια ζωή θα σας βρίζουμε άχρηστοι! Όσο για τις ξένες εταιρείες ,ούτε για να καθαρίζετε τουαλέτες δε θα σας έπαιρναν!
ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ
13/09/2017 19:29
«Πρώτη φορά ακούμε επιχείρηση να ζητάει επίσημα σε δελτίο Τύπου να έχει μία πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση" Αυτά λέει ο καραγκιόζης εκείνο που δεν λέει είναι ότι πρώτη φορά στην συμπαντική ιστορία κυβέρνηση πηγαίνει στα ανώτατα δικαστήρια εταιρία, 18 φορές μάλιστα, και τις χάνει!! Αν κάποιος σας έχει κάνει 18 φορές μήνυση και τις έχει χάσει θα λέγατε πως δεν είναι συνεργάσιμος; Εγώ θα έλεγα πως είναι γελοίος.
Βαγγελης
13/09/2017 13:11
Μου τα λες ετσι συναισθηματικα γιατι μου ερχονται τα κλαμματα.... Τι λες ρε μαπα; Εννοειται οτι η εταιρια θελει να βρει το δικιο της. Αν η κυβερνση απο τα κομμουνια θελει να διασυρει το ονομα της χωρας στους επενδυτες και συγχρονα χυνει κροκοδιλια δακρυα οτι ενθαρυνει τους επενδυτες καλα κρασια! Ειναι σαν να αναρωτιωσατε "γιατι εισαστε ηλιθιοι;"
Τι χρώμα σημαία παίρνουν οι κυβερνήσεις μας????
13/09/2017 11:48
Ενώ είναι εντάξει να με εκβιάζει εμένα η κάθε Κυβέρνηση Και ο Κάθε πανηλιθιος που που πετά έναν ΑΔΙΚΟ ΦΟΡΟ, και μου λέει πλήρωσε τον αλλιώς σου παίρνω το σπίτι. Αντί να πάει να μαζέψει τον φόρο Εισοδήματος από Τους τουριστικούς ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ.