Ολα τα ανοιχτά ζητήματα που η ΝΔ θεωρεί ότι εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση –αποκαλύψεις Βαρουφάκη, σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα, αλλαγές στην Παιδεία και το θέμα των σημαιοφόρων –έβαλε χθες στο στόχαστρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Μολονότι η συζήτηση στην Ολομέλεια αφορούσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, ο αρχηγός της ΝΔ επέλεξε για δεύτερη φορά την ίδια εβδομάδα να εξαπολύσει εφ’ όλης της ύλης σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Στόχος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ηγετικού επιτελείου του ήταν να στείλουν το μήνυμα ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή. Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης ανανέωσε το ραντεβού του για μια νέα μονομαχία με τον Πρωθυπουργό –καθώς τώρα η Βουλή κλείνει –για τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο που έχει αιτηθεί η ΝΔ.

Αναφερόμενος στο θέμα του ορισμού σημαιοφόρων με κλήρωση ο Μητσοτάκης εκτόξευσε πυρά κατά του κυβερνητικού συνασπισμού κατηγορώντας τον πως οδηγεί τη χώρα στο πουθενά, «εκεί όπου δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος. Δεν θα είναι σημαιοφόροι οι αριστούχοι, αλλά η επιλογή τους θα είναι θέμα τύχης». Και συνέχισε με επικριτικό ύφος: «Σας ενοχλούν οι καλοί μαθητές, το ξέραμε. Σας ενοχλούν τελικά αυτοί που τα καταφέρνουν; Η σημαία προσφέρεται ως επιβράβευση στον μαθητή που την κρατάει για την προσπάθεια που έχει κάνει».Μάλιστα έβαλε στο κάδρο της αυστηρής κριτικής και τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, επικρίνοντάς τους πως δεν αντιδρούν για το θέμα της σημαίας και βάζουν την καρέκλα τους πάνω από το φιλότιμο.

Ο Μαδούρο και η Εξεταστική. Δεν άφησε ασχολίαστο ο αρχηγός της ΝΔ ούτε το θέμα της Βενεζουέλας, τις ταραχές και τις διώξεις που υφίστανται τις τελευταίες ημέρες οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Στηλίτευσε τους κυβερνώντες για τη φιλική τους σχέση με τον καθεστώς Μαδούρο. «Γιατί δεν καταδικάζετε, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, όλα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα αυτές τις ημέρες; Πραξικόπημα δεν λέγεται αυτό που κάνει ο Μαδούρο;» ήταν η ερώτησή του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση φοβάται να πάει κόντρα στον Μαδούρο λόγω των συνεννοήσεων που έχει κάνει μαζί του. «Ομως, βέβαια, ο κ. Μαδούρο, κύριε Ξανθέ και κύριε Πολάκη, είναι το ίδιο πρόσωπο με το οποίο θέλατε να κάνετε συνάντηση προκειμένου να σας υποστηρίξει στο σχέδιό σας να βγούμε από την ευρωζώνη» ανέφερε με νόημα. Και υπογράμμισε πως όλα θα αποκαλυφθούν στην Εξεταστική που θα συστήσουν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, «για να μας πείτε όλα όσα έγιναν το 2015 αλλά και το 2014 και το 2013». Πάντως για το θέμα αυτό ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών «να διευκρινίσει επιτέλους με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό ποια ακριβώς είναι η θέση της χώραςμας και αν είναι αυτή που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίζεται ως βασικός και επίμονος υποστηρικτής του καθεστώτος Μαδούρο».

Διχασμός και στην Υγεία. Οσον αφορά το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι εκφράζει ακόμη μία φορά την εμμονή της κυβέρνησης να διχάσει την κοινωνία φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα. «Το είδαμε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το βλέπουμε και σήμερα στην παρέμβαση που νομοθετείτε για την Πρωτοβάθμια Υγεία» είπε. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ότι αυτό που βαφτίζει ως μεταρρύθμιση είναι «η αλόγιστη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών μέσα από ένα σύστημα, το οποίο στην πραγματικότητα περιορίζει τις ελεύθερες επιλογές τους στην Πρωτοβάθμια Υγεία».

Σφοδρή ήταν η επίθεσή του και προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για την τροπολογία που αφορούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι στόχος του υπουργείου ήταν να νομιμοποιήσει δαπάνες που είχαν καταγγελθεί και ελέγχονται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. «Μάλιστα, είστε τόσο ερασιτέχνες που αποκαλυφθήκατε, διότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ούτε το «κόπι πάστε» δεν μπορέσατε να κάνετε καλά» ήταν το σκωπτικό σχόλιό του.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το φθινόπωρο η ΝΔ θα παρουσιάσει τη συνολική της πρόταση για τη δημόσια υγεία.