«Αγάπησε ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας το κεφάλαιο και τον καπιταλισμό;» είναι μια από τις ερωτήσεις που γίνονται από μέλη της εγχώριας επιχειρηματικής τάξης που θέτουν παράλληλα και τη διάσταση κατά πόσο πιστεύει όσα λέει εσχάτως ο Πρωθυπουργός για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Η θέρμη με την οποία μιλάει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές και η ξαφνική στροφή του με επισκέψεις σε μεγάλες εταιρείες, όπως προ ημερών στο εργοστάσιο της Παπαστράτος ΑΕ έχει ξαφνιάσει πολλούς.

Και δικαίως διερωτώνται εάν έχει μεταλλαχθεί τόσο ο Πρωθυπουργός που βλέπει πλέον ως σύμμαχό του ή ως «αναγκαίο κακό» την επιχειρηματικότητα. Εξάλλου, πολλάκις έχει πει –μια χαρακτηριστική του ομιλία ήταν πριν εκλεγεί στο Βερολίνο σε εκδήλωση του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) –ότι μεταξύ άλλων το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ο καπιταλισμός. Μόλις πριν από λίγους μήνες στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, είχε πει ότι «η διαφθορά στην Ελλάδα συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του κεφαλαίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να πείσει ότι η κυβέρνησή του είναι φιλική προς τις επενδύσεις και τους επενδυτές, αν και η ίδια η πολιτική που ακολουθούν πολλοί υπουργοί του είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση και δείχνουν να «πολεμούν» και να υπονομεύουν κατά καιρούς διάφορα μεγάλα επενδυτικά σχέδια εκατομμυρίων ευρώ. Οι περιπτώσεις είναι αρκετές, από τις Σκουριές και την υπόθεση της εξόρυξης χρυσού έως το Ελληνικό με το μεγάλο πρότζεκτ που έχει δεχθεί πολλά πυρά, την Εύβοια, τη Ζάκυνθο, την Κρήτη, κ.ά.

Αυτό το κλίμα προσπαθεί να αλλάξει την τελευταία περίοδο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς έχει πειστεί ότι πρέπει να παραμεριστούν οι ιδεοληψίες των διαφόρων συντρόφων του – μελών της κυβέρνησής του, για να προωθηθούν οι επενδύσεις που θα συμβάλουν στο να βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ. Γι’ αυτό και ο ίδιος έχει μπει μπροστά, με τις επισκέψεις του σε διάφορα «οχυρά» του καπιταλισμού, με στόχο να πείσει τόσο το εγχώριο επιχειρηματικό σύστημα όσο και διεθνείς επενδυτικούς παίκτες, ότι η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις. Και αυτό διότι ο ίδιος και το επιτελείο του, το οικονομικό και το πρωθυπουργικό, πιστεύουν ότι η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία είναι το τελευταίο χαρτί που έχουν να παίξουν.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι ένα «θετικό αναπτυξιακό σοκ», όπως το ονομάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ενισχύσει το αφήγημά του για σταδιακή έξοδο από το Μνημόνιο και μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Από τη στιγμή που λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών είναι πολύ δύσκολο να γίνουν παροχές ευρείας κλίμακας, ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει στην προώθηση επενδύσεων από το εξωτερικό, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, να πέσει το ποσοστό της ανεργίας και να αυξηθεί το ΑΕΠ ώστε να παρουσιάσει την εικόνα της «Ελλάδας που ανακάμπτει» επί των ημερών του.

Οι δείκτες δεν είναι και οι καλύτεροι σύμμαχοί του βέβαια, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά την τελευταία περίοδο. Ειδικά μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το κλίμα στην οικονομία έχει αλλάξει προς το θετικότερο και πλέον και η εγχώρια επιχειρηματική τάξη βλέπει με άλλο μάτι, όχι όλη την κυβέρνηση, αλλά αρκετά μέλη της, με τα οποία μπορεί να συνομιλήσει άνετα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ισχυροί οικονομικοί παράγοντες μιλάνε με θετικά λόγια για το κεντρικό πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας, αλλά και για μέλη της κυβέρνησης, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Λιάκος, κ.ά.

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Οι συναντήσεις μεταξύ μελών της κυβέρνησης και της επιχειρηματικής ελίτ είναι πολλές και μη ανακοινώσιμες, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει και το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συναντά με άκρα μυστικότητα, ορισμένες φορές, κεντρικούς παίκτες της εγχώριας επιχειρηματικής τάξης σε μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων. Ακόμα και ξένοι παίκτες έρχονται και συναντώνται μυστικά με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε γίνει τον περασμένο Μάιο, όταν βρέθηκαν στην Αθήνα, για περίπου 24 ώρες, περίπου 40 διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων της Ευρώπης, όλοι μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχανιών. Είναι συνεχείς οι επαφές με τον οίκο Ρότσιλντ, που είναι και σύμβουλος της κυβέρνησης, όπως και με άλλους μεγάλους διεθνείς οίκους, ενώ προχωρά με γοργούς ρυθμούς η στρατηγικής σημασίας συμμαχία για επενδύσεις με την Κίνα, η οποία φέτος είναι και η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, όπου θα βρεθούν και περίπου 150 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Το ζήτημα είναι πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση και εάν τα εννοεί όσα λέει ο Πρωθυπουργός και δεν… «κοροϊδεύει» (σ.σ.: «σίγουρα δεν μας κοροϊδεύει;» είχε ρωτήσει για τον επικεφαλής της Παπαστράτος Χρήστο Χαρπαντίδη, όταν του ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 300 εκατ. ευρώ). Εξάλλου, πολλές φορές τα στοιχεία τορπιλίζουν το αφήγημα, καθώς η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε επενδύσεις, ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδειξε στα μέσα της εβδομάδας πως πατά σε δυο βάρκες: από τη μια στήνει γέφυρες με τους επιχειρηματίες και από την άλλη υπόσχεται διορισμούς, όπως έγινε με την ομιλία του για το σχέδιο μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα.