Η καθημερινότητα δεν πάει διακοπές και γι’ αυτό –όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς –η ΝΔ είναι απαραίτητο να συνεχίσει τη σκληρή αντιπολίτευση για κάθε αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ετσι, χθες το γαλάζιο στρατόπεδο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό για μια σειρά από «καυτά» θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τη λεγόμενη ατζέντα της καθημερινότητας. Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα, επέρριψε ευθύνες στους κυβερνώντες «για τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος» ζητώντας εξηγήσεις. Παράλληλα, η ΝΔ εκτόξευσε πυρά στην κυβέρνηση και για την κακή κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γαλάζιου στρατηγείου είναι να στείλουν το μήνυμα στους πολίτες πως η ΝΔ δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε λεπτό καθ’ όλη τη διάρκεια των θερινών διακοπών και του Αυγούστου την αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση. Ενδεικτική αυτής της τακτικής είναι η σκληρή ανακοίνωση της Πειραιώς για την πυρκαγιά στα Κύθηρα. «Τα ερωτήματα για αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου μας είναι πολλά. Πολλές, όμως, είναι και οι ευθύνες» σχολιάζει δηκτικά η ΝΔ. Και συνεχίζει: «Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της».

Σε ακόμη πιο επικριτικό ύφος αναφέρει πως «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος». Επισημαίνει δε πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την καθυστέρηση της διαδικασίας μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης.

Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν μάλιστα χθες –επιρρίπτοντας ευθύνες για τον σχεδιασμό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης –πως η κυβέρνηση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο είχε δύο επιλογές ως προς τη μίσθωση των δέκα ελικοπτέρων. Η μίσθωση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί «είτε με διεθνή διαγωνισμό, με φορέα υλοποίησης το Πυροσβεστικό Σώμα, είτε μέσω του νατοϊκού οργανισμού NSPA όπου δίνονται από το Πυροσβεστικό Σώμα οι τεχνικές προδιαγραφές – απαιτήσεις και μετά το τέλος της διαδικασίας ολοκληρώνονται η μίσθωση και η σταδιακή ανάπτυξη όλων των ελικοπτέρων». Τελικά, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, αποφασίστηκε η μίσθωση να γίνει με διεθνή διαγωνισμό, με φορέα υλοποίησης το Πυροσβεστικό Σώμα. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος να αποβούν άκαρποι. «Ετσι, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα μέσω διαδικασίας ανάθεσης (NSPA) μόνο τρία ελικόπτερα βαρέος τύπου Ericsson, με έδρα δύο στην Ελευσίνα και ένα στα Χανιά. Δεν έχουν έρθει τα άλλα επτά μεσαίου τύπου που τα προηγούμενα χρόνια στάθμευαν ανά ένα στα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αγχιάλου, Ρόδου, Σάμου, Χίου, Χανίων, Ηρακλείου». Υπογραμμίζουν ακόμη πως η πιθανή ημερομηνία άφιξης των τριών πρώτων ελικοπτέρων είναι η 11η Αυγούστου και των υπολοίπων η 22α, ενώ «το αξιοσημείωτο όλων είναι ότι με το ίδιο κόστος (6.000.000 ευρώ) σε σχέση με πέρυσι, η διαθεσιμότητα για φέτος θα είναι για τις μισές ημέρες και ώρες πτήσης».

«Η Εργάνη διαψεύδει τσιπρα». Την ίδια ώρα, αποκαρδιωτική χαρακτήρισε σε δήλωσή του την κατάσταση στην αγορά εργασίας ο τοµεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, σηµειώνοντας πως «η Εργάνη του µηνός Ιουλίου εκθέτει και διαψεύδει τους «πανηγυρισµούς» του κ. Τσίπρα». «Σύµφωνα µε την Εργάνη, το επτάµηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 οι ευέλικτες µορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 52,14%, έναντι 47,86% της πλήρους απασχόλησης, σπάζοντας κάθε ρεκόρ» σηµειώνει µεταξύ άλλων ο γαλάζιος τοµεάρχης.