Η υποψηφιότητα Καμίνη για την ηγεσία του μεσαίου χώρου δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Σύμφωνα με συνεργάτες του αυτό θα γίνει «το επόμενο χρονικό διάστημα». Παρ’ όλα αυτά ακόμη και η διαρροή της πρόθεσής του να διεκδικήσει την αρχηγία της Κεντροαριστεράς έχει ήδη –όπως τουλάχιστον διατείνονται αρκετοί από τους παροικούντες τον χώρο –ενισχύσει τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση. Εύλογο. Από εκεί που συζητούσαμε για μια κάλπη που έμοιαζε να αφορά το ΠΑΣΟΚ και δυο ακόμη συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τώρα ενδέχεται να μπουν νέα πρόσωπα στο παιχνίδι.

Χθες το απόγευμα ο Γιώργος Καμίνης τηλεφώνησε στη Φώφη Γεννηματά. Την ενημέρωσε, λένε πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, για την πρόθεσή του «να γίνει γεγονός η εκλογή του κεντροαριστερού αρχηγού και να συσπειρώσουν το εκλογικό ακροατήριο της ευρύτερης παράταξης». Εκείνη του απάντησε πως η υποψηφιότητά του είναι «καλοδεχούμενη, μιας και κινείται στη λογική της ενίσχυσης του χώρου». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι άνθρωποι κοντά στον δήμαρχο. Οπως αναφέρουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, εκείνος τονίζει πως στόχος του είναι ενώσει και να προσθέσει, όχι να διαιρέσει.

Η απόφαση. Πώς όμως ο Γιώργος Καμίνης πήρε τελικά την απόφαση; Μέχρι πρότινος οι συνεργάτες του διέψευδαν κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την κεντρική πολιτική σκηνή. «Εχει», επαναλάμβαναν σχεδόν μονότονα, «μια δημαρχιακή θητεία μπροστά του». Τι κι αν στις περισσότερες συζητήσεις με θέμα το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία του χώρου το όνομά του έπεφτε στο τραπέζι; Από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι αποφάσισε να εμπλακεί επειδή πιστεύει πως είναι «η πρώτη και τελευταία σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για την ανασύνθεση του χώρου».

Τελευταία ενόψει πιθανών εξελίξεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και σοβαρή ως προς το οργανωτικό της σκέλος. Με δυο λόγια, σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης έπαιξε η διαβεβαίωση που έλαβε από το Νίκο Αλιβιζάτο, σε ένα τετ α τετ που είχαν προ εικοσαημέρου περίπου, ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και με απόλυτη διαφάνεια στα οργανωτικά.

Ο Καμίνης πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη κι αν εκλεγεί αρχηγός δεν προτίθεται να παραιτηθεί από δήμαρχος Αθηναίων. Ο σχεδιασμός του είναι να δρομολογήσει την παραίτηση του μόλις προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, ώστε να ηγηθεί του εγχειρήματος.

Μπορεί ο πρώτος αντίκτυπος της απόφασης να μην είχε προβλεφθεί ούτε από το στρατόπεδο Καμίνη, ωστόσο η επιλογή να θέσει υποψηφιότητα –ανεξαρτήτως της τύχης που θα έχει στην κάλπη –φαίνεται, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Οπως το θέτει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «κάνει τη διαδικασία ενδιαφέρουσα». Ακόμη και στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, εξάλλου, οι πράσινοι εκφράζονται θετικά για την υποψηφιότητα του δημάρχου. Το επιχείρημά τους είναι πως μπορεί να φέρει στο παραβάν ανθρώπους που εκείνοι δεν θα μπορούσαν να προσελκύσουν. Σε αυτό το σημείο η ανάγνωσή τους συμπίπτει με εκείνη του καμινικού επιτελείου –εξού κι ο δήμαρχος θα επιλέξει, όπως όλα δείχνουν, μια προεκλογική καμπάνια σε «παραταξιακό επίπεδο».

Παράλληλα, βέβαια, οι του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως ο Καμίνης απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους λεγόμενους εκσυγχρονιστές. Κοινώς, ενδέχεται να κόψει από όσους έχουν εκφράσει ευθέως ή εμμέσως την επιθυμία να εκπροσωπήσουν την εν λόγω κεντροαριστερή φυλή. Και άρα «προσθέτει» σε αυτούς. «Αποδυναμώνει διασπαστικές κινήσεις», είναι η επί λέξει παρατήρηση γνωστού στελέχους. Στην ανάλυσή του αυτή η εξέλιξη επιφέρει «ένα ηθικό και πολιτικό πλήγμα σε όσους προσπάθησαν να απαξιώσουν τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει».

Το Ποτάμι. Αυτή είναι η μία ανάγνωση. Γιατί ακούγεται και η αντίθετή της από εκείνους που απευθύνονται στο εκσυγχρονιστικό εκλογικό ακροατήριο –και οι οποίοι εμφανίζονται τώρα τελευταία να έχουν έρθει πιο κοντά ο ένας στον άλλον. «Η Γεννηματά», επισημαίνουν ορισμένοι, «έχει πει στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ πως η πρόταση για ένα νέο ενιαίο φορέα ισχύει μόνο αν μπει στη διαδικασία και το Ποτάμι». Αρα, προσθέτουν, αν το Ποτάμι δεν μπει τελικά στο παιχνίδι, ο Καμίνης μάλλον θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΔΗΣΥ, «θα παίξει δηλαδή σε ένα εσωτερικό πρωτάθλημα».

Σε αυτές τις ανησυχίες που εκφράζονται από πολλές πλευρές –και όχι μόνο από τους προφανείς «υπόπτους», υπάρχει ωστόσο αντεπιχείρημα.

Για την ακρίβεια, υπάρχει το προηγούμενο της πρόσφατης εκλογής αρχηγού στη ΝΔ. Παρά το φιάσκο της πρώτης Κυριακής, με τους υπολογιστές και τα «γαλλικά» ορισμένων στελεχών που ακολούθησαν, τελικά τη δεύτερη Κυριακή η συντηρητική παράταξη βγήκε κερδισμένη από την επιλογή της να ανοίξει τη διαδικασία στη βάση του κόμματος. Την επομένη κιόλας η ΝΔ εμφανιζόταν πρώτη στις δημοσκοπήσεις.

Οπως και να ‘χει, προκύπτει το ερώτημα: τι θα κάνει τελικά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη; Η επίσημη αντίδραση στη διαρροή της Παρασκευής για την υποψηφιότητα Καμίνη ήταν πως ο Θεοδωράκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι ποταμικοί, πάντως, σχολιάζουν πως η μόνη περίπτωση να εμπλακεί ο επικεφαλής τους στη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση είναι αυτή να είναι «τίμια κι αληθινά ανταγωνιστική».

Παράλληλα, βέβαια, η υποψηφιότητα Καμίνη δημιουργεί, εκτός από μια σειρά προκλήσεων για τα πρόσωπα και τα κόμματα του χώρου, και μια σειρά πρακτικών ζητημάτων. Οπως φέρ’ ειπείν, τι θα γίνει αν εκλεγεί αρχηγός κάποιος που δεν ανήκει στα υπάρχοντα κόμματα; Θα αυτοδιαλυθούν; Η απάντηση, τόσο από την πλευρά της ΔΗΣΥ όσο κι από αυτή του Καμίνη, είναι πως «το ζήτημα της αυτοδιάλυσης υπάρχει ούτως ή άλλως». Με την άδεια της προαναφερθείσας πηγής από το ΠΑΣΟΚ, η Κεντροαριστερά μπορεί να ξαναγίνει ενδιαφέρουσα.