Μπορεί κατά δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας να αποτάσσεται τον χαρακτηρισμό success story, αλλά το πανηγυρικό κλίμα που εκπέμπει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση για την οικονομία αποτελεί προφανέστατα το αντίδοτό της στο νοσηρό κλίμα και στην αρνητική επικαιρότητα των τελευταίων εβδομάδων. Ετσι, η πάσα από τις Βρυξέλλες, με τη σύσταση της Κομισιόν για τερματισμό της διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος, αξιοποιήθηκε δεόντως και η κυβέρνηση διατείνεται ότι η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.
Εξ αυτών ορμώμενοι, στην κυβέρνηση προετοιμάζουν πυρετωδώς, παρά τις διαψεύσεις, τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, η οποία είναι σαν τον… ανασχηματισμό: δεν προαναγγέλλεται. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη «μυστική» συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, παρόντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ κυβερνητικές πηγές αναζωπύρωσαν χθες το μέτωπο με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με αφορμή την εν λόγω προοπτική.

Σε δηλώσεις του στη «Wall Street Journal» ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συστήσει στην κυβέρνηση να προχωρήσει πρώτα σε συμβολικές αποκρατικοποιήσεις και ύστερα να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές, ώστε να έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και συμβουλές. Εχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές.

Ακόμη σκληρότερη για τον κεντρικό τραπεζίτη ήταν η τοποθέτηση του Στέργιου Πιτσιόρλα. Σε συνέντευξή του στον Real FΜ ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε «παράξενη» τη δήλωση Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι ήδη υπάρχουν πράξεις που καταδεικνύουν πως η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών έχει κερδηθεί ξανά.

Η ΚΡΙΣΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ. ΞΑΝΑ… Η εισήγηση της Κομισιόν για τερματισμό της διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος χαιρετίστηκε με πανηγυρικούς τόνους από το Μαξίμου και αποτέλεσε αφορμή για νέα επίθεση στη ΝΔ. Από την Κοζάνη και το βήμα του πρώτου από τα συνολικά 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «αποτελεί ακόμη ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα», ενώ χαρακτήρισε την αντιπολίτευση «καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα του 15%». Σε ανακοίνωση του Μαξίμου προστίθεται πως «η κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση την πορεία για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».
Ανάλογο κλίμα απορρέει από το υπουργείο Οικονομικών. «Η εισήγηση της Επιτροπής αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα. Η Ελλάδα γυρνάει σελίδα και η κυβέρνηση εισέρχεται με σταθερό βηματισμό στο κεφάλαιο της υλοποίησης ενός σχεδίου κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης ανάπτυξης» ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Επίθεση κατά της ΝΔ, με αφορμή την εισήγηση της Κομισιόν, εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του. «Ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε ένα νέο κρεσέντο λασπολογίας και καταστροφολογίας. […] Τόση πολλή είναι η δίψα του για εξουσία, που δεν μπορεί να τηρήσει ούτε καν τα προσχήματα, έστω και για μια μέρα» ανέφερε η Κουμουνδούρου. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από την οδό Πειραιώς με διπλές αιχμές κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου και αυτής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στην Κοζάνη ο Τσίπρας μίλησε επίσης για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι «βιώσιμο, ανταγωνιστικό, αλλά και κοινωνικά δίκαιο» και θα στηρίζεται, όπως είπε, σε τέσσερις πυλώνες: διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απασχόληση, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και περιβαλλοντικός σχεδιασμός.

«ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν επεισοδιακή και η υποδοχή του «θερμή». Ομάδα συνδικαλιστών της ΔΕΗ, συνεπικουρούμενη από οικοδόμους και συνταξιούχους, επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και απωθήθηκε από τους άνδρες της Αστυνομίας. Ακολούθησαν συμπλοκές σώμα με σώμα και σοβαρά επεισόδια. Μάλιστα η Αστυνομία επιχείρησε να προχωρήσει σε προσαγωγές και η ένταση κορυφώθηκε. Η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, την ώρα που ο Πρωθυπουργός είχε αρχίσει την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο των Κοίλων, απέτρεψε τα χειρότερα.

Σήμερα, ο Τσίπρας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου θα προεδρεύσει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας και της τριμερούς Ελλάδας – Σερβίας-Βουλγαρίας. Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.