Ενώ οι λεπτομέρειες της διαδικασίας εκλογής ηγεσίας του νέου κεντροαριστερού φορέα είναι ακόμα στα σκαριά, οι πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Αλιβιζάτο να ερευνά με ενδιαφέρον την ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου βρίσκουν αντίθετη τη Χαριλάου Τρικούπη. Με γνώμονα το αδιάβλητο της διαδικασίας, στο ΠΑΣΟΚ στέκονται σοβαρά επιφυλακτικοί απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση.

Η αντίδρασή τους συνοδεύεται από δύο κύριες ενστάσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με το κατά πόσον οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας θα μπορούν να εξακριβώσουν ποιος είναι αυτός που ψηφίζει. Η ψηφοφορία από το σπίτι, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης πρότασης, ανοίγει περισσότερο τη διαδικασία προς τους πολίτες, διευκολύνοντας ακόμα και όσους διστακτικά θα έπαιρναν μέρος στο εγχείρημα. Για τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, η «αυτοπρόσωπη παρουσία» είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς σ’ αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε για ένα μικρό δείγμα, όπως συνέβη στην ψηφοφορία των Κινήσεων Πολιτών, ούτε για ένα ήδη έτοιμο μητρώο, με βάση το οποίο έγινε η εκλογή πρυτάνεων. Η δεύτερη, εξίσου σημαντική, ένσταση για το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά είναι η συνολική χρονική διάρκεια της εκλογής, η οποία για το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξεπερνά τις έξι εβδομάδες. Σε διαφορετική περίπτωση «πάνω από δύο υποψήφιοι θα μπουν σε μια μακρά διαδικασία εσωκομματικής διαμάχης, η οποία στο τέλος θα βλάψει την ίδια την παράταξη».

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ. Η δημιουργία μητρώου, απαραίτητη για τη συγκρότηση του νέου φορέα και εξαγγελία της Φώφης Γεννηματά από το βήμα του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, αποτελεί για τα επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το βασικό εμπόδιο για την ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με εκείνους, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και κατά πόσον θα μπορέσει να διασφαλιστεί το αδιάβλητο «εφόσον ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να ψηφίζει από έναν υπολογιστή». Παράλληλα, ακόμα κι αν βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα στην οποία όλοι θα συμφωνήσουν, ο όγκος των ψηφοφόρων είναι τέτοιος που θα απαιτεί και περισσότερο χρόνο για τη διεκπεραίωσή του –επιστρέφοντας, για άλλη μια φορά, στην υπόσχεση Γεννηματά για ολοκλήρωση για τη δημιουργία του νέου φορέα πριν από το τέλος του 2017.

Η χρονική διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι επίσης ένα θέμα που θα χρειαστεί διαβούλευση, καθώς τα ντιμπέιτ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ο Αλιβιζάτος φέρεται να θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας, απαιτούν έναν ορισμένο χρόνο προετοιμασίας. Η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται μάλλον διστακτική σχετικά με την ποσότητα αυτών των ντιμπέιτ. «Οι υποψήφιοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, είναι πρόσωπα γνωστά σε όλους. Επομένως, ακόμα και σήμερα, χωρίς καν να έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, μπορούν να έχουν όση προβολή χρειάζονται για να αναπτύξουν τις θέσεις τους» αναφέρει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ενάμιση μήνα προεκλογικής εκστρατείας στην εσωκομματική διαμάχη του Γιώργου Παπανδρέου και του Βαγγέλη Βενιζέλου.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ. Λίγες μέρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, επομένως, ο Νίκος Αλιβιζάτος έχει να αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα της μεγαλύτερης συνιστώσας του νέου φορέα, η οποία φαίνεται πως προτιμά η διεξαγωγή της ψηφοφορίας να ακολουθήσει τα πρότυπα της πρόσφατης παρόμοιας διαδικασίας της ΝΔ, στην οποία η κάλπη ήταν μεν ηλεκτρονική, όμως η παρουσία των ψηφοφόρων σε έναν συγκεκριμένο χώρο κρίθηκε επίσης απαραίτητη. Η Χαριλάου Τρικούπη επίσης διατείνεται πως είναι πρόθυμη να συζητήσει και την πρόταση που έκανε Το Ποτάμι το 2016, το οποίο μιλούσε για ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς ψηφοδέλτιο, αλλά με φυσική παρουσία των ψηφοφόρων. Βέβαια, ακόμα και για την πιο μικρή ηλεκτρονική διαδικασία, θεωρούν απαραίτητη τη διασφάλιση του server και την εχεμύθεια όσων τον χειρίζονται, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μη διαρρεύσει πριν από την καθορισμένη ώρα. Επισημαίνουν, δε, ότι οι αντιρρήσεις τους για τη διαδικασία δεν σημαίνουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Νίκο Αλιβιζάτο, αλλά την ανάγκη να τηρηθούν όλοι οι κανόνες μιας «καθαρής» ψηφοφορίας, φοβούμενοι ότι έστω και για την παραμικρή πιθανότητα πλαστοπροσωπίας το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτό που θα θεωρηθεί υπεύθυνο και θα κληθεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Οι άλλες συνιστώσες της ΔΗΣΥ δεν βιάζονται να σχολιάσουν τις λεπτομέρειες που διαρρέουν, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις του Νίκου Αλιβιζάτου. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο πως κάποιες είναι πιο θετικά διακείμενες στην ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από άλλες. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση όλων των πλευρών είναι να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και η οποιαδήποτε διαφωνία να λυθεί εσωτερικά, χωρίς να κρεμαστεί στα «μανταλάκια». Παράλληλα, ωστόσο, καθίσταται σαφές πως παρότι ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο επί της διαδικασίας, δεν θα την αποφασίσει μόνος του και θα κληθεί, εκ των πραγμάτων, να βρει μια συμβιβαστική λύση που να τους ικανοποιεί όλους.