«Για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναληφθεί.

«Σιγά-σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας» είπε ο κ. Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, συμπληρώνοντας ότι «μένει δουλειά, ο δρόμος είναι μακρύς αλλά είμαστε αισιόδοξοι».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε δικαιωμένος από το αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι τόσο το επιτόκιο, όσο η ποιότητα όσων επένδυσαν», γεγονός που, όπως είπε, «δείχνει ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

Τόνισε δε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Σε ό,τι αφορά την «υπενθύμιση» από πλευράς των εταίρων, ότι παραμένουν υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «business as usual», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές τις προτροπές «τις συνηθίσαμε και εμείς και οι επενδυτές».

Για την ποσοτική χαλάρωση ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι ένας στόχος που είναι μπροστά μας» και «η χθεσινή εξέλιξη τον φέρνει πιο κοντά».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η αντίστοιχη έξοδος στις αγορές από την κυβέρνηση Σαμαρά «δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα success story», καθώς και ότι τα θεμελιώδη μεγέθη ήταν πολύ διαφορετικά τότε και τώρα.

Για το χρέος ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι δεν τελείωσε η διαδικασία «αλλά έχουν μπει τα θεμέλια» και εκτίμησε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου ότι οι φόροι εμποδίζουν πλέον τις επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι οι δανειστές «που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ».

Ερωτηθείς για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε:

«Το πρώτο 6μηνο του 2015 ήταν ένα 6μηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης. Ήταν μια σημαντική μάχη που δεν αφορά πρόσωπα, ούτε καν εμένα που ήμουν επικεφαλής μιας κυβέρνησης. Για τον κ. Βαρουφάκη θέλω να πω κάτι και δεν θα ξαναμιλήσω: Θα του ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του».

Για το μέτωπο με τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης – δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς».

Καταλόγισε υποκρισία στις επικρίσεις της ΝΔ για τη θέση της κ. Θάνου, ως άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Πικραμμένος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πως ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

«Άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ελέγχονται από τον λαό».

«Κανείς δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» είπε ο πρωθυπουργός. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημείωσε: «Αλλο είναι η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων».