Τα σχόλια και οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά προκάλεσαν μια σημαντική μετατόπιση στους υποψήφιους για την ηγεσία του νέου φορέα. Παρότι ο καθένας αγωνίζεται για να προβάλει το δικό του όραμα για τον χώρο, μέσα από τις δηλώσεις τους, που υπηρετούν έναν προεκλογικό σχεδιασμό, επιχειρούν πλέον να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη Φώφη Γεννηματά να κάνει την αρχή, ένας ένας οι υποψήφιοι απαντούν στα προσκλητήρια του Πρωθυπουργού προς την Κεντροαριστερά και χρησιμοποιούν γλώσσα σκληρής αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Καμίνης άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται γιατί βλέπει να σχηματίζεται η μεγάλη παράταξη που θα ανατρέψει τους συσχετισμούς σε όλο το πολιτικό φάσμα». Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε χθες επίσης να στρέψει τα βέλη του σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, αναφέροντας πως «πρέπει να τελειώνουμε κάποια στιγμή με τα παραμύθια.

Οταν ο κ. Τσίπρας έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και στην Ακροδεξιά, επέλεξε την… Ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Και μάλιστα δύο φορές. Συνεπώς είναι υποκριτικό να βάζει σήμερα ανάλογα διλήμματα στον οποιονδήποτε».

Ο –συνήθως ήπιων τόνων –Γιάννης Μανιάτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σχετικά με την απόφαση της Eldorado Gold να αποχωρήσει από την Ελλάδα, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης κατεξοχήν στην κυβέρνηση («Απαντήστε στη Βουλή για την απόλυση 2.500 εργαζομένων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση»), ενώ ακόμα και ο Γιάννης Ραγκούσης, που προσπαθεί να τηρεί ένα αντιδεξιό προφίλ, αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον σημερινό Πρωθυπουργό.

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ – ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης με την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη επέλεξε να δει πρώτον απ’ όλους τον Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο διατηρεί πολυετή προσωπική φιλία. «Ξέρω πόσο ο Σταύρος πιστεύει ότι οποιαδήποτε αναγέννηση του Κέντρου θα προκύψει από την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό είμαι πολύ ευχαριστημένος που εάν τελικά γίνει ο αρχηγός του νέου κόμματος θα δώσει μεγάλη σημασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και φυσικά του το εύχομαι» δήλωσε μετά τη συνάντησή τους ο δήμαρχος –με τον Θεοδωράκη να επισημαίνει ότι ο Μπουτάρης ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που τον προέτρεψαν να δηλώσει υποψηφιότητα. Χθες το απόγευμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΘ και περιηγήθηκε στα περίπτερα της Εκθεσης, ενώ σήμερα θα τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εξαπολύοντας εκ νέου πυρά κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα χθες, βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της επιτροπής του Νίκου Αλιβιζάτου με τις εταιρείες παροχής κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με την διασφάλιση της ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Σε τεχνικό επίπεδο, οι επαφές βρίσκονται σε καλό σημείο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το ζήτημα θα λυθεί στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής -οι πολιτικές διαφωνίες, άλλωστε, εξακολουθούν να υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλιβιζάτος επιδιώκει ομοφωνία για όλες τις τελικές αποφάσεις, ώστε κανείς να μην μπορεί να τις αμφισβητήσει. Αυτό προεξοφλείται ότι θα κάνει και στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.

ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΓΚΑΛΟΠ. Παρόλο που οι πρώτες δημοσκοπήσεις δέχτηκαν ισχυρές δόσεις αμφισβήτησης από τους περισσότερους υποψηφίους, τόσο αυτές όσο και εκείνες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον των προοδευτικών πολιτών για την συμμετοχή στην διαδικασία. Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρεται στα επιτελεία των υποψηφίων, περίπου το 6-8% του εκλογικού σώματος, το οποίο οι ειδικοί αποτιμούν περίπου στους 300.000 ψηφοφόρους, εμφανίζονται πρόθυμοι να προσέλθουν στις εσωτερικές κάλπες του Νοεμβρίου -με το 20% εξ αυτών να προτιμούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Οι αριθμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί και αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις στελεχών του χώρου, οι οποίοι εκτιμούσαν πως οι ψηφοφόροι στην καλύτερη θα φτάσουν τις 150.000.

Αυτές είναι βέβαια οι αρχικές μετρήσεις, σε πολύ μικρό δείγμα, όμως αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Στις αρχές Οκτωβρίου, με την διεξαγωγή κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να υπολογίσει περίπου τον αριθμό των ψηφοφόρων και να προετοιμαστεί τεχνικά για τα όποια τυχόν προβλήματα. Κομβικής σημασίας θεωρείται η σωστή τοποθέτηση των εκλογικών τμημάτων, καθώς και ο επαρκής αριθμός εθελοντών και κάλπεων, προκειμένου όσοι προσέλθουν για να ψηφίσουν να μην αποθαρρυνθούν στεκόμενοι ώρες στην ουρά.