Ρυθμίσεις κατά των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας προαναγγέλλει ο Ε. Αχτσιόγλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2017 16:34 |
Ρυθμίσεις κατά των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας προαναγγέλλει ο Ε. Αχτσιόγλου
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Συνολικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης εργασίας και της απλήρωτης εργασίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο.

Όπως είπε, σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ένα σύνολο ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, «ένα πλαίσιο που θα θέτει κανόνες και στις αγροτικές εργασίες, βάζοντας, έτσι, ένα οριστικό τέλος στις "Μανωλάδες"».

Πρόσθεσε πως «στη βάση αυτών των θεσμικών παρεμβάσεων, ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στον βασικό θεσμικό μηχανισμό για την παρέμβαση στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων».

Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, η κ. Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι ιδρύεται πανελλαδικό δίκτυο για την κοινωνική προστασία, ενώ ο ΟΓΑ μετεξελίσσεται στον νέο προνοιακό οργανισμό για τη διαχείριση και απονομή των βασικών κοινωνικών επιδομάτων. «Πρόκειται για μία τεράστια αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που καταργεί τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος και δίνει στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα την αξιοπρέπεια που τους αντιστοιχεί στην επαφή τους με το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας έναν απολογισμό των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο Εργασίας, η υπουργός μίλησε για παθογένειες που αντιμάχεται η κυβέρνηση τα τελευταία δυόμισι χρόνια «και που διαχρονικά επέλεγαν να μην αντιμετωπίσουν οι προηγούμενες πολιτικές δυνάμεις, που οδήγησαν και το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στα πρόθυρα της κατάρρευσής του, ένα σύστημα που έχουμε δεσμευτεί να το στήσουμε ξανά στα πόδια του, κάνοντας μία πραγματικά τιτάνια προσπάθεια».

«Μία προσπάθεια που, αντί να υποστηρίζεται, καθώς αφορά τον βασικό πυλώνα της δημόσιας κοινωνικής προστασίας, βάλλεται διαρκώς στο πλαίσιο μίας διαρκούς τάσης δημιουργίας απολύτως στρεβλών εντυπώσεων για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, το ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηριζόταν διαχρονικά από πολυνομία, πελατειακές ρυθμίσεις, διαφοροποιήσεις και ανισότητες, σημειώνοντας: «Η παντελής έλλειψη πληροφοριακών και μηχανογραφικών συστημάτων και οργανωμένου μητρώου για τους ασφαλισμένους είχε οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, με αποτέλεσμα τον Γενάρη του 2015 να υπάρχουν σωρευμένες 160.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ευρείας κακοδιαχείρισης, όπως στο ΤΣΑΥ, όπου το 2014 απωλέσθηκαν τα αρχεία των ασφαλισμένων. Βάλαμε κανόνες στο σύστημα, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος και σήμερα δουλεύουμε για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία. Και διανοίγεται πράγματι μία θετική προοπτική. Η μείωση της ανεργίας και ο τερματισμός της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων συγκροτούν τον χαμένο κρίκο της σύνδεσης ανάμεσα στη εργασία και την κοινωνική ασφάλιση».

2
πολιτης
17/07/2017 19:05
Οι Αλβανοί (κυρίως) αλλά και οι κάθε είδους μετανάστες πάνε χρόνια τώρα που έχουν αποκτήσει τα δικά τους αφεντικά, εργοδότες και εργολάβους. Τα "αφεντικά" αυτά λόγω των διάφορων bonus που "διαχρονικά" τους παρέχονται από το "σοφό" Ελληνικό κράτος και ειδικότερα μετά από τα capital controls, είναι επίσης γνωστό ότι με το "ζεστό" χρήμα που μπορεί να διαθέτουν, έγιναν ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΙ και με τις "προσφορές" τους πλέον "σαρώνουν" την αγορά ..... Αυτούς τους "παραβάτες" εννοεί η Υπουργάρα μας ότι θέλει να τιθασεύσει ; ή για να το γράψω καλλίτερα χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβουν κάποιοι που το παίζουν αρμόδιοι ότι με τις ΟΠΟΙΕΣ παρεμβάσεις τους και σε συνδυασμό με το συρφετό των "μέτρων" που ισχύουν σήμερα, ΜΟΝΟ τους κάθε είδους Βαλκάνιους ή τα διάφορα άλλων εθνικοτήτων συναπαντήματα, μπορούν να ωφελήσουν ;
Λείπει ένας Άρης Βελουχιώτης, χορεύουν ανενόχλητα τα ναζιστοειδή με το ψευτο"προοδευτικό" προσωπείο. Νομίζω;;;
17/07/2017 18:17
Άνθρωποι ψάχνουν εις τα σκουπίδια και το εγωκεντρικό ψωνισμένο Εφάκι κοιτάζει πώς θα μας το παίξει μπεμπέκα. Ανθίζεσαι λεπόν, κύριε Ελεγκτά, διατί οι "κακοί" ιταλοί παρτιζάνοι εν έτει 1945 κυριολεκτικά πολτοποίησαν με κλωτσίτσες το προσωπάκι του Μουσσολινάκου;