Πυρά προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το θέμα που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανοιχτή «πληγή» της, την οικονομία, επιλέγει να εκτοξεύει η αξιωματική αντιπολίτευση, προετοιμάζοντας το πολεμικό σκηνικό ενόψει της αναμέτρησης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΝΔ εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό κατηγορώντας τον ότι με την πολιτική τής υπερφορολόγησης «οδηγεί σε αδιέξοδο τους πολίτες και την οικονομία». Ταυτόχρονα, δε, επισημαίνει πως μόνη προϋπόθεση για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την επιστροφή στην κανονικότητα είναι η πολιτική αλλαγή με μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα νέα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία, ουσιαστικά αποτέλεσαν βούτυρο στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Στόχος της Πειραιώς είναι –όσο πλησιάζουμε προς τη ΔΕΘ –να καταδείξει ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει χωρίς λόγο για την κατάσταση της οικονομίας και να αναδείξει τις συνεχείς φοροεπιβαρύνσεις των νοικοκυριών. Από το βήμα της ΔΕΘ προεξοφλείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στο διαφορετικό μείγμα της δικής του οικονομικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στη μείωση της υπερφορολόγησης.

Με αυτόν τον στόχο, το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ επικεντρώνεται στους αποτυχημένους κυβερνητικούς χειρισμούς, επισημαίνοντας πως «τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποδεικνύουν ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική δυνατότητα χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». Οπως εξηγείται, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και σε μήνες όπως ο Ιούνιος, με σχετικά μικρές φορολογικές υποχρεώσεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς την Εφορία συνεχίζουν να αυξάνονται. «Ταυτόχρονα, με βάση τα πρώτα στοιχεία, το ένα τρίτο των φορολογουμένων δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αφήνοντας απλήρωτους φόρους ύψους 700.000.000 ευρώ μόνο τον Ιούλιο» είναι το γαλάζιο μήνυμα, ενώ τονίζεται ότι η κυβερνητική πολιτική «οδηγεί στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία, αφού ήδη τον Ιούνιο προστέθηκαν 727.000.000 ευρώ νέα χρέη, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 5,5 δισ. νέα χρέη».

Οι κατασχέσεις. Παράλληλα, η ΝΔ στηλιτεύει και το ζήτημα των κατασχέσεων. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Απόστολος Βεσυρόπουλος υπογραμμίζει ότι ήδη «έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε 951.114 πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν κατασχέσεις σε 1.608.263 φυσικά και νομικά πρόσωπα». Σχολιάζοντας δε δηκτικά την πολιτική της κυβέρνησης, καταλήγει: «Με τους μισούς Ελληνες να χρωστάνε στην Εφορία και να είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις, είναι σαφές ότι απέχουμε έτη φωτός από την επιστροφή στην κανονικότητα».

Την ίδια ώρα, βασική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του στρατηγείου τής Πειραιώς είναι να ασκούν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση –παρουσιάζοντας παράλληλα και τις γαλάζιες προτάσεις –όχι μόνο για την οικονομία, αλλά για κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών.

Το Μεταναστευτικό. Ενδεικτικά, χθες, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να κατασκευάσει «μια ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό», ενώ η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες των νησιών αλλά και οι πρόσφυγες – μετανάστες στα κέντρα υποδοχής είναι δυσάρεστη.

Η ΝΔ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα «οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα προβλήματα στις δομές φιλοξενίας». Και η επίθεσή της προς τον Γιάννη Μουζάλα κλείνει με το επικριτικό σχόλιο: «Η ανικανότητα στη διαχείριση δεν καλύπτεται από την ικανότητα στην προπαγάνδα».