«Δεν προστατεύουμε κανέναν, ούτε τα παρόντα ούτε τα μελλοντικά στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ», δήλωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναφορικά με την διάταξη με την οποία το Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει τα δικαστικά έξοδα και τις αμοιβές δικηγόρου που κατέβαλλαν εφόσον αθωώθηκαν για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, υπήρχε και στο παρελθόν (2011) παρόμοια ρύθμιση για κάλυψη νομικών δαπανών σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης στην οποία όμως δεν υπήρχε πλαφόν, ενώ «τώρα υπάρχει».

Μάλιστα είπε ότι τα δικαστικά έξοδα που θα καταβληθούν εν προκειμένω στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αν. Γεωργίου, θα επιστραφούν εφ’ όσον καταδικαστεί αμετάκλητα (υπενθυμίζεται ότι η υπόθεσή του αναπέμφθηκε μετά από άσκηση αναίρεσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου της απόφασης απαλλαγής του).

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης η ρύθμιση ενισχύει την ανεξαρτησία των στελεχών της ανεξάρτητης αρχής να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να φοβούνται ότι κινδυνεύουν να βρεθούν μετά από χρόνια χρεωμένοι. Εν τω μεταξύ, την δυσφορία του εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος για την επίμαχη διάταξη επισημαίνοντας ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του. «Δεν λέω βέβαια ότι δεν την ψηφίζω», σημείωσε και ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις.