Και στο βάθος… ανασχηματισμός. Ηταν μια συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου που προδιαγράφει όλο τον επόμενο πολιτικό κύκλο και το νέο αφήγημα της κυβέρνησης. Κι αυτό τα έχει όλα. Ανάπτυξη ως αφήγημα από τη μία. Και εσωτερική σύγκρουση και ανακατατάξεις από την άλλη. Το πρώτο σκέλος, της ανάπτυξης, με μια πρώτη ανάγνωση εκφράστηκε με το πιο μακροσκελές κυβερνητικό non paper που μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί (3.168 λέξεις!) και που κωδικοποιεί με σαφήνεια και μέχρι κεραίας όλα τα νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί. Αλλά και όσα ακριβώς δρομολογούνται. Εδώ ήταν ανάγλυφη μια λογική επιστροφής στο κοινωνικό κράτος και προστασίας του κόσμου της εργασίας –όπως με το νομοσχέδιο για την αδήλωτη απασχόληση που έρχεται.
«Τέλειωσαν τα δύσκολα, τώρα αρχίζουν τα… δυσκολότερα» θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η όλη στρατηγική όπως την περιγράφουν και οι πηγές μας. Σύμφωνα με αυτήν, τα μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι πίσω, τα προαπαιτούμενα έκλεισαν και τώρα το νέο αφήγημα θέλει ανάπτυξη και μάλιστα ταχύτατα. Οχι τυχαία, εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου διένειμε χθες σε κάθε υπουργό τους φακέλους του πολυσέλιδου αναπτυξιακού του σχεδίου που έχει τον τίτλο «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021».

Εναν αναλυτικό και επεξεργασμένο οδικό χάρτη της επόμενη μέρας για την κυβέρνηση που μοιάζει να πετά την μπάλα μπροστά. Και μάλιστα σε ένα πολιτικό τοπίο όπου μοιάζει να κυριαρχεί η εμπλοκή του Πάνου Καμένου στην υπόθεση του «Noor 1». Και τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως οι κυβερνώντες χειραγωγούν την Δικαιοσύνη.

ΑΡΩΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η εικόνα μιας κυβέρνησης – πυραύλου και επίσπευσης κυβερνητικού – αναπτυξιακού έργου που επιχείρησε να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είχε και έντονο άρωμα ανασχηματισμού που οριοθετείται προφανώς μετά τη ΔΕΘ.

Ενα άρωμα όλων των επικείμενων μετακινήσεων που θα έχουμε και που αντανακλούν και την επάρκεια του κάθε χαρτοφυλακίου μέχρι σήμερα. Η αίσθηση εξάλλου της αξιολόγησης του καθενός ήταν διάχυτη. Στο ζουμί όμως: στο κέντρο μπήκε η υπόγεια σύγκρουση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης: του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με πρόφαση τα νομοσχέδια για την ψηφιακή πολιτική για τη συγκρότηση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκουν προσκόμματα από την οδό Νίκης και τον δεύτερο. Σε ενδεχόμενη μετακίνηση Παππά σε παραγωγικό υπουργείο, η συγκατοίκηση με τον Τσακαλώτο, λένε πηγές, θα είναι δύσκολη και άρα στην οδό Νίκης δεν υπάρχει περίπτωση να τους δούμε μαζί. Βεβαίως, αν δεν ολοκληρωθεί η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες ο Νίκος Παππάς δεν μετακινείται, αλλά ένα πρελούδιο των μετακινήσεων υπήρξε χθες.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά χτύπησε το καμπανάκι για ορισμένους υπουργούς να επισπεύσουν το έργο τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δυσφορία για την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε περισσότερα και πιο προσεκτικούς χειρισμούς σε μια σειρά ζητημάτων. Τελευταίο παράδειγμα, η απόπειρα εκ μέρους της Κονιόρδου της άρσης της προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, άρθρο 24. Κάτι που τελικά δεν προχώρησε έπειτα και από εσωκομματικά πυρά που εξαπέλυσε εντός Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Αντίθετα, θετικό κλίμα υπάρχει για την υπουργό Εργασίας Eφη Αχτσιόγλου (κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στην οδό Σταδίου) αλλά και για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Επίσης θετικό είναι το κλίμα για τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό.

ΤΟ… ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Το τρίξιμο των δοντιών σε στελέχη της κυβέρνησης σύμφωνα με μια ανάγνωση αποτυπώνει από την άλλη ένα θετικό κλίμα αποφασιστικότητας για τον χρόνο που απομένει. «Πάμε να φτιάξουμε ατζέντα» είναι μια φράση των κυβερνώντων, ενώ και το γεγονός πως το μακροσκελές non paper εκδόθηκε τόσο γρήγορα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε, σύμφωνα με πηγές, έναν χαρακτήρα προαπόφασης και συνεκτικότητας παρά τους επιμέρους τριγμούς.

«Παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, τη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την κοινωνική πλειοψηφία, υλοποιεί το πρόγραμμά της, ικανοποιεί δίκαια κοινωνικά αιτήματα. Εξισορροπεί αποφασιστικά, για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια Μνημονίων, τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάγκη η κοινωνία όχι μόνο να μείνει όρθια, αλλά να αισθανθεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης, στο φως της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Μια νέα μέρα για την οικονομία, δεν μπορεί να βρει την κοινωνία παρατημένη εκεί όπου οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού είχαν αποφασίσει να την εγκαταλείψουν: στο περιθώριο», ανέφερε χθες το non paper και εδώ είναι το κλειδί των επόμενων ημερών.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ… Η επικείμενη έξοδος στις αγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου μπορεί να καθυστερεί –αν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή είναι μια σωστή τακτική, αφού αναζητείται το κατάλληλο περιβάλλον –ενώ από χθες αρχίζει η πορεία προς τη ΔΕΘ όπου και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πάρει χώρο και να δράσει πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Σε αυτόν τον τόνο κρατήθηκε το κλίμα πολεμικό και χθες με την Αξιωματική Αντιπολίτευση: «Η ΝΔ θα έπρεπε να γνωρίζει πως και τις δύο φορές που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκδώσει ομόλογο, δεν το είχε προαναγγείλει. Προφανώς λοιπόν ήταν μια ανίκανη και άσχετη κυβέρνηση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Οσον αφορά την ουσία των όσων είπα, όπως φαίνεται στη ΝΔ αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων και αναγνωστικά προβλήματα: «Το δεν προαναγγέλλονται οι έξοδοι στις αγορές δεν είναι κανόνας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προαναγγέλλονται, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν προαναγγέλλονται»». Η χθεσινή δε απογευματινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που θα γίνει την Παρασκευή και βέβαια είχε άξονα τα ζητήματα της Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.