Αποχώρησε και η ΝΔ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Την Πέμπτη είχε αποχωρήσει το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατήγγειλε «σωρεία των τροπολογιών, κακή νομοθέτηση και ασέβεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία» και κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής τις δύο επιστολές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες απευθύνει έκκληση για τη διαφύλαξη του κύρους του κοινοβουλίου.

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εννέα άρθρα για την ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα είκοσι άρθρα που προστέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Είδαμε από χθες σωρεία τροπολογιών-σχεδόν ανά δέκα λεπτά κατατίθεντο τροπολογίες- που έχουν φθάσει περίπου τις 35 τροπολογίες μαζί με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Εμείς, ως ΝΔ έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές αυτό το γεγονός και ότι η κυβέρνηση προχωρά σε κακή νομοθέτηση. Θεωρούμε όμως ότι αποτελεί ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου, και απευθύνομαι και σε εσάς κύριε Πρόεδρε, ως εκπρόσωπο του προεδρείου που πρέπει συνολικά να διαφυλάξει το κύρος του κοινοβουλίου. Καταθέτω τις δύο επιστολές που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, μια από πέρυσι και μια φέτος, με τις οποίες στην ουσία απευθύνει έκκληση προς το προεδρείο της Βουλής, όλοι μαζί να διαφυλάξουμε το κύρος του κοινοβουλίου» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Και πρόσθεσε: «Εμείς ως ΝΔ αποχωρούμε και καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και δεν θα είμαστε σίγουρα παρόντες σε αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα. Ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού, ως ένδειξης διαφύλαξης της καλής νομοθέτησης της Βουλής, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση».

«Ως εκ της θέσεως μου δεν μου επιτρέπεται να κάνω τοποθέτηση, αλλά εκφράζω τη λύπη μου που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχωρούν από τη συνεδρίαση. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή» είπε ο προεδρεύων στη συνεδρίαση, Νικήτας Κακλαμάνης.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η σημερινή μέρα της διαδικασίας προβλέφθηκε για τη συζήτηση των τροπολογιών επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις».

Προφανές είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση γνώριζε την παραπάνω απόφαση. Εξ ίσου προφανές είναι ότι δυσφόρησε στην ανάγνωση των τροπολογιών και των ρυθμίσεων που δίνουν οικονομικές και κοινωνικές ανάσες στην κοινωνία.

Διαφωνούν με την άμεση επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις;Είναι αντίθετοι με την συμπερίληψη της Κω στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ ως το 2018;Δεν θέλουν την παραχώρηση του ακινήτου του νοσοκομείου Κάτω Πατησίων, το οποίο οδήγησαν σε κλείσιμο ώστε να λειτουργήσει δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή;».

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί την Παρασκευή άλλη υπουργική τροπολογία.

«Δεν είμαστε βιτσιόζοι να καθόμαστε εδώ και να φέρνουμε τροπολογίες. Ούτε μας αρέσει να νομοθετούμε με τροπολογίες. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να λύνουμε προβλήματα, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να μην πάμε παρά πίσω πράγματα που φέρνουν έσοδα, να μην κάνουμε πράγματα που θα πάνε τη χώρα πίσω» σχολίασε.

Η υφυπουργός είπε ότι οι περισσότερες τροπολογίες έχουν συζητηθεί στην προεργασία που έγινε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, και ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε και κάποιες από τις προτάσεις και παρατηρήσεις της Αντιπολίτευσης και υπήρξε σύμπνοια κατά τη συζήτηση των τροπολογιών.

«Κάποιοι δεν ήθελαν να πάρουν θέση ή τους χαλάσαμε το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο» είπε η υφυπουργός.

Ορυμαγδό τροπολογιών κατήγγειλε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.