Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στη ΔΕΘ- Μένει ως έχει ο ΕΝΦΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2017 11:15 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10/09/2017 15:43 |
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στη ΔΕΘ- Μένει ως έχει ο ΕΝΦΙΑ

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα περιείχε το καλάθι παροχών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέλυσε για μια ακόμη φορά «το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων», διατηρώντας ωστόσο τον ΕΝΦΙΑ στα σημερινά επίπεδα.  

Αφού ανέφερε ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδύνατων. Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

«Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί»


«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.

Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δισ κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το τι σκέφτεται να πράξει η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβριο μιας αναδιάρθρωση στο χώρο του ΕΝΦΙΑ, όχι αναδιάρθρωσης στο τελικό ποσό αλλά μια αναδιάρθρωση στο εσωτερικό. Το περίπου 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν κάποιες μειώσεις, για ένα 30% είχαμε σταθερή τιμή και για ένα 25% είχαμε μια κάποια επιδείνωση. Έγινε μια πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης απέναντι στους πολίτες, και αυτό θα επιφέρει μια καλύτερη κατανομή απέναντι στους πολίτες».

Κριτήριό μας θα είναι, όπως είπε, η κοινωνική δικαιοσύνη, «υπάρχουν κάποιοι φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ». Σε ό,τι αφορά στην μεγάλη ιδιοκτησία, κατά τον πρωθυπουργό, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος.

Προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξει σύγκλιση πραγματικών και αντικειμενικών τιμών καθώς η χώρα θα βγαίνει από την κρίση και θα κινείται η αγορά των ακινήτων.

«Εκλογές  το φθινόπωρο του 2019»

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019»: Αυτό επανέλαβε δεχόμενος σχετική ερώτηση ο Αλ. Τσίπρας αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της 4ετίας.

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας καταλόγισε στην ΝΔ ότι δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητούσε εκλογές κάθε φορά που υπήρχαν δυσκολίες στην διαπραγμάτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά κάναμε μια πολιτική επιλογή που θα μας έδινε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και όχι κάτω από την πίεση και τις δύσκολες συνθήκες της στιγμής να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, όπως διευκρίνισε). Η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, και του χρόνου, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, πρόσθεσε. 

«Θα προχωρήσουμε ταχύτατα για την τρίτη αξιολόγηση»

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», είπε στη συνέχεια επισημαίνοντας ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) ετίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ΔΝΤ και είπε ότι το κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με τη συμμετοχή ή μη, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ακριβώς η αβεβαιότητα. Κάλεσε το Ταμείο να αποσαφηνίσει τη στάση του. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και με τη συμμετοχή του και χωρίς», σημείωσε διευκρινιστικά.
Νωρίτερα, είχε πει ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα επιδείξει κωλυσιεργία, εξάλλου οι εταίροι θα έχουν σήμερα πιο αποφασιστική στάση σε κωλυσιεργίες, καθώς τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Δέχτηκα επιθέσεις για το άρθρο»

«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

«Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές στρατηγικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν για περιορισμό των μη ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Η πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν δεν μας ανησυχεί, αναβαθμίζεται η Ελλάδα, θα παρακολουθήσουμε τη συζήτηση που διεξάγεται και εάν αυτό προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για να εξισορροπηθούν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα τη στρατηγική της τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα η οποία θα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στο βορά και στο Νότο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δόγμα μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Συνεχίζουμε σε μια λογική συγκλίσεων»

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική» είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών ενόψει και των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς.

«Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία. Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές», είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

«Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους, την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς. Θετικό για το πολιτικό σύστημα εάν συνειδητοποιούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αν συζητήσουν τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας. Με την Δεξιά ή με την Αριστερά.

Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Στην Ευρώπη υπάρχουν διεργασίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα επιδιώξουμε να γίνει και στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση και εάν δεν το επιθυμεί η σημερινή ηγεσία της κεντροαριστεράς θα την κάνουμε εμείς με κοινωνικούς όρους με τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον χώρο».

«Η ψήφιση της απλής αναλογικής ήταν στρατηγική επιλογή που θα προκαλέσει άλλο τρόπο αντίληψης στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια ανοικτά και πάνω στα προγράμματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα και επιλογές για το μέλλον της χώρας. Υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες πρέπει να κριθούμε.

Η αντίληψή μας για τις εργασιακές σχέσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νέου φιλελευθερισμού ή μιας αντίληψης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους. Σε αυτά πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που βρίσκονται παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Δεξιάς και δυνάμεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς.

Υπάρχουν δυνάμεις στη σημερινή δεξιά και στη σημερινή κεντροαριστερά που είναι στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη λογική και δυνάμεις που μπορούν να βρουν πλαίσιο συνάντησης στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική προστασία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Εκπληξη οι πολλοί υποψήφιοι αρχηγοί»


Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση σε κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της Κεντροαριστεράς ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση. «Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε.

6
Μια φορά Τσίπρας, πάντα Τσίπρας
11/09/2017 00:17
Αυτός ο παλιάτσος και το τσίρκο του κάνει σαν να μην έχει πάρει χαμπάρι ότι στις ερχόμενες εκλογές θα ψάχνει με το κιάλι να βρει ένα 3% στον πάτο της κάλπης για να μπει στη Βουλή. Ο λούμπεν πολιτικός, αυτό το πολιτικό τσογλάνι που έκανε συνεταιράκι του τον ακροδεξιό καρνάβαλο Καμμένο που φώναζε "Λιντσάρετε τους!" για τους πολιτικούς του αντιπάλους πριν αναφωνήσει πεσμένος στα τέσσερα "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!" για το μνημόνιο που υπέγραψε, προσβάλλει με το άθλιο ύφος του ΚΝίτη μέσα του ξανά τους πολίτες, ψάχνοντας για ένα φύλλο συκιάς για να κρύψει την ντροπιαστική πολιτική του γύμνια.

Τσίπρα, αν θέλεις να απευθυνθείς στους "δωσίλογους", τους "νενέκους", τους "γερμανοτσολιάδες" και τους "προδότες" της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει να το κάνεις με τρόπο και σε στάση που να σε αναγνωρίζουν κι αυτοί: ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ, φωνάζοντας "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!" και κάνοντας απανωτές κωλοτούμπες, από κείνες μόνον εσύ ξέρεις να κάνεις και που είναι πια το σήμα κατατεθέν σου. Να γελάσουν στους τάφους τους κι οι αραχνιασμένοι "νεκροί της ΕΡΤ" και κάθε πικραμένος που πίστεψε τις "αυταπάτες" σου και σου έστησε το σκαμνάκι να σκαρφαλώσεις κοροϊδεύοντας σε μια καρέκλα που ήταν τόσο πολύ μεγαλύτερη απ' το μπόι σου.
Πάνος /Αννόβερο
10/09/2017 22:56
Όταν θα δει τα ποσοστά του Τσιριζα στις εκλογες θα χεστεί πάνω του.
Vagelis
10/09/2017 16:21
Μετα απο οσα εχεις πει και δεν εχεις κανει η τις στροφες 90° και 180° και 360°, γιατι να θελουν να σε πλησιασουν εισαι καμμενος πολιτικα Τσιπρα. Μενει μονο η ενδοξη εξοδος σου τωρα.
Helene
10/09/2017 15:00
Αγαπητοι μου , … Gone Viral !!!
Παγκοσμια πυρκαγιά στα Mεσα Mαζικης Eνημερωσης , εχει προκαλεσει το χθεσινο σχολιο του Yair Netanyahu , γιου του Ισραηλινου Πρωθυπουργου Netanyahu :

<< Soros and Reptilians Controlling the World !!! >>

Διαβαστε : http://www.haaretz.com/israel-news/1.811374

Επισης , ο Yair Netanyahu γραφει : Τα Αμερικανικα Aριστερα Γκρουπ και οι Φιλελευθεροι ειναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ και πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ από τους Νεοναζί !!!
Διαβαστε : Israeli Prime Minister’s Son Yair Netanyahu says American Left Wing Groups and Liberals are THUGS and more DANGEROUS than neo - Nazis !!! http://londonwebnews.com/2017/08/20/israeli-prime-ministers-son-yair-netanyahu-says-american-left-wing-groups-liberals-thugs-dangerous-neo-nazis/ .

ΕΛΛΗΝΕΣ , Ξ Υ Π Ν Η Σ Τ E και καταλαβετε ΠΟΙΟΣ ειναι ΤΣΙΠΡΑΣ ……. !!!!!!!
Τουρκαλβανή τσατσά
10/09/2017 23:31
Πάλι έξω είσαι μετά τα ηλεκτροσόκ; Κι όσο θυμάμαι ότι στις προηγούμενες κρίσεις σου μας έλεγες τα καλύτερα λόγια για τον Τσίπρα, με πιάνει μια μελαγχολία... Να μη βρεθεί ούτε ένας Πακιστανός για σένα...
Helene
11/09/2017 04:33
Γιατί εισαι τοσο θυμωμενη ;;;