Οι εικόνες είναι σκληρές, όπως σκληρή είναι και η πραγματικότητα. Το φιλότιμο, η αυτοθυσία δεν αρκούν. Χρειάζονται εξοπλισμός και μέσα για να μην καίγεται η χώρα κάθε καλοκαίρι. Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούσε στο μέτωπο Καλάμου – Καπανδριτίου είναι ότι οργανώθηκε… συσσίτιο από την Περιφέρεια στους καταπονημένους πυροσβέστες και εθελοντές. Αυτό τουλάχιστον διαφήμιζε σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, ότι δηλαδή ανέλαβε πρωτοβουλία –χωρίς να είναι υποχρεωμένη –να συγκεντρώσει τρόφιμα και νερό για 500 πυροσβέστες εθελοντές.

Στην αιχμή της αντιπυρικής περιόδου, από τα 18 Kαναντέρ κατάφεραν να λειτουργήσουν κατά μέσο όρο μόλις τα έξι. Ο χρόνος λειτουργεί αντίστροφα για τα αεροσκάφη, πολλά από τα οποία μετρούν ήδη 40 χρόνια ζωής και έχουν πλέον περιορισμένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Ο στόλος των εναέριων μέσων δεν ανανεώθηκε, με αποτέλεσμα τις κρίσιμες ώρες τα περισσότερα να παραμένουν καθηλωμένα στα υπόστεγα. Ακόμα και όσα είναι αξιόμαχα, έπειτα από έναν περιορισμένο αριθμό πτήσεων επιστρέφουν στη βάση τους, συχνά φορτωμένα με βλάβες. Οση αυτοθυσία και να δείξουν οι πιλότοι, που τις περισσότερες φορές αν και γνωρίζουν τα προβλήματα ρισκάρουν τη ζωή τους, δεν είναι δυνατόν να καλύψουν επιχειρησιακά τις ανάγκες.

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΑ… ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ. Την περασμένη Δευτέρα στα μέτωπα του Καλάμου, του Βαρνάβα, της Ζακύνθου και της Ηλείας, επιχειρούσαν κατά μέσον όρο μόλις έξι Καναντέρ. Ειδικότερα στον Κάλαμο κιντοποιήθηκαν πέντε και συνέδραμαν εννιά ελικόπτερα. Στα μέτωπα της Ηλείας και της Ζακύνθου είναι ζήτημα αν διατέθηκαν κατά μέσον όρο ένα Καναντέρ και τρία ελικόπτερα. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, για κάποιες ώρες Ηλεία και Ζάκυνθος μοιράζονταν ένα ελικόπτερο. Τα υπόλοιπα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής… αγνοούνταν από το επιχειρησιακό πεδίο.

Γερασμένα αεροσκάφη, καθυστερήσεις στη μίσθωση εναέριων μέσων, πυροσβεστικά οχήματα που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια καθώς έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα σε συνδυασμό με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, συνθέτουν το πρόβλημα που περιπλέκουν παράγοντες όπως η πρόληψη, ο έγκαιρος καθαρισμός των δασικών περιοχών και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.