Η ΝΔ επιλέγει να κλιμακώσει κι άλλο την επίθεσή της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μία ημέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, βάζοντας στο στόχαστρό της όχι μόνο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αλλά σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταδειχθεί πως οι κυβερνώντες αποτυγχάνουν παντού. Γι’ αυτό χθες το γαλάζιο στρατόπεδο, με αφορμή το 10σέλιδο non paper με το κυβερνητικό νομοθετικό έργο, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση πως «βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου» και ότι είναι πλήρως αποκομμένη από την κοινωνία.

Η αντίδραση της Πειραιώς αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του non paper από το Μαξίμου είναι ενδεικτική της σκληρής γραμμής που θέλει να διατηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η ΝΔ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση επικρίνοντάς την πως βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου, χωρίς την παραμικρή επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία», αλλά ότι «έχει το θράσος να «διαφημίζει» με δεκασέλιδο non paper το νομοθετικό της έργο».Στη συνέχεια δε η ΝΔ παρουσίασε μια σειρά στοιχείων που δείχνουν –όπως υποστηρίζει –πως το δήθεν σημαντικό έργο της κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτο.

ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως στο υπουργείο Εσωτερικών και στους ΟΤΑ προετοιμάζονται «με ιδιαίτερο ζήλο» ρουσφέτια. Ασκεί αυστηρή κριτική στο υπουργείο Υποδομών για την κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Επικρίνει το υπουργείο Παιδείας για την «άκρατη κομματικοποίηση και υποβάθμιση των πανεπιστημίων» και στηλιτεύει τις πολιτικές του υπουργείου Υγείας που έχουν συνέπεια την κατάρρευση «του συστήματος υγείας». Γαλάζια πυρά εκτοξεύτηκαν μάλιστα χθες και για άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της ΝΔ για τις παρεμβάσεις του σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας επιτέθηκε χθες εκ νέου στον υπουργό σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση και διάτου πλέον επίσημου εκπροσώπου της, του υπουργού Δικαιοσύνης ή του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει ευθέως και α λα καρτ σε όποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν της είναι αρεστές». Ευθείες ήταν οι βολές των γαλάζιων στελεχών και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα με αφορμή τα συνεχή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. «Σύννεφο ανασφάλειας έχει απλωθεί πάνω από την πρωτεύουσα. Η κατάσταση γίνεται μη βιώσιμη. Υπόλογος ο κ. Τόσκας. Θα αναλάβει τις ευθύνες του;» ήταν το επικριτικό σχόλιο (Σκάι) του Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας στην ίδια κατεύθυνση τόνισε πως η ΝΔ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον υπουργό.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Την ίδια ώρα, στο κάδρο της γαλάζιας κριτικής βρέθηκε χθες και το θέμα της οικονομίας και ειδικότερα το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές. Η ΝΔ, απαντώντας σε δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «η έξοδος στις αγορές δεν προαναγγέλλεται», κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και ασχετοσύνη. «Για όλες τις σοβαρές κυβερνήσεις στον κόσμο είναι αυτονόητη η προετοιμασία των αγορών και η προαναγγελία για το χρονοδιάγραμμα που θα προσφύγουν σε αυτές για δανεισμό» σχολίασε η Πειραιώς.

Προτεραιότητα στην οικονομία και στο διαφορετικό μείγμα πολιτικής που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση έδωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές και συναντήσεις που είχε στην περιοδεία του στη Λακωνία. Μιλώντας σε τοπικούς φορείς στο Γύθειο προχθές το βράδυ, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη «λελογισμένης και στοχευμένης μείωσης των κρατικών δαπανών». Επανέλαβε δε τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας προκειμένου να ανασάνουν η οικονομία και η κοινωνία. Οπως εξήγησε, η μείωση των φόρων«θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις θέσεις απασχόλησης».