«Εχω αποφασίσει ότι θα γυρίσω όλη την Ελλάδα και θα επιχειρήσω να συνομιλήσω με τους ανθρώπους του μόχθου, τους εκφραστές τηςπαραγωγικής Ελλάδας, για να ακούσω τον προβληματισμό σας, να ακούσω τις τοποθετήσεις σας».

Η παραπάνω φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από περίπου ενάμιση μήνα στην περιοδεία του στη Θεσσαλία δεν αποτελεί μια αντιπολιτευτική λεκτική υπερβολή, επισημαίνεται από την Πειραιώς. Ο κατάλογος των πόλεων τις οποίες έχει επισκεφτεί από την αρχή του χρόνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επαφής του με την κοινωνία, είναι μακρύς. Τόσο ο ίδιος όσο και το γαλάζιο επιτελείο θεωρούν τις περιοδείες αυτές ένα από τα δυνατά χαρτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει και μια άλλη πολιτική πρόταση. Τι είδε όμως μέχρι τώρα ο Κυριάκος; Υπάρχει θετική αντίδραση των πολιτών σε αυτή την οργανωμένη δράση της ΝΔ με επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα; Ταμείο δεν έχει γίνει ακόμη, όμως οι επιτελείς της γαλάζιας παράταξης απαντούν πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποκομίσει έως τώρα όχι απλώς χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά θεωρεί πως η επαφή αυτή με τον κόσμο μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Και γι’ αυτόν τον λόγο οι περιοδείες του ανά την Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστούν με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς.

Τα συμπεράσματα

Το πρώτο πράγμα που εισπράττει ο πρόεδρος της ΝΔ από τις συναντήσεις με πολίτες ανά την Ελλάδα «είναι μια απαξίωση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κλίμα αποδοκιμασίας για τη συγκυβέρνηση, προσθέτουν, παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις πόλεις που έχει επισκεφτεί ο αρχηγός της ΝΔ. Μεγάλη μερίδα από τους αγρότες, τους μαγαζάτορες, τους ψαράδες, τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους οποίους έχει συνομιλήσει εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους και τη δυσαρέσκειά τους για τα σκληρά μέτρα που τους πλήττουν. «Από περιοδεία σε περιοδεία και από πόλη σε πόλη εισπράττει συνέχεια μια επιθυμία του κόσμου για πολιτική αλλαγή».

Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα από αυτήν τη γαλάζια εκστρατεία προς τον λαό είναι –όπως τονίζεται από την Πειραιώς –πως πλέον «φαίνεται ότι υπάρχει ένα ρεύμα μέσα στην κοινωνία που κατευθύνεται προς τη ΝΔ και τον πρόεδρό της. Και αυτό εντείνεται μάλιστα όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο Κυριάκος ανάμεσα στους πολίτες». Πεποίθηση του επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η «συμφωνία αλήθειας» που ξεκίνησε πέρυσι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ο κόσμος καταλαβαίνει –λένε –ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και δεν θα τους κοροϊδέψει για πράγματα που δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε θαμώνες καφενείου στην Καλλιθέα τούς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να σταθεί μπροστά τους και να τους πει «ξέρετε, την επόμενη μέρα θα γυρίσω τις συντάξεις πίσω εκεί όπου ήταν». Και είχε προσθέσει με νόημα: «Δεν θα το πω, γιατί δεν μπορώ να το κάνω. Και δεν πρόκειται να πω ψέματα. Θα σας πω μόνο ότι, όταν θα πάρει μπροστά για τα καλά η μηχανή της οικονομίας και θα έχουμε ανάπτυξη, τότε και το ασφαλιστικό μας σύστημα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση».

Τα στιγμιότυπα

Ανθρωποι που έχουν βρεθεί δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ κατά τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα υπογραμμίζουν πως είναι αρκετές οι συζητήσεις που είχε με απλούς πολίτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν αυτό το ρεύμα συμπάθειας προς το πρόσωπό του. Κάποιοι δε, αναφέρουν με έμφαση, δεν διστάζουν να του πουν από τώρα ότι θα τον ψηφίσουν ενώ ήταν υποστηρικτές άλλων κομμάτων.

Ενδεικτικό είναι το στιγμιότυπο στον Λιμένα της Θάσου. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε έναν παππού. Ο ηλικιωμένος άντρας προερχόταν από την Αριστερά, και συγκεκριμένα από το ΚΚΕ. Στη σύντομη συνομιλία που είχαν ο παππούς είπε στον αρχηγό της ΝΔ «θα ψηφίσω εσένα γιατί σε πιστεύω». Αλλά και στη Χρυσούπολη Καβάλας ένας μεσήλικος, συναντώντας τον πρόεδρο της ΝΔ, του εκμυστηρεύτηκε πως ενώ στο παρελθόν ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, τώρα έχει αποφασίσει να ψηφίσει ΝΔ. Προ εβδομάδων εξάλλου στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λακωνία ένας πολίτης που αυτοπροσδιορίστηκε ως φιλελεύθερος αριστερός μίλησε με επαινετικά λόγια για τον αρχηγό της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά που λες καταλαβαίνω ότι τα πιστεύεις».

Ολα αυτά, επισημαίνουν οι επιτελείς της γαλάζιας παράταξης, συμβαίνουν διότι ο κόσμος «εισπράττει έναν πολιτικό και έναν αρχηγό που είναι απλός, «χωμάτινος». Δεν είναι αλαζών και επηρμένος και γι’ αυτό κερδίζει τον κόσμο στην προσωπική επαφή».

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι σε πολλές από τις επισκέψεις του στις πόλεις της περιφέρειας κάποιες από τις συζητήσεις του με ομάδες πολιτών είναι από πριν οργανωμένες. Ωστόσο, επιλογή του είναι σε κάθε πόλη να κινείται πεζός στην αγορά και στα μαγαζιά προκειμένου να έχει απευθείας διάλογο με τον κόσμο.

Η γαλάζια στρατηγική

Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα πάντως αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η άποψή του αλλά και του γαλάζιου στρατηγείου είναι πως αυτή η αδιαμεσολάβητη επαφή του με τον κόσμο μπορεί να είναι και καθοριστική για το εύρος της νίκης της ΝΔ στις εκλογές. Αλλωστε, το πόσο πολύ πιστεύει ο αρχηγός της ΝΔ αυτές τις δράσεις φάνηκε και από την αντίδρασή του την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο σε μια συζήτηση που είχε με αγρότες στη Θεσσαλία, όπου δεμάτια με σανό είχαν χρησιμοποιηθεί ως καθίσματα. «Αντί να ειρωνεύεστε τις δικές μου περιοδείες, σας προσκαλώ και σας προκαλώ να πάτε να δείτε εάν μπορείτε να μιλήσετε σήμερα στους αγρότες είτε καθήμενος σε σανό είτε πάνω στα τρακτέρ στα οποία ανεβαίνατε όταν τους εμπαίζατε και τους κοροϊδεύατε» απάντησε οργισμένος. Συχνά δε ο πρόεδρος της ΝΔ όταν μιλάει σε κομματικές οργανώσεις και εκδηλώσεις επισημαίνει στα στελέχη πως είναι αποφασισμένος να γυρίσει όλη την Ελλάδα και τους καλεί να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο έτσι ώστε να μεταφέρουν παντού τις προτάσεις της ΝΔ. Αλλά και να εξηγήσουν τις αποτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μάλιστα, ακόμη κι αν δεν περιοδεύει εκτός Αττικής, πρόθεση του προέδρου της ΝΔ είναι να έχει καθημερινή επαφή με ομάδες πολιτών. Μέσα στην εβδομάδα, για παράδειγμα, είδε τους παγκόσμιους πρωταθλητές στίβου ΑμεΑ, επισκέφτηκε εθελοντές πυροφύλακες στην Πάρνηθα, ενώ ξέκλεψε και λίγο χρόνο για να κάνει μερικά σουτάκια στο παρκέ του ΟΑΚΑ μαζί με τους παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Βασικό κομμάτι των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα είναι οι συναντήσεις που έχει με φορείς και συλλόγους και επαγγελματικές ενώσεις προκειμένου να ενημερώνεται για τα προβλήματά τους. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που δείχνει ότι διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με τους άλλους αρχηγούς, τονίζεται από το γαλάζιο στρατηγείο. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα του και της κουλτούρας του να ακούει πρώτα τις θέσεις και τις απόψεις των φορέων και έπειτα να παίρνει εκείνος τον λόγο. «Θέλω πρώτα να σας ακούσω» τονίζει σχεδόν πάντα στο ξεκίνημα των συναντήσεών του.