Οι φωτιές στη Βορειοανατολική Αττική έσβησαν, αλλά αναζωπυρώθηκε το μέτωπο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ σχετικά με το πού βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας τα πρώτα 24ωρα των πύρινων μετώπων.

Τις πολιτικές φλόγες μάλιστα τροφοδοτεί η έμμεση παραδοχή του Μαξίμου, με ένα από τα συνήθη non paper, ότι ο Πρωθυπουργός το τριήμερο που καιγόταν η ΒΑ Αττική βρισκόταν σε διακοπές και ενεργοποιήθηκε εκ των υστέρων για την επιτόπια επιθεώρηση. Επίσης, δίνει συνέχεια σε προηγούμενο σχόλιο – προτροπή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα του», εγκαλώντας τον ξανά για την ακύρωση της επίσκεψής του στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όταν –κατά το Μαξίμου –αντιλήφθηκε ότι σ’ αυτό βρίσκονταν ήδη Τζανακόπουλος – Τόσκας.

«Ο Πρωθυπουργός διέπραξε το αδιανόητο ατόπημα να βρίσκεται εκτός Αθηνών το Σαββατοκύριακο πριν το Δεκαπενταύγουστο. Εφτασε μάλιστα στο έσχατο σημείο ανηθικότητας: επέστρεψε εσπευσμένα λόγω των πυρκαγιών», σημειώνεται στο non paper του Μαξίμου, πριν αρχίσουν ξανά οι προτροπές προς την πλευρά της οδού Πειραιώς: «Θα προτείναμε στη ΝΔ να προσπαθήσει τουλάχιστον να σοβαρευτεί λίγο. Αν πάλι αυτό είναι ανέφικτο, είμαστε στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσουμε επακριβώς για το τι ακριβώς έφαγε και τι ώρα κοιμήθηκε ο Πρωθυπουργός στις ολιγοήμερες διακοπές του», καταλήγει το κυβερνητικό σημείωμα.

Νωρίτερα, η ΝΔ καλούσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει «ποιος είναι ο τόπος των διακοπών του, πού βρισκόταν τις ημέρες που μαίνονταν οι φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας» και ειδικότερα: «Πού βρέθηκε στις 15 Αυγούστου και γιατί εμφανίστηκε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής μετά την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς; Βάσει ποίων στοιχείων οι υπουργοί του μιλούσαν για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του, την ίδια στιγμή που εκείνος έκανε διακοπές;».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία σκηνή από τα… προσεχώς της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση θα δέχεται στο εξής το σφυροκόπημα της ΝΔ για θέματα της καθημερινότητας, αφού η επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου επιτάσσει τη στροφή στα θέματα αυτά, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ομοίως, εικόνα από το εγγύς μέλλον αποτελούν το ύφος και ο τόνος με τον οποίο διεξάγεται η αντιπαράθεση.

Επί του θέματος, από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο της γαλάζιας κριτικής ότι συντόνιζε με… τιτιβίσματα στο twitter –κάτι για το οποίο εμμέσως δέχθηκε και φίλια πυρά από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Η κατόπιν εορτής επίσκεψή του στα καμένα της ΒΑ Αττικής έκανε, όμως, τα πράγματα χειρότερα, δεδομένου ότι η δικαιολογία που ψέλλισε πως «η καταστροφή ήταν δέκα φορές μικρότερη από την αντίστοιχη του 2009 στην ίδια περιοχή» δεν έδειξε να πείθει.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ. Σε ό,τι αφορά το «σχέδιο αποσταθεροποίησης» που έσπευσε να υιοθετήσει εξαρχής ως σενάριο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσω διαρροών –εκδοχή που υποστηρίχθηκε και από κυβερνητικά στελέχη, απορρίφθηκε τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και εκ των υστέρων από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα. Αποτελεί ωστόσο σενάριο που εξακολουθεί να βρίσκει υποστηρικτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εύλογη είναι λοιπόν η απορία που διατύπωσε (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης: «Αν επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, όπως υπαινίχθηκαν από την κυβέρνηση, τότε πού ήταν ο Πρωθυπουργός να το αντιμετωπίσει; Διότι δεν γίνεται να καταγγέλλεις σχέδια αποσταθεροποίησης και την ίδια στιγμή να είσαι εξαφανισμένος», κατέληξε.