«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να διαδραματίσει πλανητικό ρόλο, προκειμένου να υπερασπισθεί το μέλλον και την προοπτική ολόκληρης της ανθρωπότητας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό, στην τελετή αναγόρευσης του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη, που έγινε απόψε στο δημοτικό θέατρο της πόλης, «Θωμάς Θωμαΐδης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επισκέπτεται την Κόρινθο με αφορμή την έναρξη των θρησκευτικών εκδηλώσεων για τον αυριανό εορτασμό του πολιούχου Αποστόλου Παύλου, αναφέρθηκε στο κήρυγμά του λέγοντας «έχει τεράστια σημασία το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου για τον σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, «ο Απόστολος Παύλος υπήρξε η πηγή από την οποία «ανάβλυσε», στη βάση του Ευαγγελίου, η χριστιανική διδασκαλία», προσθέτοντας ότι «μέσω αυτού, οι αλήθειες του Ευαγγελίου μεταφυτεύθηκαν από την Παλαιστίνη στον ελληνικό κόσμο και ύστερα, μέσα από τον δίαυλο του Βυζαντίου, στην Ευρώπη».

Οδηγώντας λοιπόν, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στην συγκλονιστική «όσμωση» της εβραϊκής Ανατολής και της ελληνικής Δύσης, ο «Απόστολος των Εθνών» υπήρξε ο καταλύτης της δημιουργίας του τρίτου πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επέκεινα δε του Δυτικού πολιτισμού».

Ήτοι, συμπλήρωσε, «του χριστιανικού πολιτισμού, ο οποίος κληροδότησε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τα θεμελιώδη ανθρωπιστικά του χαρακτηριστικά, που συντίθενται ιδίως από τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο κ. Παυλόπουλος, «είναι ακριβώς αυτές οι αρχές, οι οποίες προσδιορίζουν τις συντεταγμένες του πλανητικού ρόλου που οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υπερασπισθεί το μέλλον και την προοπτική ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό, είπε ότι «η τιμή που σήμερα επιδαψιλεύετε στο πρόσωπό μου, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ανακήρυξή μου ως επίτιμου δημότη του εμβληματικού, ως προς την ιστορία του και την προσφορά του στο έθνος μας, Δήμου Κορινθίων, είναι απολύτως ξεχωριστή και με συγκινεί βαθύτατα», προσθέτοντας:

«Η έδρα του δήμου σας, η Κόρινθος, είναι μια πόλη με μακραίωνη και περίλαμπρη ιστορία, με κρίσιμη μάλιστα σημασία για την εδραίωση της φυσιογνωμίας όχι μόνον του σύγχρονου Ελληνικού, αλλά και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού εν γένει».

Ακόμη, ανέφερε ότι «κορυφαίος σταθμός στη μακραίωνη ιστορία της πόλης αποτελεί ο ερχομός σ’ αυτήν -και μάλιστα δύο φορές- του Αποστόλου Παύλου, του ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας και πολιούχου της Κορίνθου».

Ο δήμαρχος της Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για την τιμή που μας κάνατε να παραβρεθείτε στις εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου», στην συνέχεια του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Στην τελετή, που έγινε απόψε στο δημοτικό θέατρο της πόλης, «Θωμάς Θωμαΐδης», παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι βουλευτές Κορινθίας Μαρία Θελερίτη, Γεώργιος Ψυχογιός, Γιώργος Τσόγκας (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρίστος Δήμας (ΝΔ), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, θα μεταβεί στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου, όπου θα παραστεί στον μέγα πολυαρχιερατικό συνοδικό εσπερινό, που θα ψαλεί προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κόρινθο από το «Καλογεροπούλειο» Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του από την πρόεδρο του ΔΣ Μαρία Χρισταρά.

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος μετά το τέλος της ξενάγησης, «από τέτοιες μικρές προσπάθειές οι άνθρωποι αποδεικνύουν τις δυνάμεις τους και κυρίως αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς της κρίσης».

Αυτές οι προσπάθειες «αποδεικνύουν ότι αυτόν το λαό καμία κρίση δεν μπορεί να τον κάμψει», σημείωσε και προσέθεσε ότι είναι στο χέρι των πολιτικών δυνάμεων να τις ενισχύσουν.

Αμέσως μετά, ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της πόλης από την πρόεδρο του ΔΣ Μαρία Λαδά- Μινώτου.