Αμπέχονο παραλλαγής και ανάρμοστη γραβάτα

Η αναγκαστική συγκατοίκηση του Τσίπρα με τον Καμμένο στο Μαξίμου εξελίσσεται σε ολέθρια σχέση, με τις πρώτες εξάρσεις να καταγράφονται στα βουλευτικά έδρανα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2017 08:00 |
Αμπέχονο παραλλαγής και ανάρμοστη γραβάτα
Πάνος Καμμένος - Αλέξης Τσίπρας. Τα προβλήματα στη συμβίωσή τους στην εξουσία δεν κρύβονται πια κάτω από το τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πάνος Καμμένος δεν έγινε ποτέ ούτε πρόκειται να γίνει «σύντροφος» για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - κι ας τους αποκάλεσε έτσι στο τελευταίο συνέδριο. Αντιθέτως, οι αποκαλύψεις για την ανάμειξή του στην υπόθεση του «Noor 1» τον έχουν μετατρέψει σε βαρίδι για την κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και ενώ ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα προϋπέθετε πολιτική νηνεμία και «καθαρό» πολιτικό πεδίο για τη μεγάλη αντεπίθεση που επιδιώκει, ώστε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο από μία εκκωφαντική ήττα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Μοιραία λοιπόν η σχέση Τσίπρα - Καμμένου εξελίσσεται σε ολέθρια. Αυτό όμως προκύπτει και από τα εσωτερικά ζητήματα που ταλανίζουν τους ΑΝΕΛ, μολονότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα τους αποδείχθηκε «βράχος» στις κρίσιμες ψηφοφορίες των τελευταίων δυόμισι ετών. Ακόμη και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, άλλωστε, θέμα συζήτησης ήταν οι υποψήφιοι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ των ΑΝΕΛ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κλίμα είναι ρόδινο στους κόλπους του συγκυβερνώντος κόμματος. Ευθύνη γι' αυτό, μάλιστα, φαίνεται πως έχει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, εξαιτίας ενός περίεργου rotation που χρησιμοποιεί για τα στελέχη του.
  
Ο ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΟΣ. Πρόσφατο και άκρως κατατοπιστικό παράδειγμα; Η προώθηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κατείχε, άλλωστε, το ρεκόρ του πιο βραχύβιου υπουργού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς έμεινε στη θέση του υφυπουργού Μεταφορών μόλις για λίγες ώρες τον Σεπτέμβριο του 2015. Αιτία οι ρατσιστικές θέσεις που εξέφρασε επανειλημμένα μέσω των social media - για τις οποίες υποχρεώθηκε κατόπιν εορτής να ζητήσει συγγνώμη.

Κάπως έτσι, η υποψηφιότητά του για αντιπρόεδρος της Βουλής προκάλεσε την οργή 29 συναδέλφων του από τον ΣΥΡΙΖΑ που είτε απείχαν από την ψηφοφορία είτε δήλωσαν «παρών». Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να περάσει στα «ψιλά» το γεγονός ότι ο ανελίτης Θανάσης Παπαχριστόπουλος επίσης απείχε από την ψηφοφορία. Εξέφρασε, άραγε, τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ; «Προφανώς», απαντούν οι γνωρίζοντες, διότι ο ίδιος θα ήθελε να αναβαθμιστεί από γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε αντιπρόεδρο της Βουλής.
Στην πραγματικότητα όμως ο Πάνος Καμμένος ήταν όμηρος του... συνεπώνυμού του βουλευτή. Διότι ο Δημήτρης Καμμένος είχε εκφράσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα τάσεις αυτονόμησης και «ανταρσίας» απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να του προσφέρει τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής για να τον «καλμάρει». Αφήνοντας, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση τον Θανάση Παπαχριστόπουλο ως δυσαρεστημένο...

Ανάλογη είναι η περίπτωση του Κώστα Κατσίκη, ο οποίος αποτελεί επίσης «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας ομοφοβικών και άλλων προκλητικών θέσεων που έχει εκφράσει εντός του Κοινοβουλίου. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε πρόσφατα χωρίς περιστροφές πως θα πρέπει να διερευνηθούν οι επικοινωνίες Καμμένου - Γιαννουσάκη, προκαλώντας εκνευρισμό στην ηγεσία των ΑΝΕΛ, παρά την εκ των υστέρων προσπάθειά του να ανασκευάσει και να κατηγορήσει τους δημοσιογράφους για παρερμηνεία των λεγομένων του.

Στους κόλπους των ΑΝΕΛ, εξάλλου, δεν αποτελεί μυστικό ότι δεν τρέφουν δα και ιδιαίτερη συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του - πόσω μάλλον για υπουργούς του. Συγκολλητικό στοιχείο βεβαίως αποτελεί η εξουσία, αλλά τοποθετήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, όπως π.χ. ο Νίκος Φίλης σχετικά με την εναλλακτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά, είναι λογικό να προκαλούν αναστάτωση. Με απλά λόγια, εάν ήταν στο χέρι των ΑΝΕΛ να επιλέξουν κυβερνητικό σύμμαχο, ουδέποτε θα επέλεγαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα συμβιβάστηκαν...
  
ΑΝΑΓΚΑ... Την άποψη περί «αναγκαστικής συμβίωσης» μοιράζονται πάντως και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πάνο Καμμένο να έχει επανειλημμένως ενοχλήσει σφόδρα με πράξεις ή παραλείψεις του. Τα παραδείγματα πολλά: η «αγάπη» του για τα στρατιωτικά ελικόπτερα που πιλοτάρει, οι αγωγές και μηνύσεις του κατά δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων ή πολιτικών του αντιπάλων, οι ακραίες θέσεις του και οι «κορόνες» στα εθνικά θέματα ή ακόμη και οι απόψεις του για την... κομμουνιστική Αριστερά και την τρομοκρατία. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται επικοινωνιακά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την... πρόστυχη γραβάτα τη νύχτα που έκλεισε η αξιολόγηση στο Eurogroup και την οποία ο υπουργός Αμυνας «φόρτωσε» στο παιδί του.

Οπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η ανησυχία αυτή για τον χαρακτήρα και το μέλλον της συνεργασίας των δύο πλευρών εντείνουν οι αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη για το «Noor 1». Η άποψη που συζητείται, δηλαδή, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι πως ο υπουργός Αμυνας θα πρέπει να προσέλθει στις εισαγγελικές Αρχές και να καταθέσει όλα τα στοιχεία για την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως οι βουλευτές πιστεύουν απαραίτητα ότι είναι ένοχος. Το αντίθετο μάλιστα, αφού συντάσσονται με τη γραμμή του Μαξίμου που θέλει την απόλυτη κάλυψή του, αλλά υπερασπίζονται τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αντιστοίχως, αρνητική είναι η απάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, όπως προτείνει η ΝΔ. Ακόμη και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να προχωρήσει η Εξεταστική, διευκρινίζει πως δεν θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης ή εμπόδιο για τη Δικαιοσύνη - με αποτέλεσμα πρακτικά να απορρίπτει την προοπτική εξέτασης της υπόθεσης από τη Βουλή.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ. Τούτο όμως δεν θα πρέπει να αποκλείσει, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το ενδεχόμενο απουσίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη (φανερή ονομαστική) ψηφοφορία της ερχόμενης Παρασκευής, ως έκφραση δυσφορίας απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο. Οπως ακριβώς έγινε, δηλαδή, με την υπόθεση του Δημήτρη Καμμένου.

Η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται ούτως ή άλλως να οξύνει την αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τον Πάνο Καμμένο να βρίσκεται «γυμνός» εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών. Η στρατηγική της πόλωσης αποτελεί επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, καθώς επιδιώκει να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση, βάζοντας στο ίδιο «τσουβάλι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την «πόρτα» από τη Φώφη Γεννηματά στο κάλεσμά του προς την Κεντροαριστερά. Μέσα από αυτό το διμέτωπο, ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αναδείξει τα - κατά τον ίδιο - πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένας στους δύο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είτε τον εγκαταλείπει είτε το σκέπτεται - ακόμη και αν δεν κατευθύνεται απαραίτητα σε άλλο κόμμα, αλλά επιλέγει την αποχή.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, εξάλλου, μέσα από τη «μεγάλη» εικόνα της επικείμενης εξόδου στις αγορές και το success story που επιχειρεί να στήσει στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προτίθεται να «κατέβει» στην κοινωνία. Στόχος του, να επανακτήσει τη σχέση που έχει χαθεί και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ και του προφίλ του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Με τη λογική αυτή «ανηφόρισε» στην Κοζάνη για το πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, ενώ ετοιμάζεται για νέες εξορμήσεις στα υπουργεία. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, μάλιστα, θα επισκεφθεί το Εργασίας, προκειμένου να εξαγγείλει προγράμματα για κατάρτιση ανέργων και το συνολικό πλάνο της κυβέρνησης για δραστική μείωση της ανεργίας ακόμη έως το 2021.

Αντίστοιχα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίοι υπουργοί «ξεχύνονται» στην επαρχία και ήδη επιχειρούν επικοινωνιακή αντεπίθεση μέσα από τον Τύπο της περιφέρειας. Ενδεικτικό είναι, για παράδειγμα, του άρθρο του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», στο οποίο αναφέρεται στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
9
Πάνος/ Αννόβερο
15/07/2017 15:21
Οι έλληνες επέλεξαν ότι χειρότερο υπήρχε στην πολιτική. Ας μη κλαίγονται τώρα, να τα υποστούνε και την άλλη φορά να στηρίξουν Παπανδρέου για να γίνουμε επιτέλους κράτος.
ΒοΛή
15/07/2017 17:50
Η αλήθεια να λέγεται, φίλε Πάνο. Πατέρας και γιός προσπάθησαν να φτιάξουν "κράτος". Ο Πρώτος κράτος κομματικό, και ο δεύτερος κωματώδες...Τώρα και εκείνοι που θα ήθελαν να στηρίξουν ΓΑΠ, δεν ξέρουν πια, που να τον βρουν.. Επειδή δείχνεις στα σχόλια σου ορθοκρισία , εξακολουθώ να πιστεύω, πως με τον ΓΑΠ, απλά το διασκεδάζεις, κάνοντας πολιτικό χιούμορ..
GG
15/07/2017 14:30
Έχουν πλέον ξεβρακωθεί και δεν σώζονται από τίποτα. Ούτε με τα τούμπανα της εξόδου της χώρας στις δανειοληπτικες αγορές. Ο κόσμος πια ξύπνησε σύντροφοι. Σας είδαμε και σας σιχάθηκαμε και εσάς και τους ακροδεξιούς συγκυβερνήτες σας. Συνοθύλευμα εξευτελισμού!!!
ΒοΛή
15/07/2017 12:55
Το τσίρκο στήθηκε, από έναν αδίστακτο τσαρλατάνο και ένα τυχάρπαστο μπουνταλά, για να αξιοποιηθεί μια κυριολεκτικά "ουρανοκατέβατη" άδεια λειτουργίας για 4 χρόνια. Οι παραστάσεις ήταν τόσο ηλίθιες, που το Τσίρκο ξέμεινε από θεατές, ο Δήμος κινδυνεύει, αυτοί όμως δεν παραδίνουν την άδεια, για να μη μείνουν με άδεια χέρια, μιας και είναι το μόνο μέσον επιβίωσης που διαθέτουν...
Πάνος/ Αννόβερο
15/07/2017 11:03
Και μου λέτε εμένα ότι αυτοί είναι καλύτεροι από τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε κάποιον που αγωνιούσε μαζί σας...... που πάλευε για σας και για τα παιδιά σας... για τον μέλλον της χώρας. Ε .λοιπόν δεν σας αξίζει. Οι έλληνες έχουν την χειρότερη νοοτροπία στην Ευρωπαική Ένωση.
Ιχνηλατης
15/07/2017 15:57
O ΓΠ κατεστρεψε κυριολεκτικα την Ελλαδα και απορω πως καποιος ελληνας του εξωτερικου τον βλεπei σαν σωτηρα. Μηπως είναι η αιωνια αφελεια του ελληνα να πιστευει σε λαοπλάνους όπως ολη την οικογενεια Παπανδρεου
Ι.Κάλφας Σουηδία
15/07/2017 09:14
Ότι λέει και κάνει Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λάθος. Νέα επίθεση Πολάκη στη Δικαιοσύνη , Αυτές οι επικεφαλίδες επανέρχονται στα Μ.Μ.Ε τις Ελλάδος διαχρονικά και κρίνουν αρνητικά το ότι λέει ο Πολακης και ότι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την άποψη μου είναι ακατανόητο και συγκρίσιμο με στασιμότητα και φόνος ανάπτυξης και δημοκρατίας. Όχι που είμαι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η άποψη μου είναι πως ο Πολακης και πολύ με αυτόν δεν θα έπρεπε να είναι βουλευτές και ούτε κατά διάνυα Υπουργόι. Αλλά να στερούμε και του τρελού το δίκαιο κύριε Αρχισυντάκτη είναι λάθος και κατάχρηση του ελευθέρου δημοκρατικού λόγου τις αληθείας. Παραδείγματος αυτά που επισημαίνει ο Πολακης και τις λέξεις που μεταχειρίζεται κατά των δικαστικών δικτατόρων είναι λίαν επιεικές. Οι Δικαστικοί λειτουργοί του Ελληνικού κράτους έχουν ξεπεράσει ακόμα και τον παραλογισμό, δηλώνουν ασυναρτησίες κάνουν ότι θέλουν και οπότε θέλουν συγκρίνοντας το εαυτό τους με τον θεό του Ηλίου κάτι που το προνόμιο αυτό το είχε στην δεκαετία του 1930-40 ο Καίσαρας του κράτους τις ανατολής που είναι η Ιαπωνία. Ο Αυτοκράτωρ Θεός του Ηλίου ήθελε να γινεί κυρίαρχος σε ολίν την Ασία και επιτέθηκε ύπουλα την αμερικανική βάση στο barl Perber στις 7/12-41καταστρεφονας το ένα τρίτο του αμερικανικού στόλου. Μετέπειτα που τον έριξε δυο βόμβες ο καουμπόης παράτησε την θεοκρατία του κατέβασε τα βρακάκια του και από το ότι ξερό ακόμα κατεβασμένα τα έχει. Αυτό ακριβός και κάτι χειρότερο πρέπει ο ελληνικός λαός να επιβάλει άμεσα σε αυτούς τους λεγόμενους λειτουργούς που μόνο λειτουργοί δεν είναι . Αν ο κύριος αρθρογράφος και έκαστος Έλληνας δεν το έχει καταλάβει ακόμα και επιτίθεται στον Πολακη και άλλους Πολακιδες που το επισημάνουν . Τότε πραγματικά εμείς οι απόδημοι Έλληνες λυπόμαστε τους κακόμοιρους Ελληναράδες.
Πολίτης της Ανοιχτωσιάς
15/07/2017 15:29
Εγώ, ένας ενδημών Έλληνας, προτιμώ εσείς οι απόδημοι να κρίνετε τα κείμενα του τόπου στον οποίο επιλέξατε να ζήσετε. Προσωπικά σας λυπάμαι περισσότερο, επειδή στερείστε πράγματα που απολαμβάνω εδώ και 63 χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκα, σπούδασα, υπηρέτησα τη θητεία-μου και πληρώνω τους φόρους-μου. Στον τόπο όπου ακούω το παιδί και τα εγγόνια-μου να μιλούν Ελληνικά και να ''ξεσηκώνονται'' από το μπουζούκι και το κλαρίνο...
αμερικανος
16/07/2017 00:50
και εμεις φιλε μου πληρωνουμε φορους και εισφορες αλλα δεν τρωμε σανο με μποθζουκια και κλαρινο πιπα ... Αλλωστε μαζι τα φαγατε, μην ξεχνιομαστε!