Υπό το φως των νέων δεδομένων που σηματοδοτεί η απόσυρση του εγγράφου Άιντα για τα θέματα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της έντονης δυσφορίας Αθήνας και Λευκωσίας, άρχισε την Τετάρτη το πρωί η δεύτερη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Χωρίς το προβληματικό κείμενο-οδηγό στο τραπέζι, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει με το κεφάλαιο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις», από το σημείο όπου σταμάτησε στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο, προτού η Τουρκία αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Καθοριστικής σημασίας αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη σημαντική εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος, και κατά συνέπεια πώς θα κινηθεί η εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντα, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.

«Μου αρέσει το μέρος και θα μείνω για όσο χρειαστεί», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όταν ρωτήθηκε σχετικά εισερχόμενος στον χώρο της Διάσκεψης την Τετάρτη το πρωί.

Με τα νέα δεδομένα, ήδη έως αργά το βράδυ της Τρίτης, σημειώθηκε σειρά διμερών συναντήσεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στο ελβετικό θέρετρο Νίκος Κοτζιάς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχαν συνάντηση για την οριστικοποίηση της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κ. Κοτζιάς είχε επίσης και μία ενδιαφέρουσα και ζωντανή συνάντηση με τον κ. Άιντα όπου συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ έπειτα από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.