Αν η ενοποίηση της Κεντροαριστεράς ήταν αγώνας μεγάλων αποστάσεων, μπορούμε να πούμε ότι τώρα η κούρσα μπαίνει στα πιο κρίσιμα χιλιόμετρα, εκεί που ξεχωρίζουν όσοι τρέχουν για το μετάλλιο. Δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι διεκδικητές θα παραμείνουν μέχρι τα τελευταία μέτρα, όμως οι προθέσεις είναι πλέον εμφανείς. Αυτό που μένει είναι να καθοριστούν οι κανόνες –και αυτό έχει αναλάβει ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος την 1η Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τον τρόπο και τις λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο γνωστός συνταγματολόγος, θα γίνει την Παρασκευή, σε «ανεξάρτητο» χώρο εκτός των κομματικών γραφείων. Ο Αλιβιζάτος θέλει να κρατήσει τη διαδικασία αδιάβλητη, γι’ αυτό προσανατολίζεται σε ένα σύστημα ψηφοφορίας που δεν θυμίζει παλαιότερες αντίστοιχες διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Επιτροπής είναι η ψηφοφορία να μη γίνεται από έναν συγκεκριμένο χώρο: αν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν, ο καθένας θα μπορεί να ψηφίζει και από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού του. Ο τρόπος αυτός, του οποίου τον σχεδιασμό έχει αναλάβει ο Θεόδωρος Καρούνος (Κινήσεις Πολιτών), θυμίζει τον τρόπο εκλογής των πανεπιστημιακών πρυτάνεων, αλλά και την πρόσφατη ψηφοφορία που έκαναν οι Κινήσεις Πολιτών, διαλέγοντας έτσι τους εκπροσώπους τους στο Συμβούλιο της ΔΗΣΥ. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως το αν μαζί με τον επικεφαλής θα ψηφιστεί και η μορφή του κόμματος (ομοσπονδιακή ή ενιαία), καθώς και ο τρόπος εγγραφής στο Μητρώο του νέου φορέα.

Ούτε οι προϋποθέσεις για όσους επιλέξουν να θέσουν υποψηφιότητα στον νέο φορέα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ο Νίκος Αλιβιζάτος μελετά πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο για κάθε υποψηφιότητα να απαιτείται ένα μίνιμουμ υπογραφών –ωστόσο οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Οταν οι υποψηφιότητες οριστικοποιηθούν, θα προγραμματιστούν και ντιμπέιτ σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία να γνωρίσουν τις θέσεις και τη φιλοσοφία του κάθε υποψηφίου –να απαντήσουν, με άλλα λόγια, σε ιδεολογικά και πρακτικά ερωτήματα που αφορούν την παράταξη, αλλά και τη χώρα. Ολο αυτό απαιτεί βεβαίως χρόνο, οπότε η ψηφοφορία δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, παρ’ όλο που υπάρχουν και εισηγήσεις για ολοκλήρωση της διαδικασίας όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ. Επειδή ακριβώς παραμένει υπό σχεδιασμό η όλη διαδικασία, η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι όσες υποψηφιότητες ανακοινωθούν, θα πρέπει αρχικά να αντιμετωπίζονται ως «προθέσεις», υπολογίζοντας πως θα υπάρξουν κάποιοι που δεν θα παραμείνουν στην κούρσα μέχρι το τέλος. Παρ’ όλα αυτά, από εδώ και πέρα μπαίνουν σε κίνηση, έστω και με αργούς ρυθμούς, τα κεντροαριστερά συστήματα και αναμένεται να επισημοποιηθούν οι «προθέσεις» κάποιων εκ των πιθανών υποψηφίων. Τις επόμενες μέρες (σε κάθε περίπτωση έπειτα από συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά) αναμένεται και επισήμως η ανακοίνωση από τον Γιώργο Καμίνη, ενώ την Τετάρτη ο Γιάννης Ραγκούσης οργανώνει σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου πρόκειται να αποκαλύψει τα επόμενα βήματά του. Αλλοι πιθανοί υποψήφιοι, όπως ο Γιάννης Μανιάτης, επιλέγουν στάση αναμονής, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα, όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της ως συνοδοιπόρους, απέχοντας από προσωπικές αντιπαραθέσεις και κρατώντας το πεδίο σύγκρουσης μακριά από ακρότητες που δεν αρμόζουν στη διαδικασία –στόχος της είναι να μιλήσει με πολιτικούς όρους και «να κρατήσει τον αγώνα καθαρό». Την ίδια στιγμή στο Ποτάμι ζυγίζουν τα πράγματα αναμένοντας τις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν τόσο οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων όσο και οι αποφάσεις για τη διαδικασία. Από τη μία υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν ότι με την προσθήκη του Γιώργου Καμίνη, μια καθαρά «ενδοπασοκική» διαδικασία έχει ανοίξει στους πολίτες, και όχι μόνο σε αυτούς που ταυτίζονται με τον όρο Κεντροαριστερά. Από την άλλη, ωστόσο, αντιμετωπίζουν την υποψηφιότητα Καμίνη ως μεμονομένη, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων, εκ των πραγμάτων, «δεν έχει έρεισμα εκτός της πρωτεύουσας». Ξεχωριστή συζήτηση αποτελεί και η προσωπική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής αρχηγού. Εκείνοι που συναντήθηκαν μαζί του στα Χανιά διαπίστωσαν ότι υπάρχει ακόμα προβληματισμός, αν και η στάση του απέναντι στο εγχείρημα του νέου φορέα είναι πιο θετική σε σχέση με την αντίστοιχη που προκύπτει από την Ωρα Αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της Σεβαστουπόλεως διαμηνύουν πως μέχρι «οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν πως δεν πρόκειται για εκλογή αρχηγού της ΔΗΣΥ, αλλά ενός νέου, διαφορετικού φορέα, το άνοιγμα στην κοινωνία δεν έχει ακόμη γίνει».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΘ. Μέχρι όμως τις τελικές αποφάσεις Αλιβιζάτου και τις ανακοινώσεις των υποψηφίων, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έχει μπροστά της μια ιδιαίτερα πολωμένη ατζέντα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει πως η ΝΔ έχει πέσει σε μια καλοστημένη παγίδα της κυβέρνησης –ανάγει σε μεγάλα θέματα τις θέσεις του Σταύρου Κοντονή για τον κομμουνισμό, καθώς και τις πρόσφατες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα εν μέσω πυρκαγιών, παίζοντας έτσι το επικοινωνιακό παιχνίδι του Μεγάρου Μαξίμου και αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από ζητήματα της καθημερινότητάς τους. Η πρόθεση της Γεννηματά να φέρει τη ΔΗΣΥ στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης, με προοδευτική ατζέντα, σπάζοντας το δίπολο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, φαίνεται και από την τελευταία της συνέντευξη: «Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική και αυτή θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός. Σε κάθε περίπτωση, πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και επειδή η λωτοφαγία έχει και τα όριά της, όλοι πια το έχουν αντιληφθεί. Το πραγματικό δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας. Τόσο βολικό που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρει!», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεννηματά, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία το προοδευτικό πρόσημο της παράταξης.

Παράλληλα, αυτήν την εβδομαδά αρχίζει και η ουσιαστική προετοιμασία για τη ΔΕΘ. Η ομάδα που έχει συσταθεί, με επικεφαλής τον Χρήστο Πρωτόπαπα μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση, με σκοπό να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες της ατζέντας Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη. Ηδη κάποια ζητήματα, ωστόσο, είχαν συζητηθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Το επιτελείο της Γεννηματά φιλοδοξεί να βάλει ουσιαστικά τη ΔΗΣΥ στην αντιπολιτευτική συζήτηση, κάνοντας γνωστές τις θέσεις του κόμματος και τη μη ιδεολογική του ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τόσο στην ανάγκη αντίληψης και αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που έχουν προκύψει όσο και στη θεσμική λειτουργία και θωράκιση της δημοκρατίας –η Χαριλάου Τρικούπη, άλλωστε, πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται υπουργοί της κυβέρνησης είναι προβληματικός. Το παράδειγμα του Παύλου Πολάκη και των αναρτήσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χαρακτηριστικό και προκαλεί αποστοφή στο επιτελείο της ΔΗΣΥ.