Η Φώφη Γεννηματά δεν περίμενε ούτε 24 ώρες. Η πρόσκληση του Πρωθυπουργού για μια «προοδευτική διακυβέρνηση μετά τα Μνημόνια» επιστρέφεται στο Μαξίμου με ένα δριμύ κατηγορώ από την πλευρά της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ο Αλέξης Τσίπρας «ματαιοπονεί», ενώ «θα ηττηθεί στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο».

Με την αποκλειστική δήλωσή της σήμερα στα «ΝΕΑ», η Φώφη Γεννηματά ακυρώνει κάθε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει υπονοούμενα για τους λόγους που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε ένα τέτοιο «άνοιγμα» λίγες μόλις ημέρες μετά το προσωπικό τους «μπρα ντε φερ» στην κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ηχηρή αντίδρασή της αναδεικνύει και την οργή που προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη η πρόσκληση Τσίπρα (μέσω συνέντευξης στη «Νέα Σελίδα»). «Η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του έχει τόση σχέση με την Αριστερά όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο», ήταν και η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις πρωθυπουργικές δηλώσεις.

Επέλεξαν τους ΑΝΕΛ…

Οπως σχολιάζουν οι υπεύθυνοι για τον πολιτικό σχεδιασμό της Συμπαράταξης, κάθε ενδεχόμενο σύγκλισης των δύο χώρων έχει κλείσει από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όταν αποφάσισε να συγκυβερνήσει με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και επέμεινε σ’ αυτήν του την επιλογή ακόμα και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ηταν τότε που στη ΔΗΣΥ κατάλαβαν ότι ένα πιθανό «προοδευτικό μέτωπο» είναι όνειρο θερινής νυκτός και επικεντρώθηκαν στην αναδιάταξη του δικού τους χώρου.

Τα τελευταία δύο χρόνια πολλές φορές πλήθαιναν οι φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία για προσέγγιση της μιας πλευράς από την άλλη, φήμες οι οποίες δεν προέκυπταν μόνο από πληροφορίες αλλά και από την κοινή ψήφιση νομοσχεδίων της κυβέρνησης που έγιναν νόμοι του κράτους με τη στήριξη και των βουλευτών της ΔΗΣΥ. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η περίπτωση με τον νόμο περί ιθαγένειας για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε κατά κύριο λόγο στη στήριξη της ΔΗΣΥ από την στιγμή που οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ είχαν δηλώσει εξαρχής πως θα καταψηφίσουν.

Εκείνη την περίοδο, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν ανοιχτά την ηγεσία της ΔΗΣΥ για «πολιτική ίσων αποστάσεων» ορμώμενα τόσο από την κοινοβουλευτική της συμπεριφορά όσο και από την απροθυμία της ηγεσίας να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες. Σε όλα αυτά η Χαριλάου Τρικούπη απαντούσε πως στηρίζει μόνο τα νομοσχέδια με τα οποία εκείνη συμφωνεί, χαράσσοντας τη δική της, ξεχωριστή πορεία και προσπαθώντας να βρει ξανά τον πολιτικό της βηματισμό. Προσπερνούσε, μάλιστα, το αίτημα για εκλογές, ζητώντας κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

Χωρίς εμπιστοσύνη…

Δεν είναι πως στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πρόβλημα με πρόσωπα αλλά τους ενοχλεί η συνολική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή για συνεργασία, ωστόσο, θα έπρεπε να στηριχθεί όχι μόνο σε μια προγραμματική συμφωνία, αλλά σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτη: για τα στελέχη της ΔΗΣΥ ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τη ΔΗΣΥ και το ΠΑΣΟΚ –τη μια μέρα ως σοβαρό εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την άλλη ως το σύμβολο της κρίσης ενώ τη μεθεπομένη θέλει να κλείσει τους μισούς φυλακή –είναι απόδειξη πως δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεννόηση.
Από τη στιγμή, μάλιστα, που τα οργανωτικά ζητήματα στην Κεντροαριστερά άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους, η Φώφη Γεννηματά βγήκε πολύ πιο δυναμικά στην αντιπολίτευση, με αποκορύφωμα τη στάση της απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Ακόμη και όσοι εντός ΠΑΣΟΚ είχαν αμφιβολίες, συνειδητοποίησαν αυτό που ήταν φανερό σε όλους: η σκληρή αντιπολίτευση ταίριαξε στο νέο προφίλ της ΔΗΣΥ και ο θετικός απόηχος της νέας στρατηγικής που δεν χαρίζει κάστανα αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου.

Ηταν επομένως λογικό πως, απαντώντας στα ερωτήματα που προέκυψαν από το «άνοιγμα» Τσίπρα, η Χαριλάου Τρικούπη ήταν κατηγορηματική: το αίτημα του Πρωθυπουργού είναι προσχηματικό και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμα και εντελώς κυνικά να το δει κανείς, αν σήμερα η ΔΗΣΥ συμφωνούσε σε ενδεχόμενο πολιτικής συμμαχίας με τον Αλέξη Τσίπρα, θα κατέστρεφε ό,τι με κόπο έχτισε τον τελευταίο καιρό. Για ποιο λόγο, για δυο υπουργεία;», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Συμπαράταξης σε συνομιλητή του.

Πώς, λοιπόν, τη στιγμή που οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΣΥ βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο, ο Πρωθυπουργός άφησε περιθώρια για ενδεχόμενο συνεννόησης; Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τους εγκλωβίσει επικοινωνιακά: ζητώντας τους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τη διακυβέρνηση μετά το ’18, ουσιαστικά προσπάθησε να τους αναγκάσει να διαλέξουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αν η Φώφη Γεννηματά αποδεχόταν την πρόσκληση σε διάλογο, οι ψήφοι της Συμπαράταξης θα γίνονται το στήριγμα για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αν την απέρριπτε –όπως κάνει –ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να την κατηγορήσει για συμπόρευση με τη Δεξιά, ζητώντας να γίνει δικό του δεκανίκι.

Ο υπουργός κι ο ισοβίτης

Εκτιμάται πάντως πως η χθεσινή κίνηση του Πρωθυπουργού μπορεί να έχει και άλλα κίνητρα, καθώς και ο ίδιος ίσως αντιλαμβάνεται τα πολιτικά προβλήματα που του προκαλούν οι ΑΝΕΛ –με φόντο και τις σκοτεινές επαφές του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Με τον υπουργό Αμυνας εκτεθειμένο για την υπόθεση του «Noor1», η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ψάχνει μια νέα μορφή συμμαχίας σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ δεν αντέξει την πίεση. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν πολιτικό σωσίβιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επιτελικά στελέχη της εκφράζουν την υπόνοια ότι η πρόσκληση του Πρωθυπουργού έγινε μόλις μια εβδομάδα πριν το προγραμματικό συνέδριο της ΔΗΣΥ με σκοπό να παρακινηθούν μεμονωμένες φωνές και να κατέβουν συντεταγμένα στη διαδικασία, επιδιώκοντας αλλαγή πολιτικής πλεύσης από τη Φώφη Γεννηματά.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, που έσπευσε να βάλει τέλος σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, δηλώνοντας πως «στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία η απάντηση είναι μία: ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο».

Βολές από τα κόμματα

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα προκαλούν αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα.

«Ο κ. Τσίπρας φαίνεται συνειδητοποιεί ότι το δεκανίκι των ΑΝΕΛ είναι πια καμένο και ψάχνει άλλους συμμάχους. Πολύ δύσκολο να βρει», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΔ, ενώ η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη έγραψε στο twitter: «Tσίπρας καλεί Φώφη για προοδευτική διακυβέρνηση. Tουλάχιστον ομολογεί ότι τώρα έχει εθνικολαϊκιστική». «Είναι πολύ λογικό το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, τη θέση του οποίου έχει επάξια καταλάβει, ενώ εντείνεται η μεταξύ τους διαπάλη για το ποιος θα ηγεμονεύσει στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς», ήταν η αντίδραση από πλευράς ΚΚΕ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«Χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του»

Για «πατερναλιστικό» κάλεσμα σε «δήθεν προοδευτικά μέτωπα» κάνει λόγο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στο «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικά η δήλωση της Φώφης Γεννηματά στα «ΝΕΑ» έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας αφού εκμεταλλεύθηκε την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία για να ανέβει στην εξουσία, ευτέλισε αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν. Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την “κυβερνώσα Αριστερά”, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα.

Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού, για τον ίδιο και το ετερόκλητο μόρφωμα νομής της εξουσίας, που

* Αλυσοδένει τη χώρα σε πολύχρονη επιτροπεία και διαρκή λιτότητα, με παράλληλη εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια.

* Συνυπάρχει αρμονικά με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο που καμαρώνει για τη ρατσιστική ιδεολογία του και για τις αλαζονικές και ωμές παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη.

* Συγκαλύπτει πεισματικά τις ευθύνες της διακυβέρνησης 2004-2009 για την κρίση και χρησιμοποιεί γνωστά και “μη εξαιρετέα” στελέχη της για κομματικό έλεγχο στον “σκληρό πυρήνα” του κράτους.

* Διχάζει τους Ελληνες, υπονομεύει τους θεσμούς, επιστρέφει στις καταδικασμένες πολιτικές των πελατειακών σχέσεων και επιχειρεί συνεχώς να επιβάλει σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ.

Ολοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της… αβύσσου. Ας μη ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στη Χώρα των Λωτοφάγων.

Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο. Ομως η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Γιατί η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα ούτε των ιδεών και αξιών της Αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση.

Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της, αλλά οι μεγάλες προοδευτικές ανατροπές και το σχέδιο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα.

Αυτά που στο επικείμενο Συνέδριό μας θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ρεύματος πλειοψηφίας που θα εκφράσει ο νέος ενιαίος φορέας της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Προοδευτικές αλλαγές και το σχέδιο Ελλάδα που φιλοδοξούμε να γίνει ο κορμός μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση που μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης μπορεί να υλοποιήσει.

Το σημερινό αποτυχημένο μοντέλο των αδύναμων κυβερνήσεων συνεργασίας δεν μας αφορά γιατί δεν μπορεί να δώσει λύση στη χώρα και προοπτική πραγματικής ελπίδας στους πολίτες.

Αυτό ελπίζω να το καταλάβουν για το καλό της Ελλάδας και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης».