Υποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών ήταν το φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία, το οποίο αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο και δέχθηκε προειδοποιητικές βολές από το Λιμενικό Σώμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Το περιστατικό, το οποίο συνοδεύεται από πλήθος ερωτηματικών, εξελίχθηκε σε κεντρικό θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιχειρούν να προσδώσουν στην υπόθεση διαστάσεις θερμού επεισοδίου και να στήσουν σκηνικό έντασης στην περιοχή.

Την έντονη καταδίκη της για τις προειδοποιητικές βολές σκάφους του Λιμενικού Σώματος κατά φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας ανοιχτά της Ρόδου εξέφρασε νωρίτερα η Άγκυρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε δυσανάλογη της περίστασης την αντίδραση των ελληνικών αρχών.

Όπως τονιζόταν με έμφαση, η Αθήνα προκρίνει τη στάση νηφαλιότητας και στρέφει την προσοχή της στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.