Την απειλή της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, εφόσον οι εργαζόμενοι συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, φαίνεται να επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο που η ίδια προκάλεσε με τις υποσχέσεις της περί μονιμοποίησης των συμβασιούχων.
Το επιχείρημα άρχισε να καλλιεργεί λίγο πριν αλλά και μετά τις χθεσινές άκαρπες συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ) και με την αντιπροσωπεία των αιρετών (ΚΕΔΕ). Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει σε ομηρεία τους συμβασιούχους, ώστε να αναγκαστούν να δεχθούν τη νομοθετική της ρύθμιση, την οποία ήδη έχουν απορρίψει. Η σημερινή συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕ ΟΤΑ με τον Πρωθυπουργό είναι αμφίβολο αν θα μεταβάλει το σκηνικό, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει στην ρύθμιση την οποία και κατέθεσε χθες βράδυ στην Βουλή.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν δική τους πρόταση, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε αυτομάτως. Κατόπιν αυτού, συνεχίζουν και από την πλευρά τους να κρατούν σε ομηρεία την κυβέρνηση με το όπλο τής μη αποκομιδής απορριμμάτων και τη συσσώρευση πάνω από 20.000 τόνους σκουπίδια στους δρόμους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Με την κυβέρνηση και τους εργαζομένους στους δήμους να βρίσκονται στα χαρακώματα, υπάρχουν πάντα και οι παράπλευρες απώλειες. Πρόκειται για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, τους επαγγελματίες αλλά και τους τουρίστες που έχουν αρχίσει να φτάνουν στη χώρα και όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών.

Μετά το σήμα κινδύνου που σήμανε προχθές το ΚΕΕΛΠΝΟ, χθες ήρθε η σειρά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων και την παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να φωτογραφίσει ως υπευθύνους τους εργαζομένους και κυρίως τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις, αν κάποιοι δήμοι αναγκαστούν να στραφούν σε ιδιώτες. Ως ένδειξη καλής θελήσεως ο Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση χθες με την ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας της ρύθμισης, επανέλαβε πως θα υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες και έκανε δεκτό το αίτημα να μην υπάρξει ηλικιακό όριο 45 ετών στην επικείμενη προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

«Αν στην ΠΟΕ ΟΤΑ δεν δεχθούν την πρόταση, ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης (στον Alpha 98,9), χαρακτηρίζοντας «εκτός τόπου και χρόνου» την προτεινόμενη ρύθμιση των εργαζομένων στους δήμους.

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται η ΚΕΔΕ με τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη να δηλώνει πως αναμένει την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις, επισημαίνοντας ότι οι δήμαρχοι «είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ. Το θέμα έχει πυροδοτήσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να παρεμβαίνει άμεσα με δηλώσεις του. «Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις» και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις της κυβέρνησης εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα». Από την αξιωματική αντιπολίτευση κατατέθηκε και τροπολογία για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχος, ενώ ο Μητσοτάκης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ συμπράξεων των δήμων με ιδιωτικούς φορείς για τις υπηρεσίες καθαριότητας, προκαλώντας την αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη.