Μυστήριο καλύπτει επεισόδιο με προειδοποιητικά πυρά από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και στόχο ένα ύποπτο φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία χθες το μεσημέρι στα ανοικτά της Ρόδου. Το περιστατικό, το οποίο συνοδεύεται από πλήθος ερωτημάτων, εξελίχθηκε τις βραδινές ώρες σε κεντρικό θέμα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιχείρησαν να προσδώσουν στην υπόθεση διαστάσεις θερμού επεισοδίου και να στήσουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του Λιμενικού αναφέρεται ότι η ελληνική ακταιωρός έριξε προειδοποιητικά πυρά στο ύποπτο τουρκικό πλοίο καθώς αρνήθηκε τον έλεγχο ενώ έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, 3,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου. Είχε προηγηθεί ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία το φορτηγό πλοίο, με την ονομασία «ACT», μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Η πληροφορία θεωρήθηκε αξιόπιστη (κάποιες πηγές ανέφεραν ότι προερχόταν από αμερικανική υπηρεσία) και το σκάφος του Λιμενικού κινητοποιήθηκε άμεσα και ζήτησε από τον πλοίαρχο του τουρκικού φορτηγού να σταματήσει για νηοψία στον όρμο Τριαντών. Το ύποπτο πλοίο δεν υπάκουσε στις εντολές και τα ηχητικά σήματα με αποτέλεσμα να πέσουν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή σημεία όπως προβλέπεται από τη διαδικασία.

Ωστόσο, ούτε τα πυρά του Λιμενικού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία του φορτηγού, που κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η καταδίωξή του από το Λιμενικό σταμάτησε επί της οριογραμμής.

Από εκεί και πέρα, το περιστατικό άρχισε να λαμβάνει άλλες διαστάσεις, καθώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μετέδωσαν πρώτα την είδηση του επεισοδίου, προέβαλαν την εικόνα κλιμακούμενης διένεξης που κινητοποίησε και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η κινητοποίηση αυτή δεν επιβεβαιωνόταν από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σε συνέντευξη του στο CNN Turk, ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου υποστήριξε ότι «η Ακτοφυλακή ήθελε να καταπλεύσει το πλοίο αμέσως στο λιμάνι της Ρόδου. Δεν το δεχθήκαμε, ήθελαν να διενεργήσουν έλεγχο, αλλά ούτε αυτό το δεχτήκαμε. Μας ενημέρωσαν ότι θα πυροβολούσαν αν δεν σταματούσαμε και το έκαναν. Αυτή είναι μια διαδρομή που έχουμε ξανακάνει. Οι σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό-πλοίο. Το πλήρωμα επιβίωσε από μεγάλο κίνδυνο».

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την Ελλάδα για τις προειδοποιητικές βολές χαρακτηρίζοντας ως «υπέρμετρη» την ενέργεια των ελλήνων λιμενικών. Κατά την τουρκική ανακοίνωση, το φορτηγό πλοίο μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας, ενώ αμφισβείται η ύποπτη διαδρομή του: «Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτή κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί», αναφέρθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ενέργεια στην οποία προχώρησαν οι λιμενικές Αρχές της Ρόδου είναι απολύτως σύννομη με το διεθνές δίκαιο, καθώς προβλέπεται από την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλωστε, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας αφενός έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και αφετέρου είχε προηγηθεί καταγγελία για το παράνομο του φορτίου του.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη αντίδραση μετά και τη διαφαινόμενη πρόθεση της Αγκυρας να μεταφέρει την ένταση σε διπλωματικό επίπεδο. Οπως τονιζόταν με έμφαση, η Αθήνα προκρίνει τη στάση νηφαλιότητας και στρέφει την προσοχή της στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.