Για θράσος και θριαμβολογία πάνω στα ψέματα και τα συντρίμμια κατηγόρησε χθες η ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες του στο υπουργείο Εργασίας. Η άμεση αντίδραση της Πειραιώς κατά της κυβέρνησης –με μία σκληρή και ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση –φανερώνει ότι το γαλάζιο στρατόπεδο είναι αποφασισμένο να διατηρήσει τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, όχι μόνο για τα θέματα Καμμένου και Βαρουφάκη, αλλά για κάθε πεδίο της καθημερινότητας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδοκίμασε την επίσκεψη Τσίπρα και τις εξαγγελίες του για την απασχόληση, παρουσιάζοντας μία σειρά από στοιχεία που δείχνουν –όπως υποστηρίζει –ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήττει συστηματικά τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.

«Θέλει μεγάλο θράσος να εμφανίζεται σήμερα ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και να θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα, τα συντρίμμια και τις πρωτοφανείς πληγές που άνοιξε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, με θύματα τους ανέργους, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους» ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο του αρμόδιου τομεάρχη εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννη Βρούτση στην επίθεση που εξαπολύει στον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ο γαλάζιος βουλευτής παραθέτει τις δέκα «επιτυχίες» –όπως λέει ειρωνικά –του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία τρία χρόνια. Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η μείωση των μισθών για όλους τους εργαζομένους ήταν δραματική μέσα από εξοντωτικούς άμεσους και έμμεσους φόρους και εισφορές. Σημειώνει δε ότι για πρώτη φορά η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας είναι απόλυτη έναντι της πλήρους απασχόλησης. Ως μία ακόμη αρνητική επίδοση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταγράφει και την πρωτοφανή φυγή των νέων στο εξωτερικό. «Η τάση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τριπλασιάστηκε».

Την ίδια ώρα, σφοδρή ήταν η επίθεση της ΝΔ στη συγκυβέρνηση και για το θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Ο τομεάρχης εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών «για ρουσφέτια» και για «πελατειακές εξυπηρετήσεις στην πλάτη των φορολογούμενων πολιτών». Οπως εξηγεί, η κυβέρνηση «νομοθετεί αχρείαστες προσλήψεις και πρόσθετες δαπάνες του ευρύτερου Δημοσίου», ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες νομοθέτησε τη φορολόγηση ανθρώπων με 600 ευρώ τον μήνα και την περικοπή συντάξεων.

Το πεδίο της οικονομίας, πάντως, θα παραμείνει ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει αρκετές αναφορές στις αποτυχίες της κυβέρνησης κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί από σήμερα στη Λακωνία. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συναντήσεις με επαγγελματίες αλλά και συσκέψεις με φορείς και αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής –με έμφαση στη χαμηλή φορολογία και τις επενδύσεις –που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο νέος γύρος της μόνιμης σκληρής κριτικής της ΝΔ προς την κυβέρνηση αναμένεται να κορυφωθεί –τουλάχιστον για αυτή την εβδομάδα –την Παρασκευή. Η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει πώς και πώς αυτή την ημέρα κατά την οποία συζητείται η πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατά του Πάνου Καμμένου. Είναι δε προετοιμασμένη ώστε να παρουσιάσει όλη την επιχειρηματολογία της για την αντιθεσμική συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Βολές από τα κόμματα

Στο μεταξύ, με ομαδικά πυρά υποδέχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας. Τα κόμματα κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για θεατρινισμούς, μεγαλοστομίες και πανηγυρισμούς για προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. «Για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες των θεατρινισμών του Πρωθυπουργούσε απόγνωση» σημειώνει στο επικριτικό σχόλιό της η αρμόδια βουλευτής της Δημοκρατικής ΣυμπαράταξηςΕύη Χριστοφιλοπούλου. Οπως συμπληρώνει, την ίδια στιγμή που –σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα –το 75% των νέων αποφασίζει ή σκέφτεται να φύγει από τη χώρα για να βρει δουλειά και μόνο το 15% ελπίζει, ο Αλέξης Τσίπρας «πανηγυρίζει για την πορεία της ανεργίας και εξαγγέλλει ως δήθεν νέα, προγράμματα τα οποία για πολλά χρόνια υλοποιούνται».

Δριμεία ήταν η επίθεση στον Πρωθυπουργό και από το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, το οποίο επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας «πανηγυρίζει για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, η οποία αυξάνεται εξαιτίας της πολιτικής του». Και προσθέτει ότι ο Πρωθυπουργός «επανέλαβε τα γνωστά ξεφτισμένα επιχειρήματα για τα πλεονάσματα στην ασφάλιση, που είναι το αποτέλεσμα των περικοπών και των αυξημένων εισφορών». Σε παρόμοιο επικριτικό ύφος Το Ποτάμι σχολιάζει ότι στο πεδίο της απασχόλησης «δεν συντρέχει λόγος για πανηγυρισμούς, δυστυχώς». Κατηγορεί δε την κυβέρνηση πως οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι θέσεις αμυντικές, προσωρινές και αβέβαιες –δουλειές που ταιριάζουν στο σκοτάδι της ύφεσης. Πυρά στην κυβέρνηση εκτοξεύει και το γραφείο Τύπου της Ενωσης Κεντρώων, σημειώνοντας πως «οι απολογίες του ΣΥΡΙΖΑ περί πτώσης της ανεργίας και περί βελτίωσης του οικονομικού κλίματος βασίζονται σε δημιουργική λογιστική που υπακούει στο δόγμα «να ευημερούν οι αριθμοί και να πεινάει ο λαός»».