Μνήμη και εγρήγορση. Να πώς συνοψίζει το ΚΚΕ τη δική του πορεία μέχρι τη ΔΕΘ, αλλά και το τέλος του χρόνου. Για τους γνώστες της Αριστεράς και της σημειολογίας του ΚΚΕ, η σημερινή μέρα για παράδειγμα δεν περνάει απαρατήρητη και αποτελεί το πρώτο σκέλος του δικού του αφηγήματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση – εγκαίνια του Μουσείου – Μνημείου για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος (ΔΣΕ) στο χωριό Θεοτόκος στον Γράμμο. Στα εγκαίνια μάλιστα θα δώσει το «παρών» ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει το ιστορικό στέλεχος του Κόμματος και μέλος της ΚΕ Δημήτρης Γόντικας.

Η μέρα δεν καταγράφεται στη ρετρό πινακοθήκη του ιστορικού κόμματος, αντίθετα εντάσσεται σε μια σύγχρονη στρατηγική, που θέλει τον Περισσό να μιλάει όλο και περισσότερο απενοχοποιημένα για την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Να οργανώνει τη δική του «αναθεώρηση» της Ιστορίας, κόντρα στο γενικευμένο ρεύμα «δεξιάς» αναθεώρησης που εκφράζουν επιστήμονες όπως οι Καλύβας – Μαραντζίδης. Περισσότερο όμως να βρίσκει αφορμή να εστιάζει στην πιο οξυμμένη φάση του Εμφυλίου (ανώτατη στιγμή του ταξικού πολέμου, τη χαρακτηρίζουν στελέχη του ΚΚΕ) που δεν είναι άλλη από την περίοδο 1946 – 1949.

Για τους πιο κακοπροαίρετους, η επιστροφή στον… ΔΣΕ απλώς αποτελεί ένα καλό βήμα για να μη μιλάει το ΚΚΕ σήμερα για το ΕΑΜ και άρα για την αναγκαιότητα πολιτικών συμμαχιών και μετώπων.

ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Για τους πιο προσεκτικούς, το ΚΚΕ απλώς εξοπλίζει τον κόσμο του ιδεολογικά σε μια ολόπλευρη αντεπίθεση που περνάει μέσα από μαζικό αγώνα για κοινωνική συμμαχία, ιδεολογικό μπαράζ και όλα αυτά με όριο τη ΔΕΘ αλλά και τα 100χρονα από την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917 – 2017).

Στο τακτικό επίπεδο για παράδειγμα, το ΚΚΕ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οργανώσει μια πολύ μαχητική αντι-ΔΕΘ με την οποία θα επιχειρήσει να «σπάσει» το αφήγημα Τσίπρα για έξοδο στις αγορές και επαναφορά στην κανονικότητα. Από την άλλη, ο Περισσός θα υπενθυμίσει με τις μαζικές διαδηλώσεις που προετοιμάζει να δώσει τον τόνο και να υπενθυμίσει και στην υπόλοιπη Αριστερά ποιος κάνει κουμάντο στο εργατικό κίνημα. Ετσι κι αλλιώς οι διεργασίες στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκουν αδιάφορο το ΚΚΕ, που όμως συνεχίζει να ασκεί πολεμική σε Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας και βέβαια να μη βρίσκει ούτε έναν λόγο για να συμπράξει μαζί τους πολιτικά. Σύμφωνα εξάλλου με ανώτερα στελέχη του Περισσού, ο λεγόμενος αντιμνημονιακός αγώνας αποτέλεσε από το 2011 μέχρι το 2015 τη μεγαλύτερη «απάτη» και ο Περισσός χρεώνει στο «αντι-Μνημόνιο» την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα αποτελεί τον καλύτερο υπηρέτη του κεφαλαίου.

Ο δρόμος όμως του ΚΚΕ -σε ιστορικά και σύγχρονα ζητήματα –δεν είναι μοναχικός, όπως λένε τα στελέχη του. Αντίθετα, το ΠΑΜΕ σήμερα οργανώνει –σύμφωνα με τους ίδιους –τη μαχητική εργατική πλειοψηφία και σε ανάποδη τροχιά από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που έχουν χάσει κάθε κύρος στον δρόμο.

Από την άλλη, ο Περισσός δεν εκτιμά πως σήμερα έχει προκύψει πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να συνεργαστεί. Αντίθετα, η συγκυρία επιτάσσει τη μαζική στρατολόγηση μελών στις γραμμές του κόμματος, το δυνάμωμα των μεγάλων του οργανώσεων και την πάντα εκλογική ετοιμότητα (αν και εκλογές δεν βλέπουν στο Περισσό στο άμεσο διάστημα).

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ. Για παράδειγμα, η άμεση κινητοποίηση μελών και στελεχών του ΚΚΕ στο πρόσφατο μέτωπο των πυρκαγιών που συμμετείχαν ενεργά στην κατάσβεση αποτέλεσε μια ακόμη άσκηση ετοιμότητας και προσπάθεια να γειωθεί το Κόμμα ακόμη καλύτερα με τον κόσμο. Αν μάλιστα εδώ επέλεξε τον ρόλο του… πυροσβέστη στα πολιτικά δεδομένα, θα επιχειρήσει να ανάψει φωτιές και να σφυροκοπήσει κυβέρνηση και ΝΔ υπογραμμίζοντας εντός και εκτός Βουλής τη συμφωνία των δύο πόλων στην ασκούμενη μνημονιακή πολιτική. «Με το 3ο Μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στον λαό, διατηρώντας όλους τους μνημονιακούς νόμους και προσθέτοντας νέα σκληρά μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε επίλεκτη δύναμη του μεγάλου κεφαλαίου, έχοντας την αμέριστη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων» ανέφερε με νόημα ο Περισσός, με αφορμή την επέτειο από την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου (14 Αυγούστου του 2015). Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, δεν θα χαριστεί στη συζήτηση για την Εξεταστική στη Βουλή όσον αφορά την εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση του «Noor 1», αλλά θα περιγράψει και πώς το καπιταλιστικό σύστημα έχει ως δομικό του πυρήνα τη διαφθορά. Ο διμέτωπος του ΚΚΕ κατά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, εξάλλου, αποτελεί σταθερά στη λογική του κόμματος, ενώ με πρωτοβουλίες, όπως προσφάτως η τροπολογία που κατέθεσε για τους εργαζομένους και τη βλαπτική μεταβολή από τη μη καταβολή δεδουλευμένων, θα επιχειρεί να παίζει κατενάτσιο την κυβέρνηση Τσίπρα.