«Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας» λέει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα The Guardian η οποία τον χαρακτηρίζει ως τον μακροβιότερο έλληνα Πρωθυπουργό από την αρχή της κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι μπορεί να συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί». Κατά τον Α. Τσίπρα η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018 όταν μετά από 8 χρόνια θα βγει η χώρα από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει».

Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει πως «όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» και προσθέτει: «’Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη (…) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά».

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός κάνει ευθεία, ονομαστική αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο… Ίσως θα έρθει η ώρα που θα πούμε κάποιες αλήθειες… Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως ‘σχέδιο Β’ ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Ο Πρωθυπουργός μιλά όμως και για τη σχέση Βαρουφάκη –Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ο πρώην συνεργάτης του εκτιμούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει: «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; … σε έναν άλλο γαλαξία;», λέει και προσθέτει: «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της».

Σε ερώτηση δε, για το συμβιβασμό που έκανε, λέει: «Κρατάς την αναπνοή σου και το παίρνεις … Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος … επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο προκειμένου να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός». Ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ξανακερδίσουμε την (οικονομική) κυριαρχία μας».

Κλείνοντας όμως, ο Πρωθυπουργός λέει κάτι ακόμη: «Εάν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είμαστε ‘ψεύτες’, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι».

«Πυρά»από τη ΝΔ

Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό, με αφορμή τις δηλώσεις του στον Guardian,εξαπέλυσε η ΝΔ.

«Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε τα λάθη, τα ψέματα, την άγνοια και την ανικανότητά του να διαλέγει συνεργάτες» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ελπίζουμε να μη χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να παραδεχτεί και την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα. Οχι μόνο στην οικονομία, με τη ζημιά άνω των 100 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου, τα δύο πρόσθετα Μνημόνια, τη λιτότητα στην οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά ακόμα χρόνια, τους αυξημένους φόρους και τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά των πολιτών. Αλλά και στην ποιότητα της πολιτικής μας ζωής, με τον διχαστικό λόγο του και τη συστηματική υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών. Αλλά και να μην το παραδεχτεί ο κ. Τσίπρας, μικρή σημασία έχει. Το ξέρουν οι πολίτες» καταλήγει η ΝΔ.

ΚΚΕ: Δηλώσεις μετανοίας του κ. Τσίπρα

«Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα καθαρόαιμο αστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν εξηγείται ούτε με τις δηλώσεις μετανοίας του κ. Τσίπρα, ούτε με ψυχογραφήματα, ούτε με «πολιτικά θρίλερ» τύπου Βαρουφάκη»αναφέρει το ΚΚΕ.

Οπως υποστηρίζει, «ήταν η προδιαγεγραμμένη κατάληξη ενός κόμματος, που ανέλαβε τη διαχείριση του αντιλαϊκού καπιταλιστικού δρόμου και την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και την οποία το ΚΚΕ είχε από την πρώτη στιγμή προβλέψει,αν και ο κατήφορος δεν έχει τέλος για τέτοια πολιτικά μορφώματα» επισημαίνει στο σχόλιό του το ΚΚΕ.