Εκ των έσω έρχονται πλέον τα χτυπήματα στην κυβέρνηση για την υπόθεση Καμμένου και ενώ η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ορίστηκε για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου σε μια εμφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να φύγει άρον-άρον το ζήτημα από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Οπως αποκαλύφθηκε χθες, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης σε ανύποπτο χρόνο τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διερεύνησης του περιεχομένου των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη. «Θα πρέπει σε δεύτερη φάση να εξεταστεί τι διημείφθη μεταξύ του υπουργού και του ισοβίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίκης στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky. Η εκ των υστέρων δημοσιοποίηση της συνέντευξής του τον ώθησε να μιλήσει για «μονταζιέρα» και «συκοφάντες», χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει επ’ ουδενί η ουσία των λόγων του φανερώνοντας το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνει η υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, για την ανάγκη διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη έκανε λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της σοβαρά και να κληθεί από τον εισαγγελέα ο υπουργός Αμυνας να δώσει όλα τα στοιχεία». Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής –όπως ζητεί η ΝΔ –έχει ταχθεί με δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας πάντως ότι αυτή δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη από τη διερεύνηση της υπόθεσης ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιδικίας.

ΕΝΤΑΣΗ. Οπως ήδη έχουν αναφέρει «ΤΑ ΝΕΑ» ο προβληματισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση και τους χειρισμούς Καμμένου στην υπόθεση του ναρκοπλοίου «Noor 1» είναι έντονος μολονότι δεν εκφράζεται με ευθεία αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα, από τη στιγμή μάλιστα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη κλείνει την πόρτα στην κυβέρνηση για ενδεχόμενη συνεργασία και ο Βασίλης Λεβέντης με την Ενωση Κεντρώων είτε δεν δείχνει ζεστός όπως στο παρελθόν είτε έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα με τη φυγή βουλευτών του (σ.σ. χθες ανεξαρτητοποιήθηκε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου).

Προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες η Πολιτική Γραμματεία και στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή, με τον Πρωθυπουργό ωστόσο να επιμένει σταθερά στην απόλυτη κάλυψη και στήριξη του συγκυβερνήτη του.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ. Η αντιπολίτευση, από τη δική της πλευρά, θα κλιμακώσει περαιτέρω τις επιθέσεις της ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή κατάθεση του Γιαννουσάκη πως τον επισκέφθηκαν στη φυλακή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ισχυρισμός αυτός ερμηνεύεται από τα κομματικά επιτελεία ως μια έμμεση παραδοχή πως ο Πρωθυπουργός γνώριζε και ενέκρινε τους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας, με αποτέλεσμα πλέον ο Αλέξης Τσίπρας να βρίσκεται στο ίδιο κάδρο με τον Καμμένο.
Η κυβερνητική γραμμή άμυνας ορίζει πως η ΝΔ δεν θέλει να συζητήσει επί της ουσίας για την οικονομία και τη διαφθορά και αποπροσανατολίζει την ατζέντα. Τούτο επανέλαβε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η ΝΔ έχει επιλέξει να δημιουργήσει ένα θέμα εκ του μη όντος επειδή δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση. […] Εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό το άθλιο κατασκεύασμα. Μια Εξεταστική Επιτροπή χρειάζεται σοβαρή επιχειρηματολογία», σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η σημερινή συζήτηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Τσίπρα να φρενάρει τις αντιδράσεις για την υπόθεση Καμμένου. Λόγω της σοβαρότητας του εθνικού ζητήματος, η ανακωχή θεωρείται δεδομένη –τουλάχιστον σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή –ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο από την Τετάρτη. Τουναντίον, η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να ρίξει ξανά το βάρος στην οικονομία με το πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια στην Κοζάνη δεν θα αποτελέσει αφορμή για να ξεχαστεί η υπόθεση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ… ΦΕΤΑ. Στην ίδια λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης εντάσσεται η χθεσινή σύσκεψη Τσίπρα με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και με αντικείμενο την προστασία της ελληνικής φέτας. «Οποιος διαπραγματεύεται με σχέδιο πετυχαίνει τους στόχους του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός σε μια δήλωση που θα μπορούσε κάλλιστα να παραπέμπει στην αξιολόγηση, αλλά όχι στη… φέτα.