Παραδόθηκε στην κυπριακή Βουλή ο ελληνικός Φάκελος της Κύπρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2017 07:39 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14/07/2017 14:44 |
Παραδόθηκε στην κυπριακή Βουλή ο ελληνικός Φάκελος της Κύπρου
Τα 11 κιβώτια με τις καταθέσεις μαρτύρων στην Ολομέλεια της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής για τον Φάκελο της Κύπρου που παρέδωσε στην κυπριακή Βουλή ο Ν. Βούτσης.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδόθηκε την Παρασκευή ο Φάκελος της Κύπρου.

«Φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους, πόνο, αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες, κι αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ν. Βούτσης, που τον παρέδωσε, κατά την ειδική συνεδρίασή της, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου.

«Εχουμε συνείδηση ότι δεν φέραμε μόνο χαρτόκουτα με μαρτυρίες και περιγραφές» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης. «Ξέρω πολύ καλά ότι φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους, πόνο, αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες, κι αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό ως απαρχή, για να μαζευτεί κι άλλο υλικό, κι άλλες μαρτυρίες και διασταυρώσεις, και να γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά» είπε.
   
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια ευθύνη που έχουμε ως Ελλάδα για το ότι πάνω στην κυπριακή τραγωδία και στο λίπασμα των θυμάτων της πραγματοποιήθηκε η μεταπολίτευση, και η δημοκρατία επανήλθε στη χώρα μας. Αυτό είναι επίσης ένα ιστορικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας, που δίνει τεράστια ευθύνη για την από κοινού αποτροπή απ’ εδώ και πέρα περιπετειών και για να βρεθούν λύσεις απολύτως εφικτές, που πρέπει να υπάρξουν, αλλά και για να αποδοθεί τιμή σε όσους έχασαν τη ζωή τους».
  
«Πρέπει τα μηνύματα και η εμπειρία που θα συμπληρωθεί μέσα και από τη μελέτη του Φακέλου να βοηθήσουν πάρα πολύ στην οπτική μας, στον ορίζοντα για το μέλλον αυτής της χώρας και το μέλλον της νέας γενιάς. Διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην υπάρχουν ρήγματα, αντιφάσεις, ιστορικές ανατροπές στη ραχοκοκαλιά των λαών, των εθνοτήτων, των θρησκευτικών μειονοτήτων που ζουν στην Κύπρο, διότι μόνο με την αποκατάσταση αυτής της ραχοκοκαλιάς θα βρεθεί οπωσδήποτε και η δίκαιη λύση για την ενιαία Κύπρο, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, αλλά βεβαίως με πλήρη ισονομία, ισοτιμία και ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για τους λαούς της και εν τέλει, ιστορικά, για τον λαό της» τόνισε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Συλλούρης, σημείωσε ότι η παράδοση του υλικού που συγκεντρώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής την περίοδο 1986-1988 για τον Φάκελο της Κύπρου αποτελεί ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον τερματισμό μιας εκκρεμότητας πολλών χρόνων και στην επιβαλλόμενη ηθική και εθνική αποκατάσταση προς τον κυπριακό λαό, καθώς η παραχώρηση του πολύτιμου αυτού υλικού και η ειλημμένη απόφαση για την αποστολή και των υπολοίπων συμπληρωματικών φακέλων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι ένα βήμα που θα φωτίσει και θα αποκαλύψει σκοτεινές ή ελάχιστα φωτισμένες πτυχές, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, της κυπριακής τραγωδίας.
  
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Νίκος Βούτσης συναντήθηκε με το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

2
ΔΓΚ
14/07/2017 18:10
..αν προκύψουν διαχρονικοί εφιάλτες σύντροφε και ανήκουν σε κάποια παράταξη θα πρέπει να εξεταστεί το χρώμα της..ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν υπήρχε καν.ο δε Τσίπρας ήταν αγέννητος...μην προτρέχεις λοιπόν..και ύστερα όλοι γνωρίζουν ότι η εκδρομή που έκαναν οι Τούρκοι ήταν σχεδιασμένη..κάτι περίπου όπως το 1897..αν ξέρεις Ιστορία..
Mboosh
14/07/2017 11:27
Στην Κύπρο πολλά δεν έγιναν και πολλά δεν μπορούσαν να γίνουν. Η έκθεση παρέμεινε απορρητη επειδή το μείζων ήταν και είναι να βρεθεί μια λύση, μια λύση που θα περιέχει και το "ξεχνώ". Όμως ο Συριζα δεν θέλει λύση. Ο Συριζα θέλει να επιτεθεί στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του 1974, κυρίως στους Καραμανλή και Αβέρωφ (και δια της τεθλασμένης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ) προκειμένου η ένταση και η πόλωση να ανακόψουν την ανοδική πορεία της ΝΔ.