Για ευτελισμό της νομοθετικής διαδικασίας κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ΝΔ λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τη θερινή ανάπαυλα. Χθες, η νέα οργισμένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους «νόμους-σκούπα» και τις «αναρίθμητες τροπολογίες» που φέρνει τελευταία στιγμή προς ψήφιση ο κυβερνητικός συνασπισμός αφορούσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Στόχος του γαλάζιου στρατοπέδου είναι να καταδείξει στους πολίτες πως η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τα όρια και στον τομέα του νομοθετικού έργου. Ετσι, χθες, οι βουλευτές της ΝΔ πήραν τη σκυτάλη της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη –ο οποίος προχθές ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας «πως η νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Επίθεση στον Πολάκη. Και ζήτησαν να αποσυρθούν δύο τροπολογίες. Στη μια απ’ αυτές, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν, επιχειρείται η εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠNΟ, τις οποίες ελέγχει η Εισαγγελία Διαφθοράς. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και υποστήριξε πως προσπαθεί να δώσει άφεση αμαρτιών στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, νομιμοποιώντας όσες δαπάνες έχει κάνει για καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη μηχανισμού, ενώ εκκρεμεί δικαστική διαδικασία λόγω καταγγελίας εργαζομένων προς τον εισαγγελέα Εφετών Διαφθοράς.

Στην ίδια κατεύθυνση ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς αναρωτήθηκε: «Θα έρθουμε να ψηφίσουμε ενώ υπάρχει δικογραφία για μη σύννομες δαπάνες;». Και εκτοξεύοντας πυρά προν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας υπογράμμισε πως «είναι ζήτημα τιμής για το Κοινοβούλιο να αποσυρθεί η σχετική διάταξη».

Για τη δεύτερη τροπολογία η ΝΔ υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί, με όχημα την αγωνία του επικουρικού προσωπικού αλλά και των πολιτών, να περάσει ταυτόχρονα και φωτογραφική διάταξη – σκάνδαλο για μετάταξη δόκιμων υπαλλήλων είτε σε κενές οργανικές θέσεις είτε σε προσωποπαγείς.

Αυστηρή κριτική. Την ίδια ώρα, αυστηρή ήταν η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και για τον πυρήνα του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Εξαπολύοντας δε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας, σημείωσε πως η κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι απελπιστική και όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται. Εκανε λόγο για λανθασμένο τρόπο σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την κυβέρνηση που ως αποτέλεσμα θα έχει «στο τέλος της ημέρας οι δημόσιες δομές να μη λειτουργούν ή να υπολειτουργούν και οι πολίτες ασθενείς να «τρέχουν» πάλι στους ιδιώτες γιατρούς, χωρίς όμως την ασφαλιστική κάλυψη αυτή τη φορά».

Σε παρόμοιο επικριτικό ύφος ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης κατηγόρησε τη συμπολίτευση πως φέρνει το «νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που κοστίζει ακριβά, αλλά τελικά αξίζει λίγο» γιατί σχεδιάστηκε να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της και όχι τον ασθενή. Στη Χίο, συμπλήρωσε, «βιώσαμε την πραγματικότητα της υγείας. Πριν από λίγες ημέρες, κυριολεκτικά έπεσε στο κεφάλι ασθενών και προσωπικού τμήμα της οροφής του Νοσοκομείου Χίου και από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς». Καυτηρίασε μάλιστα ιδιαίτερα τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού που προβλέπεται με το νομοσχέδιο. «Αναγκάζετε πολίτες να έχουν τον οικογενειακό γιατρό που εσείς θα τους ορίζετε, δημιουργώντας προβλήματα ιδιαίτερα σε χρόνια πάσχοντες που έχουν αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης πολλών ετών με τους γιατρούς τους. Βάζετε νέα βάρη στο ήδη επιβαρημένο σύστημα και δεν αξιοποιείτε τους χιλιάδες ιδιώτες γιατρούς που υπάρχουν» ήταν το σχόλιό του.

Η ΔΗΣΥ. Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας υπήρξαν και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Κώστας Μπαργιώτας ανέφερε στην ομιλία του πως η κυβέρνηση θέλει να κάνει μια σκληρά κρατική δομή. «Τόσο κρατική που δεν θέλει καν τους δήμους ως παρόχους υπηρεσιών υγείας». Και συμπλήρωσε πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι δήμοι –οι οποίοι έχουν δημοτικά ιατρεία στελεχωμένα που παρέχουν υπηρεσίες, αλλά δεν μπορούν να πάρουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ –δεν έχουν θέση στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και μένουν απέξω. Υπερασπίστηκε δε το σύστημα υγείας που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ καθώς και τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ήταν βίαια αντίθετη στην ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ.