Με την επωδό «για όλα φταίει η ΝΔ» επιχειρεί η κυβέρνηση να αντεπιτεθεί και να ξεφύγει από τον βάλτο στον οποίο την κρατά η υπόθεση Καμμένου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να παρέχει κάλυψη στον υπουργό Αμυνας για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη, ενώ προσπαθεί πάση θυσία να κρατήσει εκτός κάδρου των ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα.
Η τακτική της κυβέρνησης στρέφεται, έτσι, στην προσπάθεια να «ξυπνήσει» αντιδεξιά σύνδρομα ελπίζοντας σε συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Κουμουνδούρου στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα αποτελέσει σύγκρουση αρχηγών εφ’ όλης της ύλης, δημιουργεί κλίμα για να αποκρούσει ο Τσίπρας επιθέσεις από την αντιπολίτευση με αφορμή την υπόθεση Καμμένου.

«Η ΝΔ ακολουθεί αντιπολιτευτική τακτική που κινείται πλέον στο όριο της προβοκάτσιας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της Δεξιάς». Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρία «επεισόδια» όπως τα ονόμασε: πρώτον, η υπόθεση των συμβασιούχων και των απορριμμάτων στους δρόμους. Δεύτερον, η υπόθεση Καμμένου. Και τρίτον, η συγκέντρωση αστυνομικών στα Εξάρχεια, η οποία τελικώς απαγορεύτηκε –όπως είχε προαναγγελθεί –με παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα.

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ. Για την υπόθεση Καμμένου και τις επαφές του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε εκ νέου τον υπουργό Αμυνας, υποστηρίζοντας πως έπραξε ό,τι ακριβώς θα έπραττε και ένας απλός πολίτης, ενημερώνοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης και εκείνος με τη σειρά του τους αρμόδιους εισαγγελείς. Παράλληλα, ύψωσε τείχος προστασίας για τον Τσίπρα. «Δεν γνωρίζω αν ο κ. Καμμένος είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Το βέβαιο είναι ότι ο Πρωθυπουργός τώρα γνωρίζει, όπως γνωρίζει και το σύνολο της κοινωνίας, ότι από τη μεριά της κυβέρνησης πράχθηκαν τα δέοντα στη βάση του θεσμικού πλαισίου και των υποχρεώσεων που θα είχε κάθε έλληνας πολίτης» τόνισε ο Τζανακόπουλος.

Για το θέμα των σκουπιδιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού κατηγόρησε για υποκίνηση των κινητοποιήσεων τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ –άρα τη ΝΔ -, τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει καρτερικά τη σημερινή απόφαση των εργαζομένων, ελπίζοντας (ή έχοντας βάσιμες πληροφορίες) ότι οι κινητοποιήσεις θα τερματιστούν και θα αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις και απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επίταξης των απεργών (σ.σ. το μέτρο έχει καταργηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).

SUCCESS STORY. Επιδιώκοντας έτσι να ξεφύγει από αυτό το δυσάρεστο κλίμα, ο Τσίπρας στρέφει ξανά το ενδιαφέρον του στην οικονομία και προσπαθεί να οικοδομήσει ένα success story, που εκτείνεται από τη θετική αποτίμηση της απόφασης του Eurogroup έως την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο Μαξίμου, ενώ απόψε ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για το ίδιο θέμα στο συνέδριο του «Economist». Ειδικά για την έξοδο στις αγορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν θα γίνει βιαστικά αλλά στον κατάλληλο χρόνο, ο οποίος δεν μπορεί να προαναγγελθεί ή να προεξοφληθεί.

Αφήνοντας πάντως κατά μέρος την αισιοδοξία που είχε εκφράσει πρόσφατα για την άρση των capital controls –που έκλεισαν χθες δύο χρόνια –ο Τζανακόπουλος δήλωσε ότι θα υπάρξει σταδιακή άρση τους σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ.