Το μαύρο άσπρο έκανε χθες ο Πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική. Και «είδε» αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες μειώσεις έως και 18,9% την τελευταία διετία. Και πανηγύρισε για τη μικρή μείωση της ανεργίας που καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ωστόσο οφείλεται κυρίως σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης και άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας που αντικαθιστούν τις δουλειές με πλήρες ωράριο. Και δεν βρήκε να πει κουβέντα για τις περικοπές και τα χαράτσια σε συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις δηλώσει του στο υπουργείο Εργασίας επιχειρούσε να συνθέσει μια εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, τα στοιχεία της έρευνας της MRB και της διαΝΕΟσις ήρθαν πεισματικά να αναδείξουν την πραγματική εικόνα. Ο ένας στους δύο νέους στη χώρα μας ζει από το χαρτζιλίκι των γονιών του και με λιγότερα από 250 ευρώ τον μήνα, ενώ οι τρεις στους τέσσερις σκέφτονται να αναζητήσουν δουλειά σε άλλη χώρα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την έρευνα, το 48% των νέων Ελλήνων (18-35) δηλώνει σήμερα ως βασική πηγή του εισοδήματός του την «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς», ενώ μόνο το 15% αυτών θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.

ΡΕΚΟΡ! Ο Τσίπρας στις δηλώσεις του στο υπουργείο Εργασίας μίλησε και για ρεκόρ 16ετίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο γεγονός ότι οι περισσότερες νέες θέσεις (περίπου οι μισές) αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης με αποδοχές – ψίχουλα, την ώρα που παράλληλα οργιάζει η μαύρη, αδήλωτη εργασία και χιλιάδες εργαζόμενοι είναι «εγκλωβισμένοι» αφού παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.
Οπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», φτηνές και ευέλικτες είναι οι νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα. Η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» όταν το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, η μακροχρόνια ανεργία ξεπερνά το 70% του συνόλου της ανεργίας, η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σεζούγκλα, η ποιότητα των θέσεων εργασίας υποβαθμίζεται, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές μερικής απασχόλησης αυξάνονται, η αδήλωτη εργασία αφαιρεί πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα.

Την ίδια ώρα η αγορά εργασίας φαντάζει με «εφιάλτη» γεμάτο φτωχούς εργαζομένους, που υποκύπτουν σε μισθούς κάτω από τοόριο της φτώχειαςκαι αποδέχονται δουλειές του… ποδαριού για ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα15 ευρώ!Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας αγγίζει το 30%. Για τον λόγο αυτόν προσθέτει στους ανέργους τούς αποθαρρυμένους ανέργους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και τη μη ηθελημένη μερική απασχόληση. Την ίδια ώρα οι εννιά στους δέκα ανέργουςβρίσκονται στο περιθώριοκαι δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα υπήρξε αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 9,34%. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ (βασισμένα στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις) τον διαψεύδουν αφού καταγράφουν για τη διετία 2015-2017 περικοπές μισθών ώς 18,9%, διπλασιασμό των εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μείωση των πραγματικών «ασφαλίσιμων» ημερών εργασίας.

Ετσι στα τέλη του 2014 (Δεκέμβριος) και λίγο πριν έρθουν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο μέσος μισθός για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση ΙΚΑ έφτανε στα 1.363 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός για τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης ήταν τότε στα 470 ευρώ. Ο δε μέσος γενικός μισθός για το σύνολο των εργαζομένων ήταν 1.154 ευρώ. Πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης (μηνός Οκτωβρίου 2016) που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τις περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ, έχει μειωθεί στα 1.167 ευρώ, ενώ η αμοιβή μερικής απασχόλησης έπεσε στα 388 ευρώ. Ο δε μέσος όρος του μισθού στο σύνολο των δύο και πλέον εκατομμυρίων με ασφάλιση ΙΚΑ υποχώρησε στα 936 ευρώ.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. Στο μεταξύ, σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Απαραίτητη προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ωφεληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εμφανίζονται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενοι.
Ειδικότερα:
* Το πρόγραμμα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς καταρχήν για διάστημα δώδεκα μηνών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ τον μήνα.
* Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει καταρχήν 40.000 εργαζομένους που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως δύο εργοδότες.
* Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζομένους με δελτία παροχής υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.
* Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.